Posted on

Astrofotografen opgelet: Het Hoya Starscape filter

Goed nieuws voor astrofotografen. Hoya brengt een nieuw filter speciaal voor astrofotografie op de markt, het Hoya Starscape filter.

Hoewel het gebruik van filters bij astrofotografie over het algemeen niet aan te raden is, is er een uitzondering: het nachtfilter. Dit type filter heeft als voornaamste functie om lichtvervuiling tegen te gaan. Hierdoor kun je waar dan ook de mooiste astrofoto’s schieten en ben je niet afhankelijk van afgelegen locaties om de sterren goed te kunnen zien en vast te leggen. Een bijkomend voordeel van het gebruik van een nachtfilter is dat het zorgt voor een nog scherper beeld met meer contrast en details.

Het Hoya Starscape filter blokkeert de groenachtige en gele tinten die worden geproduceerd door de kwik- en natriumdamplampen die in stedelijke omgevingen voorkomen. Zo kunnen je de  sterrenhemel dus ook in gebieden met veel lichtvervuiling fotograferen. Hoya biedt het Starscape filter aan in de maten 49, 52, 55, 58, 62, 67, 72, 77 en 82 mm. De prijs- en beschikbaarheid van dit filter zijn nog niet bekend.

Wat maakt het Hoya Starscape filter beter dan vergelijkbare filters die er al op de markt zijn? In tegenstelling tot concurrerende opties maakt Hoya gebruik van speciaal formulated glass in plaats van optical coatings. Hoya: ‘Andere vergelijkbare filters die lichtvervuiling verminderen door gebruik te maken van speciale glascoating kunnen kleurzwemen veroorzaken, vooral bij gebruik met groothoekobjectieven of supergroothoekobjectieven.’  

Het Hoya Starscape filter heeft een frame van aluminium en een filter factor van 1.5. Meer informatie over het Hoya Starscape filter vind je hier.

Beeld: Christophe Anagnostopoulos