Posted on

De Nanlite Forza 60 II en 60B II: nieuwe upgrades maken groot verschil

Nanlite heeft weer twee geweldige en sterk verbeterde lampen gebouwd. Zo klein dat je ze achter een gemiddelde smartphone kunt verstoppen, zo licht dat je ze moeiteloos aan je pink kunt laten bungelen, ze leveren waanzinnig veel output voor hun formaat, ze zijn stevig gebouwd en het is niet ingewikkeld om ze direct of op afstand te bedienen. Als je dit leest, wil je het volgende weten…

Wat is er veranderd aan de Nanlite Forza 60 II en 60B II?

Als je de nieuwe versies van deze LED spots naast de oude modellen zou plaatsen, zou je de verschillen niet meteen zien. Dit komt vooral omdat de eerste generatie al behoorlijk goed was! Net als de originele Forza 60 levert de Forza 60 II daglicht (5600K) en de Forza 60B II heeft een CCT-bereik van 2700K tot 6500K. Maar er zijn heel wat zaken verbeterd. Hieronder volgen de belangrijkste.

Stukken efficiënter

De nieuwe Forza 60 II-spots gaan maar liefst tot 28,5% langer mee op batterijvoeding. Natuurlijk werken ze nog steeds op netstroom met de meegeleverde compacte voeding, maar ook op NP-F-batterijen met de meegeleverde BH-FZ60-handgreep. Of op V-Mount accu’s met de separaat verkrijgbare BH-FZ60-V handgreep. Ze kunnen ook worden gebruikt op batterijen via D-Tap met behulp van de CB-DT/DC D-Tap voedingskabel (ook apart verkrijgbaar). Wat nieuw is aan deze Forza 60 II-lampen, is hun sterk verbeterde efficiëntie. Als je bedenkt hoe kostbaar accu’s zijn, dan is het een aanzienlijke verbetering om er zo’n 28% méér uit te halen.

Meer besturingsopties: o.a. bluetooth

De nieuwe Forza 60 II spotlights kun je op meerdere manieren bedienen. De originele Forza 60 had geen ingebouwde Bluetooth, maar beide nieuwe Forza 60 II-modellen hebben dat nu wél. Dit betekent dat ze allebei rechtstreeks kunnen worden bediend met je Android of Apple smartphone via de geweldige – en gratis! – NANLINK-app. Daarnaast hebben ze ook draadloze 2.4G, waardoor je ze kunt bedienen met de WS-RC-C2 Handheld Remote of WS-TB-1 Transmitter Box voor grotere opstellingen (beide apart verkrijgbaar).

Een andere grote nieuwe functie is dat ze vergrendelbare metalen DMX/RDM-poorten hebben die je kunt gebruiken met de CB-DMX-3.5C-1/2-adapterkabel (los verkrijgbaar). Er is nu ook een modusknop toegevoegd voor een vlottere bediening. Of de nieuwe Forza 60(B) II nu je eerste lamp is, of dat je al een doorgewinterde professional bent, deze spots zijn gemakkelijk op te pakken, in gebruik te nemen en je kunt er razendsnel indrukwekkende resultaten mee behalen.

Stillere ventilator

De ingebouwde ventilatoren op Forza 60 II en 60B II zijn nu 10 dBA stiller, waardoor ze nog beter bruikbaar zijn op geluidsgevoelige sets. Je kunt de ventilatoren ook helemaal uitzetten wanneer absolute stilte gewenst is. Dit verlaagt de maximale uitvoer weliswaar tot 30%, maar het kan nog steeds een handige functie zijn die in jouw situatie misschien precies van pas komt.

USB-poort voor firmware en voeding

De Forza 60 van de eerste generatie had geen USB-poort, maar deze nieuwe modellen zijn er beide mee uitgerust. Met die poort kun je de firmware updaten, wat betekent dat deze lampen in de toekomst nieuwe functies kunnen krijgen, zoals toen we eind 2021 de NANLINK-app-bediening toevoegden aan de originele Forza 60B. Deze poorten leveren ook 5 V/0,5 A, dus ze kunnen worden gebruikt om draadloze DMX-ontvangers van stroom te voorzien.

Beschermde COB

De nieuwe Forza 60 II-modellen zijn voorzien van beschermde, met glas bedekte COB-lichtbron. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar stel dat een insect op de COB (chip-on-board) van deze lampen landt wanneer je ze aan hebt staan, dan zal het armatuur niet beschadigd raken. Een klein detail dat een groot verschil maakt.

Inclusief mini-reflector, en méér

De nieuwe Forza 60 II-modellen worden geleverd met de Nanlite Forza 45° Mini Reflector, dezelfde compacte reflector die bij de Forza 60C wordt meegeleverd. Het is een handige lichtvormer om te hebben, en omdat hij kleiner is, hou je meer beschikbare ruimte in de meegeleverde draagtas over.

De nieuwe Forza 60 II-lampen zijn beide voorzien van de compacte FM-mount, die zijn eigen ecosysteem van modifiers heeft, zoals de populaire Nanlite Forza Softbox met FM-mount, de FL-11 Fresnel (die wordt geleverd met een set metalen barndoors) en de PJ-FZ60 projectoren (19 of 36 graden).

Beschouw deze LED spots als uitgebreide kits die worden geleverd met de belangrijkste componenten die je nodig hebt om mooi, vormbaar licht te krijgen in je studio en op locatie. De eerder genoemde BH-FZ60 batterijhandgreep en mini-reflector zijn inbegrepen, maar je krijgt ook de Bowens-mount adapter meegeleverd, waardoor deze lampen uitwisselbaar zijn met een nog groter aantal lichtvormers van zowel Nanlite als andere fabrikanten. Deze adapter heeft ook een paraplubevestiging, voor nog meer opties. Je krijgt ook de compacte voedingsadapter, die een ingebouwde V-Mount batterijplaat heeft, en een lus zodat hij aan een lichtstatief kan worden opgehangen. Een gewatteerde draagtas is ook inbegrepen, waarin alles veilig en compleet kan worden opgeborgen.

De geweldige Nanlite Forza 60 II en 60B II zijn nu verkrijgbaar via ons dealernetwerk.
Vragen? Neem contact op met ons Sales team: +31 (0) 36 5346967 | sales@tse-imaging.nl

Kijk ook naar de andere Nanlite upgrades die we recent hebben gelanceerd, zoals de Forza 300 II en 300B II, Forza 500 II en 500B II (komt in april uit), en last but not least de vernieuwde PavoTube II 15C en 30C.