Posted on

Op pad met de Slik Gimbal Head 300

Werk jij regelmatig met lange telelenzen? Voor dat soort objectieven is de schommelkop bedacht, een statiefkop waarop de lange lens zichzelf in balans houdt boven het eigen zwaartepunt. Maar voor welke schommelkop kies je? En waarom?

Recent brachten wij een dag door in boshut Clinge, een unieke fotohut van het Zeeuwse Landschap. Deze hut staat met name bekend om zijn eekhoorns en daar gingen wij dan ook voor. Gewapend met een Canon 5D mark III in combinatie met een Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports en een Sony A7RIII in combinatie met de Sony FE 200-600 mm F5.6-6.3 G OSS. Eerstgenoemde combinatie heeft een gewicht van 3,9 kilogram, de tweede combinatie is met een totaalgewicht van 2,8 kilogram ruim een kilo lichter.   

Om die reden maken we voor de Sony combinatie gebruik van de heel recent door Slik gelanceerde Gimbal Head, de SGH-300, een uiterst lichte en compacte schommelkop speciaal voor lichte, moderne super-zoom objectieven. Deze schommelkop weegt slechts 800gram en is met zijn hoogte van 160mm uiterst compact. Maar ondanks zijn compactheid, tilt hij moeiteloos drie kilo. Dit maakt de SGH-300 de ideale schommelkop voor moderne, lichte gear zoals de Sony combinatie.

De SGH-300 draait als vanzelfsprekend 360 graden om zijn as. Daardoor kan je eenvoudig van links naar rechts “pannen”. Daarnaast kan de kop, net als iedere schommelkop, van voor naar achter bewogen worden. Niet voor niets spreken we van een schommelkop. Hierdoor kan je zowel omhoog als omlaag fotograferen. “Ik ben erg enthousiast over deze schommelkop”, vertelt fotograaf Dave Zuuring, die tijdens onze sessie gebruik maakte van deze gimbal head. “De kop roteert heel soepel over de basis en ook de rotatie van de arm loopt mooi vloeiend, soepel en gedempt”, vervolgt Dave. Het meebewegen met de zeer beweeglijke eekhoorns bleek geen enkel probleem met deze kop. Hij ziet er bovendien fraai uit en laat zich prettig en eenvoudig bedienen. Kortom, de ideale schommelkop voor de moderne en lichte combinatie.”  

De SGH-300 wordt geleverd met een universele snelwisselplaat (Arca Swiss) en is met een  adviesprijs van 249 euro zeer vriendelijk geprijsd.

Sirui PH-30

De “Old school” Canon 5D mark III is in combinatie met de Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sports te zwaar voor de Slik en dus maken we voor deze combinatie gebruik van de Sirui PH-30 Gimbal head. Deze schommelkop is speciaal voor camera’s met teleobjectieven van maximaal 25 kilogram. Dankzij het Gimbal-ontwerp kun je het objectief rond het centrum van zijn zwaartepunt draaien. Door gebruik te maken van meerlaags carbonfiber en hoogwaardig aluminium voor de L-bracket weegt de PH-30 slechts 1.4 kg maar is toch stevig genoeg om maximaal 25 kilogram te dragen. Het carbon voorkomt trillingen en invloeden door temperatuurwisselingen.

Net als de Slik roteert de Sirui PH-30 heel soepel over de basis en ook de rotatie van de arm loopt mooi vloeiend, soepel en gedempt. Het meebewegen met de zeer beweeglijke eekhoorns bleek dus ook met de Sirui geen enkel probleem. Meer over deze kop, die we al vaker mee op pad namen, lees je hier.

Beeld: Copyright Remco Stunnenberg

Related news