Hille Hillinga

Het verhaal van Nanlite ambassadeur en combat fotograaf Hille Hillinga is niet alledaags. Hij is begin twintig wanneer hij als infanterist bij de luchtmobiele brigade voor 4,5 maand op uitzending gaat naar Afghanistan. Op de allerlaatste dag van zijn missie gaat het helemaal fout. Ze zaten bij een dorpje in de buurt van Kamp Holland. Die bewuste dag reden ze terug, omdat ze naar huis zouden gaan.

Photography is an art of observation. It has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them

Hille Hillinga

Hille zit ‘bovenluiks’ in de bushmaster, een pantservoertuig dat er op is gebouwd om de klappen van zware explosieven op te vangen, als die op een bermbom rijdt. Hille wordt uit het voertuig geslingerd. Als hij bijkomt, ziet hij niks. Er is een dichte mist van stof. Door de adrenaline schoot hij echter weer snel in zijn rol als militair. “Ik moest in de gaten houden wat er gebeurde. Tien minuten later zakte ik in elkaar.”

Van de fysieke schade, zijn ruggengraat bleek een flinke opdoffer gekregen, herstelde hij gelukkig binnen een paar maanden. Eenmaal terug in Nederland veranderde echter zijn gedrag. Hij had ineens een kort lontje, was onrustig en sliep slecht. Hij bleek te lijden aan een posttraumatisch stresssyndroom (ptss) als gevolg van het incident. Via Defensie kreeg hij psychologische hulp toen hij eindelijk aan de bel trok. “Ik ben er trots op dat ik dat gedaan heb. De mentaliteit in het leger is: kom op, dat kun je zelf wel oplossen.”

De krijgsmacht bood hem vervolgens de kans om een andere richting op te gaan. Van zijn therapeut moest hij op zoek naar een bezigheid, een passie. “Mijn creativiteit was doodgebloed. Sport was altijd al een passie. En als kind fotografeerde ik. Dat heb ik weer opgepakt.”

Zilveren Camera

Zo ontwikkelde Hille zich bij Defensie tot professioneel fotograaf. In 2015 won hij een prestigieuze Zilveren Camera in de categorie ‘binnenlands nieuws’ met een stemmige zwart-wit foto van de aankomst van de stoffelijke resten van de slachtoffers van de neergestorte vlucht MH17 in Nederland. Het kan daarnaast ook zijn dat je Hille kent als jurylid in het populaire televisieprogramma Het Perfecte Plaatje

Sinds januari 2021 is Hille, die naast combatphotography ook veel portret- en productphotography doet, Nanlite ambassadeur. Zijn credo luidt: Photography is an art of observation. It has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.

Wil je meer zien van Hille, kijk dan hier.