Posted on

Het veld in met de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE

Vorig jaar juni lanceerde Tokina het Firin 100mm f/2.8 FE 1:1 macro objectief voor Sony systeem camera’s. Dit objectief beschikt over een minimale scherpstelafstand van 30cm. Fotografen die met dit objectief werken zijn onder andere erg te spreken over de magnifieke en zachte bokeh die dit objectief creëert in zowel de voor- als de achtergrond. Dit zeggen is een, het is de praktijk die telt.


Over de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE

De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE is een veelzijdig macro-objectief. Het objectief is speciaal ontworpen voor de full frame Sony E-mount en levert prachtige macrofoto’s met een 1:1 verhouding op 30cm. Dankzij het diafragma van f/2.8 is het goed mogelijk om met minder licht the werken. Daarnaast zorgt dit objectief voor een mooi, zacht bokeh effect. Hierdoor is de Firin 100mm ook perfect voor onder andere portretten.

Het optische ontwerp van dit objectief biedt een optimale hoge resolutie met natuurlijke kleurweergaves over het gehele beeld. Het beeld heeft extreme low distortion, low falloff en minimale chromatische abberatie. De multi-coating op de optische lenselementen verminderd de flare en ghosting effecten. De Firin 100mm is volledig compatibel met Sony systeemcamera’s. Alle elektronische functies in de camera werken met het objectief.

De praktijk

Al deze specs klinken imponerend, maar veel interessanter is natuurlijk hoe dit objectief in de praktijk presteert. Met andere woorden, mooie woorden zijn leuk, het is de praktijk die telt. Dat vond fotograaf Dave Zuuring ook. Om die reden ging hij vorig jaar intensief aan de slag met dit macro-objectief. Die test beviel hem zo goed, dat hij het objectief daarna direct aanschafte.  

Beeld: Wim Boon

Dave: “Wat zegt dit alles mij over het Tokina macro objectief? Dat het een objectief is dat me zeer bevallen is. Beeldkwaliteit is voor mij goed, brandpunt 100 mm. bevalt me prima en het prijsverschil ten opzichte van het Sony GM 90 mm. macro objectief maakt de Tokina ook erg aantrekkelijk. Kortom, value for money. Eigenlijk is het alleen maar wachten waar Tokina ons als Sony FE mount gebruikers nog meer mee gaat verrassen. Ik denk dat mijn keuze wel gemaakt is!”

Lees hier de hele review die Dave destijds schreef.

Het prijsverschil ten opzichte van het Sony GM 90 mm. macro objectief maakt de Tokina ook erg aantrekkelijk

Dave Zuuring

Vorige week ging Dave voor de eerste keer dit jaar weer op pad met de Tokina Firin 100mm. Hij ging op zoek naar het zeer fotogenieke Icarusblauwtje. Hij kwam thuis met een prachtige serie beelden. Zo mooi dat we ze graag willen delen.  

Lees ook: De Tokina ATX-I 100mm f/2.8 macro in de praktijk  

Related news