Posted on

Leer alles over foodfotografie en continuverlichting van Ledgo ambassadeur Pieter D’Hoop

Het werk van de Belgische foodfotograaf en Ledgo ambassadeur Pieter D’Hoop is een lust voor het oog! En niet alleen voor het oog. Kijk naar zijn beelden, en het water stroomt je door de mond. Hoe gaat Pieter te werk en van welke lichtbronnen maakt hij gebruik? Onder andere van continulicht, ‘want’ zegt Pieter ‘dat is de meest eenvoudige manier van belichten wanneer je extra licht nodig hebt’. ‘What you see is what you get. Hierdoor kan je veel eenvoudiger en sneller de juiste belichting instellen.’

Tijdens een praktische – en informatieve workshop bij cameranu.nl gaat Pieter dieper op het gebruik van continulicht in. Zelf maakt hij hier, naast flits- en natuurlijk licht, al enkele jaren heel dankbaar gebruik van. Hoe? Gedurende de dag leert Pieter je alle geheimen van het werken met continu lichtbronnen. Op welke wijze gaat hij bijvoorbeeld reflecties tegen? Ook geeft Pieter je een duidelijk inzicht in de verschillende types Ledgo LED belichting waarmee hij zelf werkt. Zo bespreekt hij onder andere de verschillen in lichtspreiding.

Als vanzelfsprekend geeft Pieter ook een uitgebreide live demonstratie met allerhande materiaal zodat de deelnemers een duidelijk inzicht krijgen hoe hij zijn onderwerpen belicht. De opbouw van zijn beelden kan tijdens de demonstratie via live-feed uit de camera op een scherm gevolgd worden zodat niemand ook maar iets hoeft te missen van het gehele proces. Een proces waarbij onder andere snelheid van cruciaal belang is. ‘Wanneer eten langer dan vijf minuten ligt, is het mooie er vanaf. Je hebt bij foodfotografie dus maar heel beperkt de tijd om de foto te maken.’   

De workshop van Pieter is toegankelijk voor iedere leergierige fotograaf. Tijdens het praktische gedeelte krijg je zelf alle kans en ruimte om te fotograferen zodat je met professionele foto’s huiswaarts keert.

Workshop: waar en wanneer?

  • De workshop vindt plaats op zaterdag 23 november in Studio 34X   
  • Alle informatie over deze workshop vind je hier. Via deze link kan je je ook aanmelden.
  • Beeld: Copyright Pieter D’Hoop

Over Pieter

De Belgische fotograaf Pieter D’Hoop is gespecialiseerd in foodfotografie. En hoe! Zijn werk kenmerkt zich door een geheel eigen stijl en visie. Een stijl waarbij er veel aandacht is voor details. Kijk naar de beelden van Pieter en het water stroomt je door de mond. Bovendien brengt Pieter niet alleen de gerechten in beeld maar focust hij daarnaast ook op de omgeving. Het restaurant, het interieur, de mensen… Je zou het liefste meteen willen aanschuiven. Pieter is actief over de hele wereld en heeft inmiddels ook een eerste food-boek op zijn naam staan. Binnenkort verschijnt een nieuw boek met daarin zijn werk.

Hij noemt zichzelf overigens geen foodfotograaf maar spreekt liever van culinaire fotografie. Pieter volgde nimmer een opleiding. Hij is, zoals dat zo mooi heet, een autodidact. Belangstelling voor fotografie had hij altijd al maar rond zijn dertigste realiseerde de oud-docent zich dat hij meer wilde in het leven dan voor de klas staan alleen. Toen hij voor een kennis wat beelden maakte van opgemaakte borden, viel het kwartje. ‘Ik stond met mijn camera voor een bord met geitenkaassalade en had ineens een eureka moment: dit is wat ik leuk vind, dit ga ik doen; foodfotografie!’ Wat spreekt Pieter hier zo in aan? ‘Wanneer je met modellen werkt, moet je ze allerlei instructies geven.  Eten daarentegen ligt daar gewoon. Het babbelt niet en laat mij ongestoord mijn ding doen. Dat vind ik erg prettig.’

Naast zijn foodfotografie, maakt Pieter ook veel documentaire-achtig werk waarin de food scenery over de gehele wereld centraal staat. Ook is hij bezig met een project waarbij hij over de hele wereld chef-koks portretteert. Allemaal in dezelfde stijl en met dezelfde belichting en instellingen. Stay tuned!

Related news