Posted on

Nieuw in de Tokina ATX-I serie: de ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO

Tokina lanceert het ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO objectief, het tweede objectief in de nieuwe ATX-I serie. De ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO bouwt voort op zijn zeer populaire voorganger, de Tokina AT-X PRO D 100mm Macro, en is het tweede objectief in de nieuwe Tokina i-serie. Eerder al lanceerde Tokina de ATX-I 11-16mm f/2.8 CF (APS-C), de opvolger van de 11-16mm f/2.8 AT-X. De nieuwste telg in de ATX-I serie komt in december beschikbaar.

De Tokina ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO is een zeer licht en compact macro-objectief, speciaal ontwikkeld voor het gebruik op moderne full frame DSLR camera’s. Uiteraard laat dit objectief zich ook combineren met APS-C camera’s. Het objectief kenmerkt zich onder andere door zijn sublieme optische prestaties. Denk aan een zeer aantrekkelijke en zachte achtergrondonscherpte (bokeh), minimale vervorming/vertekening en superhoge resolutie.


Dat is niet alleen goed nieuws voor macro-fotografen, maar zal ook portret- en landschapfotografen als muziek in de oren klinken. Op full-frame camera’s krijg je een uitmuntend beeld: mooie achtergrondonscherpte en tegelijkertijd scherp tot in de uiterste hoeken. Het objectief vertoont als gezegd geen enkele beeldveldwelving. De lenseigenschappen en grote lensopening bieden een fraaie onscherpte.

Het Tokina ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO objectief voelt degelijk aan en is prachtig en modern afgewerkt. Het huis is van kunststof, de vatting van metaal.

Tijdens het scherpstellen draait het filter niet. Dat is een must wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een polarisatiefilter. De met rubber bekleedde scherpstelring voelt mooi stroef aan en de scherpstelslag bedraagt bijna 180 graden. Voor handmatig scherpstellen, niet zelden een must bij macrofotografie, is dat voldoende. Voor een snellere scherpstelling kan het scherpstelgebied op de lens worden ingeperkt (Full of Limit). Net als bij zijn voorganger kan je handmatig scherpstellen – MF – door deze ring naar achteren te schuiven, het zogenaamde one-touch focus koppelingsmechanisme.

In combinatie met Nikon spiegelreflexcamera’s die niet beschikken over een focusmotor in de camera, zoals de Nikon D3000- en de D5000-serie is overigens alleen de MF-modus beschikbaar.

De lichtafval van de Tokina ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO, uitgedrukt in stops, is opvallend laag. Zelfs bij volle opening, f/2.8, is deze minder dan een halve stop. Dat kom je bij full-frame zelden tegen. Laterale chromatische aberratie – gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de uiterste hoeken – is afwezig. Niet vanwege een softwarematige correctie, maar vanwege een uitstekend lensontwerp. Ook longitudinale chromatische aberratie – gekleurde randen in de bokeh, een lensfout die je nog wel eens aantreft bij objectieven met een lichtsterkte van f/2.8 of beter – is vrijwel geheel afwezig.

Bij een macro-objectief is een mooie weergave van onscherpe voor- en achtergrond vanwege de geringe scherptediepte erg belangrijk. De Tokina ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO doet het op dit punt, net als zijn voorganger, uitstekend. Onscherpe cirkels hebben een egale dekking en het beeld blijft mooi rustig. De ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO is kortom een waardig opvolger van zijn veelvuldig geprezen voorganger.    

Interactive

De I in deze nieuwe lijn van Tokina staat voor Interactive. Hiermee wil Tokina de directe communicatie tussen fotograaf en objectief benadrukken. Net als zijn voorganger komt de ATX-I 100 mm f/2.8 FF MACRO beschikbaar in twee vattingen: Canon EF en Nikon F.

Specs

  • Minimum Aperture: f/2.8
  • Maximum Aperture: F/32
  • Coating: Multi Coating
  • Lens Configuration: 9 elements in 8 groups
  • Macro Ratio: 1 : 1
  • Diaphragm blades: 9
  • Filter size: 55mm
  • Weight: 515g (Nikon F), 525g (Canon EF)
  • Prijs en beschikbaarheid: n.n.b., December 2019

Lees ook: Tokina lanceert eerste objectief in nieuwe serie, de Tokina atx-i 11-16mm f/2.8 CF

Related news