Posted on

Hoya Sparkle Filters | Wat kun je er mee?

Hoya Sparkle filters creëren een bijzondere sfeer in jouw beelden. Dit filter versterkt het effect van lichtbronnen en laat ze lijken op kleine vonken tot mini-sterretjes. Zo ontstaat een magische sfeer. Ideaal voor de creatieve fotograaf! Ze zijn verkrijgbaar in een 4X en 6X variant, die het aantal ‘poten’ of uitlopers op je lichtbronnen bepalen. Wat doet dit filter nu precies in de praktijk?

Fotograaf en TSE-ambassadeur Hille Hillinga ging er mee aan de slag en kwam – zoals altijd – terug met een reeks heerlijke beelden.  Aangezien dit filter fraaie sterren creëert van schitteringen en lampjes, zijn de feestdagen een ideale periode om nader kennis te maken met dit filter. Uiteraard komt dit filter overal waar lichtjes zijn tot zijn recht. Denk bijvoorbeeld ook aan het gezellige, kleurrijk verlichte terras van een strandtent, een snelweg na zonsondergang of een stadsgezicht.

In bepaalde situaties geeft het Hoya Sparkle filter je precies de juiste touch en sfeer.
Bij mij zit hij nu standaard in de tas.

Hille Hillinga

Resultaten met het Hoya Sparkle filter

Wanneer je met iets nieuws aan de slag gaat, vergt dat in de regel even wat oefening en gewenning, “maar”, zegt Hille, “het duurde niet lang voordat ik in de gaten had hoe dit filter het beste tot zijn recht komt”.

“Waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden, is dat wanneer je met open diafragma schiet er in de voor en achtergrond van je beeld geen sterren ontstaan. In dat geval ontstaat dat effect alleen rond het onderwerp waar je op scherp stelt, plus een klein deel daar net voor en achter. Ik vond dat erg fraai, maar wil je juist een maximaal effect, dan is het zaak je diafragma wat verder dicht te draaien. Met andere woorden, hoe hoger je diafragma getal, hoe meer sterretjes je ziet.”

“Het duurde niet lang voordat ik in de gaten had hoe het Hoya Sparkle filter het beste tot zijn recht komt”

Hille Hillinga

Door aan de voorste ring van het filter zelf te draaien, bepaal je de grootte van de vonken of sterren. Hille: “Dat is superhandig wanneer je een portretshoot hebt met een model die bijvoorbeeld diamanten oorbellen draagt of glitters op haar gezicht heeft. Op die manier bepaal je de omvang van de ster en voorkom je dat de punt/flair van die ster niet over een essentieel onderwerp heen schijnt.”

Hille gebruikte het filter in verschillende situaties, op diverse objectieven en op verschillende momenten op de dag. Het zal niemand verbazen dat het Sparkle filter het beste tot zijn recht komt in de avonduren. Hille: “Dan zijn de lichtjes ten slotte het meest zichtbaar en dus ook het effect van het filter.”

Het favoriete objectief voor gebruik van dit filter was voor Hille de 70-200mm telelens. Waarom? “Daarmee druk je de lampjes op straat, in de boom, de straatverlichting of welke lampjes dan ook lekker in lagen in elkaar. En natuurlijk kan je het filter ook op een groothoekobjectief gebruiken maar realiseer je dan dat de sterretjes een stuk kleiner worden.”

Slotconclusie

Hille: “Ik vind het Hoya Sparkle een geweldig filter dat ik iedere fotograaf kan aanraden. In bepaalde situaties geeft dit filter je net de juiste touch en sfeer. Bij mij zit hij nu standaard in m’n tas.”

Over het Hoya Sparkle filter

Het Sparkle-effect

Het Hoya Sparkle filter is verkrijgbaar in twee varianten (4X, 6X), in de filtermaten 49mm – 82mm. Waar conventionele cross- of starfilters nog wel eens té lange lichtstralen creëren in je foto met als resultaat een rommelige plaat, zorgt de Hoya Sparkle voor subtielere lichtvonkjes of sterretjes. Lichtbronnen zoals sterren, zonnestralen en weerkaatsend licht op het water worden zacht versterkt, zodat er een goede balans ontstaat tussen de sterkte van de lichtbron en de lengte van de lichtbundels.

Tip: Mocht je nou toch op zoek zijn naar extremere sterren dan dit ‘sparkle’ effect, dan bieden Hoya sterrenfilters in de 4X, 6X of 8X variant jou uitkomst. Verkrijgbaar in de filtermaten 49mm – 82mm.

Hemelfotografie

Het Hoya Sparkle filter is een must-have wanneer je liefhebber bent van bijvoorbeeld astrofotografie. Het filter zet de heldere sterren om in subtiele vier- of zespuntige (4X, 6X) sterren en creëert een extra betoverend effect in je foto’s.

Zonder lichtbronnen

Wanneer je de Hoya Sparkle gebruikt bij afwezigheid van sterke lichtbronnen, zorgt het filter voor een soft effect en een dromerige sfeer. Dat is weer ideaal voor portret-, bloemen- en landschapsfotografie.

Draaibaar voorframe

Het Hoya Sparkle filter is voorzien van een draaibaar voorframe, net zoals een polarisatiefilter. Hiermee wijzig je de hoek van het sterpatroon. Op die manier geef je jouw foto’s net even die persoonlijkere touch.

Vernuftig magneetsysteem van Hoya

Sta jij ook altijd te hannesen met schroefdraadfilters die op en af moeten? Zou je ze eigenlijk met een snelle, simpele klik willen wisselen? Dat kan nu met het vernuftige ‘instant action‘ magneetsysteem van Hoya. Dit systeem bestaat uit twee ringen, de Hoya Instant Action Adapter Ring en de Hoya Instant Action Conversion Ring.

Met behulp van deze ringen, die separaat verkrijgbaar zijn, bevestig je heel snel en eenvoudig jouw Hoya schroefdraadfilter – dus ook de Hoya Sparkle- en starfilters – op je lens simpelweg door middel van magneetkracht.

De Instant Action Adapter Ring schroef je, zoals je hiernaast ziet, op het objectief. Op de Instant Action Conversion Ring schroef je vervolgens het gewenste schroefdraadfilter. Kortom, de adapter ring is gemaakt voor het objectief, de conversion ring voor de filters.

Drie stappen

  • Schroef de Hoya Instant Action Adapter Ring op je lens
  • Schroef de Hoya Instant Action Conversion Ring op je schroefdraadfilter(s)
  • Bevestig het filter heel eenvoudig en met een snelle klik op je lens

Dankzij dit systeem bevestig je in een simpele en snelle handbeweging het gewenste schroefdraadfilter op jouw objectief naar keuze, en is het klaar met het gehannes in het donker, met koude vingers etcetera. Geweldig toch?

Hoya sparkle filters, starfilters en de instant action adapter en ringen zijn verkrijgbaar via onze dealers.

Related news