Posted on

Tom Museeuw; “De Nanlite Forza 60B maakt het leven een stuk eenvoudiger”

Nanlite lanceerde recent de Forza 60B, de bi-color variant van de al bestaande Forza 60. Nanlite ambassadeur Tom Museeuw ging er direct mee aan de slag. Dat leverde niet alleen prachtig beeld maar ook een zeer enthousiaste Tom op. “Deze lamp maakt het instellen van een gewenste kelvinwaarde een stuk eenvoudiger.”     

Met de lancering van de Forza 60B komt Nanlite tegemoet aan de toenemende vraag vanuit de markt naar bi-color. Daar waar de Forza 60 een kleurbereik heeft van 5600K, heeft de bi-color een bereik van 2700K tot 6500K. Tom: “One step further zoals ze bij Nanlite zeggen.” Maakt dit de Nanlite Forza 60 heel veel minder. “Absoluut niet. Dat is en blijft een topper. Alleen maakt de Forza 60B het de fotograaf nog makkelijker.” Waarom? Daar komen we zo op terug.  

Met dank aan zijn met precisie ontworpen reflector, heeft de Forza 60B een indrukwekkende lux output van 13830 op 1 meter. Daarnaast heeft ‘hij’ een CRI-waarde van gemiddeld 96 en een TLCI-waarde van gemiddeld 98.

Vol vermogen

De lux output van de bi-color variant op 1 meter is weliswaar minder krachtig dan van de Forza 60 – die heeft een lux output van 22860 op 1 meter -, “maar”, zegt Tom, “aangezien je bij de bi-color variant geen gebruik hoeft te maken van kleurtemperatuur filters, ontlopen ze elkaar op dat vlak nauwelijks. Immers, bij gebruik van een filter verlies je een stop aan licht. De kracht op vol vermogen is bovendien zo sterk, hoe vaak gebruik je dat nu daadwerkelijk? En dat allemaal in zo’n compact en mobiel lampje. Ik blijf me erover verbazen.”   

Het feit dat het gebruik van kleurtemperatuur filters niet langer noodzakelijk is bij de Forza 60B is volgens Tom niet alleen erg handig – “dat scheelt gedoe en ruimte in je tas” -, het verhoogt ook de creativiteit van de fotograaf. “Wanneer je met filters moet werken, ben je al snel geneigd om ze achterwege te laten. Het is altijd gedoe om ze te plaatsen. Echter, wanneer je de kleur op de lamp direct kan instellen, is het veel eenvoudiger om lekker te experimenteren met de verschillende mogelijkheden. Met andere woorden, het bevordert de creativiteit van de fotograaf. Bovendien scheelt het veel nabewerkingstijd. En hoe lekker is dat? Willen we niet allemaal zoveel als mogelijk in camera doen?”

Naast de al genoemde waardes beschikt de Forza 60B over 12 verschillende lichteffecten; CCT Loop, INT Loop, Flash, Pulse, Storm, TV, Paparazzi, Candle/Fire, Bad Bulb, Firework, Explosion en Welding. Nieuw aan de Forza 60B is bovendien een USB-poort ter ondersteuning van firmware-updates.

Beeld: Copyright Tom Museeuw


Tom: “Bij het maken van deze beelden, heb ik de kleurtemperatuur van de Nanlite Forza 60B  afgestemd op het aanwezige omgevingslicht.”

Over de Nanlite Forza serie

Met de Forza serie introduceerde Nanlite vorig jaar haar eerste professionele serie continu ledverlichting, de Forza serie. Deze unieke serie bevat drie extreem compacte maar zeer krachtige continu ledlampen, de Forza 60, de Forza 300 en de Forza 500. Met de komst van deze serie werd de droom van foto- en videografen werkelijkheid; super krachtige continu ledlampen in extreem compacte behuizingen. De komst van de Forza 60B betekent een nieuw hoofdstuk aan het succesverhaal van de Forza serie. Naast de 60B lanceerde Nanlite bovendien de Forza 200. Alle ins- en outs met betrekking tot deze lamp, lees je hier