Posted on

Hands on met de Tokina FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro

Eerder dit jaar lanceerde Tokina het FiRIN 100mm f/2.8 FE 1:1 macro objectief voor Sony systeem camera’s. Nu staan macro-objectieven, los van hun macrokwaliteiten, ook zeer bekend om hun kwaliteiten als portretobjectief. Zeker een 100mm. Sony ambassadeur en professioneel portretfotograaf Marco ter Beek nam de proef op de som.

Marco ter Beek werkt normaal gesproken alleen met Sony prime objectieven uit de G Master serie van Sony. Het leek hem leuk om eens een uitstapje te maken naar Tokina. Zeker nadat hij alle positieve verhalen over het Tokina FiRIN 100mm f/2.8 FE 1:1 macro objectief had gelezen en gehoord. TSE Imaging vroeg hem vervolgens dit objectief eens te testen in zijn studio tijdens een professionele shoot. Een uitdaging die Marco met beide handen aangreep.  

Blij verrast

‘Ik ben onder de indruk van dit objectief. Met name de scherpte verrast mij in zeer positieve zin’, liet Marco al vrij snel weten. ‘Op dat vlak doet hij absoluut niet onder voor bijvoorbeeld de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS. Ik zie dat met name aan de iris. Die moet mooi scherp zijn en dat is hij ook!’ 

Minpunt

Wel miste Marco, in tegenstelling tot het Sony objectief, beeldstabilisatie in de lens. Evenals een MF/AF schakelaar op het objectief zelf. ‘Ik laat altijd eerst de camera scherp stellen – AF – en daarna neem ik het zelf over voor de echte finetuning. Dat is mijn werkwijze. Dat is met dit objectief lastiger. Je kunt dat weliswaar regelen in de menustructuur van de Sony camera, maar dat is echt omslachtiger. Waarom niet gewoon die knop op het objectief? Maar, en zo eerlijk moet ik natuurlijk wel zijn, kijk je naar de prijs van dit objectief en naar de beeldkwaliteit dan is het echt een topper.’

Conclusie

‘Ben je een fanatiek macrofotograaf en wil je daarnaast ook mooie beelden maken van bijvoorbeeld je zoon, dochter of kleinkind dan zou ik het wel weten… In dat geval krijg je met de lichtsterke FiRIN 100mm f/2.8 veel waar voor je geld. Prachtige scherpte en mooie achtergrondonscherpte. Hij heeft als gezegd wat kleine gebruiksaanwijzingen maar dit objectief scheelt je dan ook een kleine 300 euro ten opzichte van de Sony.’

Voordelen

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Uitstekende optische prestaties
  • Goede scherpte

Nadelen

  • Ontbreken van een AF/MF schakelaar
  • Ontbreken van IS

Model: Margaretha de Jong
Visagie: Ikrame Hadidouch
Camera: Sony A7 RIII

Lees ook: Goud Award voor Tokina Opera 16-28mm f/2.8 FF

Lees ook: Review FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro

Related news