Posted on

De Nanlite Forza 300 II en 300B II: veel veranderingen, steeds aantrekkelijker

De eerste generatie Forza 300 was zó krachtig en toch compact, lichtgewicht en robuust gebouwd. De nieuwe Nanlite Forza 300 II en 300B II hebben dezelfde aantrekkelijke kenmerken als die serie LED lampen, terwijl ze een nieuw level qua veelzijdigheid en kracht aan de mix toevoegen. Het resultaat: lampen die je go-to-instrumenten zijn voor welke shoot maar ook. Of de set nu bij je thuis is, in een professionele omgeving is, of zelfs als je buiten staat in de (stads)jungle.

De hamvraag: wat is er verbeterd aan de Nanlite Forza 300 II en 300B II?

Als je de nieuwe Forza 300 II-modellen naast de eerdere modellen zou plaatsen lijken ze op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. De beugels en vergrendelingen zijn volledig opnieuw ontworpen en de koppen zijn iets langer en breder, en minder hoog. De ballast is radicaal anders!

Nieuw! Groen/magenta correctie

De nieuwe Forza 300 II en 300B II zijn ‘s werelds eerste 300W LED daglicht en bi-color spots met +/- 80 G/M, oftewel groen/magenta correctie. Ze produceren zéér nauwkeurig licht met uitstekende CRI- en TLCI-waarden van 96/97, waarbij de 300 II een daglicht gebalanceerde 5600K-lamp is en de 300B II tweekleurig is met een CCT-bereik van 2700K–6500K.

De G/M-correctie wordt mogelijk gemaakt dankzij de innovatieve W(RG) en WW(RG) leds, wat ze echt uniek maakt. Bovendien heeft de 300B II een opbouw die vergelijkbaar is met die van de Forza 60C, nodig om de verschillend gekleurde W en WW leds goed tot hun recht te laten komen. Met de toevoeging van G/M-correctie kun je nauwkeuriger matchen met omgevingslicht, matchen met licht van andere spots en de kleur exact aanpassen om jouw gewenste look neer te zetten.

Volledig nieuw ontworpen beugels en vergrendelingen

De zo belangrijke beugels op de Forza 300 II en 300B II zijn volledig opnieuw ontworpen. Ze hebben nieuwe, enkelzijdige, traploze vergrendelingen die het gemakkelijk maken om de lampen nauwkeurig te positioneren en vast te zetten. De beugels hebben een voorwaartse curve die een groter kantelbereik mogelijk maakt wanneer grote lichtmodifiers worden bevestigd. Meer flexibiliteit dus. Ze hebben nu ook parapluhouders, die in combinatie met een standaard Bowens-mount bijna onbeperkte lichtvormgevingsmogelijkheden bieden. Net als bij de vorige generatie maken de beugels zowel verticale als horizontale plaatsing mogelijk.

37% kleinere ballast!

Hoewel de koppen van de Forza 300 II en 300B II iets groter werden in vergelijking met de eerste generatie, was dit de moeite waard omdat we hierdoor de ballast (of control units) met 37% konden verkleinen. De originele Forza 300 en 300B hadden een totaal verschillend ontwerp qua ballast met verwijderbare voedingen. De nieuwe ballast op de 300 II en 300B II is voorzien van een geïntegreerde voeding, met aan de zijkant gemonteerde V-Mount adapters die compatibel zijn met accu’s van verschillende afmetingen en vormen. In tegenstelling tot de vorige generatie hebben ze géén ventilatoren en worden alle kabels aan de bovenkant bevestigd. De ballast is van een vlakke onderkant voorzien, zodat ze tijdens gebruik ook kunnen worden neergelegd. Er is voorzien in metalen lussen voor het bevestigen van veiligheidskabels.

Uitstekende quick-release superklem

De meegeleverde klem voor het bevestigen van de ballast aan een statief is enorm verbeterd bij de Forza 300 II en 300B II. Het is dezelfde professionele superklem die bij de Forza 720 en 720B wordt geleverd. Deze klem werkt zowel op ronde als vierkante palen en trussen, is stevig en gemakkelijk te gebruiken.

