Posted on

Workshop LED Belichting met Tom Museeuw: Maak prachtige portretten met continu lichtbronnen

Het gebruik van (LED) continulicht binnen de fotografie is bezig aan een opmars. Daar zijn de producten van Ledgo een duidelijk signaal van. En dat is maar het topje van een oneindige ijsberg van mogelijkheden die we in de loop van de komende jaren nog verwachten op dit gebied.

Wil jij de vele mogelijkheden van continulicht ontdekken? Op zaterdag 23 November verzorgd professioneel portretfotograaf en Ledgo ambassadeur Tom Museeuw een workshop in Studio 34X. Deze workshop staat helemaal in het teken van het gebruik van continulicht.  

What you see is what you get

Het grote voordeel van continu licht ten opzichte van flitslicht, is dat je ziet hoe het licht op je onderwerp valt; what you see is what you get, aldus Tom. ‘Hierdoor kun je veel eenvoudiger de juiste belichting instellen en het licht sneller naar je hand zetten. Daarnaast zijn er nog tal van voordelen van continulicht ten opzichte van flitslicht. Zo geeft het werken met flitsers altijd een bepaalde onrust. Denk alleen al aan de flits. Door gebruik te maken van continulicht ontstaat rust. Voor de fotograaf maar zeker ook voor het model.’

Haal het natuurlijk licht van buiten naar binnen

Het allerliefste werkt Tom met natuurlijk licht. ‘Werken met continulicht komt daar het dichtste bij in de buurt. Dat is exact de reden dat ik graag met continulicht werk op locatie. Daarmee haal ik bij wijze van spreken het natuurlijke licht van buiten naar binnen.’ 

De geheimen ontrafelt

Tijdens de workshop gaat Tom uiteraard veel dieper op deze zaken in. Ook vertelt hij waarom hij graag werkt met de producten van Ledgo. Als vanzelfsprekend leert hij je tijdens deze workshop ook alle geheimen van het werken met continu lichtbronnen. Zo geeft Tom een uitgebreide live demonstratie zodat je een duidelijk inzicht krijgt in hoe Tom zijn portretten belicht.

Live-feed

Je kunt de opbouw van het portret tijdens de demonstratie via live-feed uit de camera op een scherm volgen zodat je niets mist van het gehele proces. Denk daarbij aan de lichtopstelling, de instellingen op jouw camera en de communicatie met het model. Tom: ‘Want je kunt alles nog zo goed voor elkaar hebben, wie niet duidelijk communieert met het model, krijgt nooit het gewenste resulaat.’

Lichtopstellingen; van paramount- tot Rembrandtverlichting

Ook de verschillende lichtopstellingen en verlichtingspatronen komen natuurlijk uitgebreid aan bod. Denk aan paramountverlichting, lusverlichting, gesplitste verlichting en natuurlijk de klassieke Rembrandtverlichting.  

Ben jij leergierig?    

Deze workshop is toegankelijk voor iedere leergierige fotograaf. Tijdens het praktische gedeelte krijg je zelf natuurlijk alle kans en ruimte om zelf aan de slag te gaan zodat je met prachtige, professionele foto’s en een enorme bak aan nieuwe kennis en ervaring huiswaarts keert.  

Wat heb je nodig?

Uiteraard je camera. Daarnaast volstaat ieder objectief vanaf 50mm. De lichtsterkte is minder van belang. Heb je een 24/70mm en of een 70/200mm? Neem die dan zeker mee! Evenals je goede humeur!  

Workshop: waar en wanneer?

  • De workshop vindt plaats op zaterdag 23 november in Studio 34X   
  • Alle informatie over deze workshop vind je hier. Via deze link kan je je ook aanmelden.
  • Beeld: Copyright Tom Museeuw

Over Tom Museeuw

Portretfotograaf Tom Museeuw heeft een unieke, eigen stijl, die zich het beste laat omschrijven als eigentijds, artistiek, speels en levendig. Het ultieme portret is volgens Tom een foto waarbij de kijker begint te twijfelen welke emotie het model uitstraalt. ‘Als je een foto aan honderd mensen laat zien en die honderd mensen hebben allemaal een andere mening, vind ik een portret geslaagd. Fotografie is namelijk nog altijd een kunstvorm en het is persoonlijk. Natuurlijk zijn er bepaalde regels, zoals een horizon die recht moet staan. Maar de ongeschreven regels bepaal je zelf. Het is als een vlinder. Op een gegeven moment moet je uit je vertrouwde cocon komen en gaan fladderen. Het vinden van een eigen stijl, lukt niet als je binnen de lijntjes blijft kleuren.’