Posted on

Nanlite Forza 500 II en 500B II: enorm krachtig en toch compact

De originele Nanlite Forza 500 verscheen in 2019 en onderscheidde zich als een uitzonderlijke LED spot door een enorme hoeveelheid output te leveren voor zijn compacte, lichtgewicht formaat. Het duurde jaren voordat andere fabrikanten dit konden evenaren, maar geen andere lamp was compacter of lichter. Hoe populair de Forza 500 ook was, tot nu toe is het nooit van een bi-color variant gekomen. Maar het wachten op een verbeterde Forza 500 II én een bi-color Forza 500B II is bijna voorbij!

Wat is er anders aan de Nanlite Forza 500 II en 500B II?

De nieuwe Forza 500 II ziet er behoorlijk anders uit in vergelijking met de originele versie. De kop van de Forza 500 II is nu wat langer en breder, waardoor we de ballast aanzienlijk kleiner konden maken. De beugels inclusief de vergrendeling net als de gehele basis van de mount zijn ook totaal verschillend. Maar er is nog veel meer.

De nieuwe Forza 500 II’s zijn voorzien van G/M correctie

De nieuwe Forza 500 II’s hebben onze innovatieve W(RG)- en WW(RG)-leds, waarmee je groen/magenta met +/- 80 stappen kunt aanpassen. Aangezien de Forza 500B II – de bi-color variant – zowel W- als WW-leds heeft, is de opbouw aangepast. Die is vergelijkbaar met die van de Forza 60C, om al de extra kleuren te beheren. Je krijgt niet alleen zeer nauwkeurig licht met hoge CRI- en TLCI-classificaties, door middel van de G/M correctie kun je de kleur eenvoudig afstemmen op het omgevingslicht en/of licht van andere lampen, zodat je beeldmateriaal altijd spot-on is.

Dimmen in stappen van 0,1%

Dimmen in stappen van 0,1% is niet mogelijk op de gelijktijdig gelanceerde Forza 300 II en 300B II lampen. Zo nauwkeurig dimmen kan wel met de topklasse Forza 720 en 720B spots, en nu dus óók met de Forza 500 II en 500B II. Met dit extra beetje controle kun je de ideale hoeveelheid licht voor jouw scène tot in perfectie instellen.

Verbeterde beugels

De beugels van de Forza 500 II en 500B II hebben een volledig nieuw redesign gekregen. De vernieuwde, enkelzijdige en traploze vergrendeling maakt het veel makkelijker de lamp in de gewenste positie vast te zetten. De beugels hebben door het nieuwe ontwerp nu ook een groter kantelbereik. Handig wanneer je grote modifiers gebruikt. Beide beugels hebben ook paraplubevestigingen, voor nog meer opties. De basis kan op baby- of junior pins worden gemonteerd. Een nieuwe ergonomische handgreep maakt het dragen en vasthouden van deze lampen weer net iets comfortabeler.

Radicaal vernieuwde ballast

De nieuwe Forza 500 II en 500B II hebben een veel compactere ballast. De voeding is geïntegreerd en de V-Mount accubevestigingen bevinden zich aan de zijkant voor easy access en bieden nu ook plaats aan accu’s van verschillende vorm en formaat. Alle kabels worden bovenaan bevestigd en de platte onderkant maakt het makkelijk de ballast neer te leggen. In tegenstelling tot de eerste versie heeft deze ballast geen ventilator. Wel zo veilig, er zitten verschillende metalen ogen aan de unit voor het bevestigen van veiligheidskabels.

Bluetooth aan boord!

De originele Forza 500 had geen Bluetooth, maar beide nieuwe Forza 500 II-modellen hebben het nu! Ze kunnen rechtstreeks worden bediend op een iOS of Android smartphones waar de gratis NANLINK-app op is geïnstalleerd. Net als de vorige generatie hebben de nieuwe Forza 500 II’s ook 2.4G aan boord waardoor je ze kunt bedienen met de WS-RC-C2 remote of de WS-TB-1 transmitter box, bij uitgebreide setups. Ze hebben ook ingebouwde DMX/RDM-poorten.

USB voor firmware en voeding

Beide nieuwe Forza 500 II-spots hebben USB-poorten, zodat in de toekomst via een firmware update nieuwe functies kunnen worden toegevoegd. Deze poorten voeren ook 5V/0,5A uit, zodat ze kunnen worden gebruikt om draadloze DMX-ontvangers van stroom te voorzien (afzonderlijk verkrijgbaar).

Betere klemmen

De meegeleverde klemmen voor het bevestigen van je ballast aan een lichtstatief zijn enorm verbeterd voor de Forza 500 II en 500B II. De nieuwe, gebruiksvriendelijke Nanlite quick-release superklemmen worden meegeleverd en klemmen op zowel ronde als vierkante poten en trussen.

Meer opties qua accu

Forza 500 II en 500B II werken nu allebei met zowel 14.4V-14.8V als 26V accu’s. De originele Forza 500 kon slechts op twee 26V-batterijen werken. Dit laat weer goed zien dat deze lampen nog veelzijdiger zijn geworden.

Langere kabels

De meegeleverde hoofdkabels die bij Forza 500 II en 500B II worden geleverd, zijn 3 meter en de voedingskabels zijn 6 meter. Als je tóch meer lengte nodig hebt om bijvoorbeeld de 500 II’s hogerop te monteren, kun je de CB-FZ-7.5M-hoofdkabel van 7,5 meter of de CB-FZ-12M-hoofdkabel van 12 meter aanschaffen, beide afzonderlijk verkrijgbaar.

Beschermde COB

De nieuwe Forza 500 II-lampen hebben beide goed beschermde, met matglas bedekte COB-lichtbronnen. COB staat voor ‘Chip On Board’. Dit voorkomt schade wanneer insecten zich plotseling onweerstaanbaar aangetrokken voelen tot de leds, zodra het licht aan gaat. Een klein detail dat enorm wordt gewaardeerd door elke professionele gaffer op deze planeet.

Regelbare ventilator

De stille ventilatoren die in de nieuwe Forza 500 II en 500B II zijn ingebouwd, hebben 4 standen: Smart, Low Speed, Full Speed en Off. Deze functie was niet beschikbaar op de originele Forza 500, wederom een stukje gebruiksgemak en veelzijdigheid.

Verbeterde draagtassen

Last but not least: onze lampen worden altijd geleverd met gevoerde tassen van goede kwaliteit. Maar we hebben er nog een tandje bijgezet. De tassen zijn volledig opnieuw ontworpen, steviger, beter gestikt en bieden nu een nog betere bescherming aan je kostbare lamp en accessoires.

Deze nieuwe Forza 500 II en 500B II laten zien waar Nanlite echt goed in is: luisteren naar de waardevolle feedback van enthousiaste gebruikers. Die inzichten combineren we vervolgens met de nieuwste innovaties op het gebied van LED-technologie. Onze missie is om lampen, modifiers en accessoires van de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren tegen prijzen die voor de meeste beeldmakers binnen handbereik liggen, zodat jouw werk er altijd zo knap mogelijk uitziet.

Meer weten?

De Nanlite Forza 500 II zal in april 2023 verkrijgbaar zijn. De Forza 500B II zal volgen. Bekijk ons dealernetwerk.
Vragen? Neem contact op met ons Sales team: +31 (0) 36 5346967 | sales@tse-imaging.nl

Kijk ook naar de andere nieuwe Nanlite producten: De Forza 60 II en 60B II, Forza 300 II en 300B II, en de sterk verbeterde PavoTubes II 15C en 30C.