Posted on

Hille Hillinga over zijn eerste bevindingen met Nanlite

Kersvers Nanlite ambassadeur en combat fotograaf Hille Hillinga werkt inmiddels een week of drie met Nanlite Pavotubes en met de Nanlite Forza 60B. Recent deed hij ook een test met de Nanlite Forza 500. Een mooi moment om stil te staan bij zijn eerste ervaringen met Nanlite. ‘The sky is the limit and what you see is what you get!’

Tot voor kort werkte Hille uitsluitend met flitslicht. Maar steeds vaker zag hij via diverse socialemedia beelden voorbijkomen waarbij gebruik was gemaakt van continulicht. ‘Vooral het gekleude LED licht trok mijn aandacht. Tijdens fotoshoots maakte ik weleens gebruik van kleurgels, maar dat is toch anders. Hoe zou het zijn om met een lamp te werken die ik in iedere willekeurige kleur kan instellen en die continu aanstaat? Die vraag stelde ik mijzelf steeds vaker. En ja, ik ben redelijk ervaren met het gebruik van flitslicht, maar als het makkelijker kan, waarom niet?’

Waanzinnige outcome

‘Via google kwam ik direct uit bij de Nanlite 30C Pavotubes, krachtige led buizen met een reeks kleuren waar je eng van wordt en een instelbare kleurtemperatuur van 2700K tot 6500K. Ik was verkocht! Naast die twee Pavotubes zocht ik ook nog een  sterk hoofdlicht. Dat werd de Nanlite Forza 60B, een super compact lampje met een waanzinnige outcome van liefst 5560 lumen en een kleurtemperatuur van 2700K tot 6500K.’

Een dag later nam Hille zijn splinternieuwe set mee naar een klus, een shoot met twee agenten die ieder moment een melding konden krijgen om in actie te komen. Veel tijd had hij dus niet. ‘Ik had uiteraard mijn flitsset in de auto staan voor het geval het me niet zou lukken met mijn nieuwe Nanlite gear. Maar hé, dit was geweldig. Ik had de pavotubes aan beide zijde schuin achter mijn onderwerpen geplaatst. Één met rood, de ander met blauw licht en de Forza 60B schuin voor mijn onderwerpen met daarop een softbox met grid en de kleurtemperatuur lekker warm. Het contrast met het blauwe licht werkte echt perfect. Bovendien had ik alles binnen vijf minuten klaar staan. Om over het gebruiksgemak nog maar te zwijgen. Het instellen van de lampen is zo enorm easy en instinctief…’

Dat had ik werkelijk niet voor mogelijk gehouden. Zoveel licht uit zo’n klein, compact lampje

Hille Hillinga over de Nanlite Forza 60B

Al snel ontdekte Hille dat hij de kracht van de Forza 60B ernstig had onderschat. ‘Ik had hem op vol vermogen gezet, maar dat bleek echt veel te veel. Uiteindelijk heb ik hem op 35% vermogen gezet. Alles daarboven leverde overstraling op. Dat had ik werkelijk niet voor mogelijk gehouden. Zoveel licht uit zo’n klein, compact lampje. Daarnaast ontdekte ik al snel dat het door het gebruik van continulicht veel makkelijker is om je model aan te sturen: what you see, is what you get. Dat zorgt bovendien voor rust. Je hebt niet steeds te maken met een flits. En natuurlijk, wanneer ik mijn onderwerp wil “bevriezen”, zal ik ook nog gebruik maken van mijn flitsers, maar continulicht is echt goud! En, als gezegd, zo eenvoudig. Iedereen kan met het licht van Nanlite uit de voeten. Ook de beginnend fotograaf.’ 

Van product- tot portretfotografie

‘De Pavotubes gebruik in nu bij iedere shoot die ik doe’, vervolgt Hille. ‘Van product- tot portretfotografie. Door de grote lichtopbrengst, gebruik ik ze als rim lichtje of tang belichting. En binnenkort, als het weer het toelaat, wil ik er in de duinen of het bos mee gaan lightpainten.’

De Forza 60B gebruikt Hille voor zijn portretten. ‘In combinatie met de softbox geeft hij prachtig zacht licht. Ik ben bovendien erg gecharmeerd van de bi-color variant. Ik vind het een pré dat ik mijn kleurtemperatuur met een simpele draai aan de knop kan aanpassen aan de omgeving. Dat is zoveel eenvoudiger dan gehannes met kleurgels. Bovendien werk ik nu ook met de Nanlite projector, de PJ-FZ60-19. Daarmee geef je nog een extra dimensie aan je creativiteit. De meegeleverde vormpjes zoals een luxaflex projectie kunnen je bij sommige opdrachten echt enorm helpen.’

Nanlite Forza 500

‘En yes, inmiddels heb ik ook met de Nanlite Forza 500 mogen spelen. Wat een beest is dat! Daarmee kan je echt elke klus aan. Ik heb hem tijdens een fotoshoot gebruikt waarbij we een ruimte van 80m2 moesten uitlichten. Naast fotografie werd er ook gefilmd. De Forza 500 bleek ons zonnetje in huis! En over de zon gesproken. Die heeft nog niet veel geschenen dit jaar, maar zodra die schijnt, ga ik met de 500 naar buiten. Ik heb het vermoeden dat de 500 makkelijk kan wedijveren met de zon. Ik kan niet wachten om dat met mijn eigen ogen waar te nemen. En over de zon gesproken, vergis je niet in de Forza 60B. En nee, je kan hem niet vergelijken met de Forza 500, maar ook de Forza 60B staat zijn mannetje in daglicht.’

Conclusie

‘Met Nanlite werk ik sneller en ben ik zekerder van mijn zaak waardoor ik ontspannen naar mijn klussen ga. Door de vele mogelijkheden en opties van de producten kan ik mijn lat nog hoger leggen en merk ik dat ik nóg creatiever ben dan voorheen. The sky is the limit and what you see is what you get!’

Meer informatie over Hille vind je hier.