Werkt op 1 of 2 accu’s

De ballast van de Forza 300 II en 300B II werkt op 1 of 2 V-mount accu’s – of op netvoeding natuurlijk. Dit is bijvoorbeeld handig voor korte shoots wanneer je licht moet reizen. Deze lampen zijn ook compatibel met 14,4V-14,8V-accu’s (de originele 300’s konden slechts op twee 14,8V-batterijen werken).

Langere kabels

Zowel de meegeleverde hoofdkabels als de stroomkabels voor Forza 300 II en 300B II zijn aanzienlijk langer dan bij de vorige generatie. De hoofdkabels zijn 3 meter, de stroomkabels zijn 6 meter. Als je nog meer lengte nodig hebt om je 300 II’s hoger te monteren, kun je de CB-FZ-7.5M-hoofdkabel van 7,5 meter of de CB-FZ-12M-hoofdkabel van 12 meter kopen , beide afzonderlijk verkrijgbaar.

Nu mét Bluetooth

De eerste generatie Forza 300 had geen ingebouwde Bluetooth, maar zowel de nieuwe Forza 300 II als 300B II hebben dit nu wel. Dat betekent dat ze rechtstreeks kunnen worden bediend met Android en Apple smartphones via de gratis NANLINK-app. Net als de oude generatie hebben de nieuwe Forza 300 II’s ook 2.4G, waardoor je ze kunt bedienen met de WS-RC-C2 remote of de WS-TB-1 Transmitter Box voor grotere setups (apart verkrijgbaar). Deze spots hebben ook een ingebouwde DMX/RDM-poort.

Beschermde COB

Zowel de nieuwe Forza 300 II- als de 300B II-spots hebben beschermde, met glas bedekte COB. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het voegt een hoge mate van bescherming toe aan de lichtbron. Zoals je waarschijnlijk weet worden sommige vliegende insecten aangetrokken door fel licht. Zonder een met glas bedekte COB kunnen bijvoorbeeld kleine motjes grote problemen veroorzaken.

Stillere ventilator

De ventilatoren die in de koppen van de nieuwe Forza 300 II en 300B II zijn ingebouwd, zijn 9 dBA stiller dan de vorige generatie. De ventilatoren hebben nu ook 4 modi: Smart, Lage snelheid, Volledige snelheid en Uit, wanneer volledige stilte vereist is op de set.

USB-poort voor firmware en voeding

Beide nieuwe Forza 300 II-spots hebben een USB-poort, zodat in de toekomst nieuwe functies kunnen worden toegevoegd via firmware updates. Deze poorten voeren ook 5V/0,5A uit, zodat ze kunnen worden gebruikt om draadloze DMX-ontvangers van stroom te voorzien. De oorspronkelijke 300B had een USB-poort, maar leverde geen stroom, dus dit is een vooruitgang.

Verbeterde draagtas

Nanlite Forza lampen worden altijd geleverd met gevoerde tassen van goede kwaliteit, maar we hebben het nóg een tandje verbeterd. De draagtassen zijn opnieuw ontworpen en bieden nu nog betere bescherming.

Verhoogde lichtopbrengst

Last but not least leveren de nieuwe Forza 300 II en 300B II méér vermogen dan de vorige generatie. Met een kleurtemperatuur van 5600K op 1 meter afstand met de meegeleverde RF-BM reflector, biedt de 300 II 69400 lux (was 68060 lux), en substantiëler, de 300B II biedt 43480 lux (was 39180 lux).

Kortom: twee geweldige lampen die drastisch zijn verbeterd en door velen enthousiast zullen worden omarmd. De Nanlite Forza 300 II en 300B II zijn nu verkrijgbaar via ons dealernetwerk.

Vragen? Neem contact op met ons Sales team: +31 (0) 36 5346967 | sales@tse-imaging.nl

Kijk ook naar de andere Nanlite upgrades die we recent hebben gelanceerd, zoals de de vernieuwde PavoTube II 15C en 30C en de Forza 60 II en 60B II. De Forza 500 II en 500B II volgen in april.