Posted on

De Sirui PH-30 in de praktijk

Wie op pad gaat met een 800mm telelens met een lengte van 461mm en een gewicht van 4,5 kilogram – de Canon EF 800mm f/5.6L USM IS in dit geval – om wild te fotograferen, kan niet zonder een degelijke, krachtige en vloeiend bewegende schommelkop. Maar voor welke kies je? En waarom?       

Ieder jaar weer gaan de edelherten in september en oktober op zoek naar de liefde: het is paartijd, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes. Deze bronst is een indrukwekkend schouwspel. Daar waar de mannetjes zich normaal gesproken niet of nauwelijks laten zien, zijn ze in deze tijd van het jaar zo druk met het versieren van de dames, dat ze zich verder van niets en niemand iets aantrekken. Gedreven door hormonen laten ze hun normaal gesproken zo teruggetrokken leven voor even wat het is. Niet voor niets gaat ook bij veel natuurfotografen in deze tijd van het jaar het bloed harder stromen.    

Als je dan ook nog eens de kans krijgt om dit schouwspel vast te leggen met een 800mm prime, de Canon EF 800mm f/5.6L USM IS, dringt een begrip als ‘volmaakt geluk’ zich op. Dit objectief is het langste brandpunt dat Canon in productie heeft. Met een lengte van 46,1 centimeter is het ook het langste Canon-objectief dat je kunt krijgen. Toch is het niet het zwaarste objectief; die eer is weggelegd voor de EF600mm f/4L USM (de nieuwste versie van dit objectief, de mark III alweer, weegt met 3 kilo overigens een heel stuk lichter). Niettemin is de EF800 met een gewicht van 4,5 kilogram niet geschikt om er mee uit de hand te fotograferen. De combinatie gewicht en brandpunt maakt dat nagenoeg onmogelijk.

Sirui PH-30

Wij kozen voor de Sirui PH-30 Gimbal head in combinatie met het Sirui R-5214X Reporter statief om dit kanon mooi in balans te brengen en te houden en er vloeiend en soepel mee te werken.

De PH-30 is een schommelkop speciaal voor camera’s met teleobjectieven van maximaal 25 kilogram. Dankzij het Gimbal-ontwerp kun je het objectief rond het centrum van zijn zwaartepunt draaien. Dit maakt het eenvoudig om een lange en zware jongen als de Canon 800mm te hanteren. Door gebruik te maken van meerlaags carbonfiber en hoogwaardig aluminium voor de L-bracket weegt de PH-30 slechts 1.4 kg maar is toch stevig genoeg om maximaal 25 kilogram te dragen. Het carbon voorkomt trillingen en invloeden door temperatuurwisselingen.

Sirui R-5214X

Zonder inspanning kunnen we de camera heel eenvoudig alle kanten opdraaien. De kop van de PH 30 maakt de complete combinatie van camera en objectief ‘gewichtloos’. Ook beweegt de combinatie smooth en easy 360° horizontaal en tilt +150° tot -60°, een musthave voor de wildlife fotograaf. Dit alles vraagt als vanzelfsprekend ook om een krachtig, sterk en stabiel statief. Daarom kiezen we voor de Sirui Reporter 5214X. De Reporters zijn Sirui’s ‘zware jongens’. Niet zozeer in gewicht, maar in kracht en duurzaamheid en vooral in inzetbaarheid.

Het blijkt een ultieme en zeer prettig werkbare combinatie. Nu de edelherten nog! En die kregen we! De fikse regen deed de rest. Dat laatste klinkt wellicht niet iedereen als muziek in de oren, maar juist die regen levert, in combinatie met de hoge ISO-waarden waarmee we deze dag moeten werken, prachtige, schilderachtige resultaten op.

Beeld: Copyright Remco Stunnenberg

Met dank aan CameraNU.nl voor het beschikbaar stellen van de Canon EF 800mm f/5.6L USM IS    

Related news

De Sirui RX2 in de praktijk

‘De Sirui RX2 is sterk, compact, super degelijk, dankzij het carbon uiterst licht maar wel erg stabiel en veelzijdig inzetbaar.’