Posted on

Nieuwe high-end ND filters van HOYA: HD MK II IRND

Je hebt ND filters en je hebt ND filters. De nieuwe high-end HOYA HD Mk II IRND-filters zijn de crème de la crème in filterland. Deze bijzonder sterke ND filters zijn nu beschikbaar in drie soorten: de HD Mk II IRND 8 (3 stops), IRND 64 (6 stops) en de IRND 1000 (10 stops). Separaat verkrijgbaar of alle drie in de HD Mk II IRND filterkit. Leverbaar in de schroefdraadmaten 49 – 82mm. Deze IRND-filters bevatten HOYA’s unieke ACCU-ND IR-cut-technologie en worden geleverd met een water- en olie-afstotende coating en een sterk maar dun filterprofiel.
Wat maakt deze ND filters zo goed?

OVER HET PRODUCT
Met de HOYA HD Mk II IRND-filters kunnen fotografen effecten zoals bewegingsonscherpte of vloeiende effecten creëren en krijgen ze meer creatieve controle over de belichting van hun foto’s. De HD Mk II-serie dekt de meest populaire dichtheden af, ND 8 (3 stops), ND 64 (6 stops) en ND 1000 (10 stops). Ze worden geleverd met HOYA’s ACCU-ND IR-cut-technologie die zorgt voor een gelijkmatige lichtreductie over het hele zichtbare en infrarood lichtspectrum (oftewel IR) en garandeert dat er geen IR-vervuiling is die onbedoelde kleurverschuivingen in het beeld veroorzaken. De HD Mk II IRND-filters hebben ook water- en olie-afstotende eigenschappen en een extra dun schroefdraadprofiel dat vignettering tegengaat.

Alle drie de filters zijn ook verkrijgbaar in een kit. Perfect voor zowel amateur- als professionele fotografen die in verschillende situaties gebruik willen maken van ND-filters, of nog niet zeker weten welk ND-filter het beste is voor hun visie en willen experimenten met verschillende dichtheden of combinaties.

  • HD multi-coating 16-laags, 4x sterker chemisch gehard glas
  • ACCU-ND-technologie voor een gelijkmatige lichtreductie over het hele zichtbare en IR-lichtspectrum om onbedoelde kleurverschuivingen als gevolg van IR-vervuiling te voorkomen
  • Anti-reflectie multi-coating
  • Water- en olie-afstotende eigenschappen voor eenvoudige reiniging, zonder stress
  • Dun profiel, lichtgewicht aluminium frame voor minimale kans op lichtafval / vignettering

OVER ND-FILTERS
Filters met neutrale dichtheid (ND, neutral density) ook wel grijsfilters genoemd, kun je vergelijken met een zonnebril voor je lens. Ze houden licht tegen. Om verschillende redenen zijn ND filters een populair en essentieel type fotografische filter. Voor fotografen betekenen ND-filters nauwkeurige controle over de hoeveelheid licht die door de lens gaat voor meer creatieve mogelijkheden, zoals het (extreem) verlengen van de sluitertijd. Voor videomakers helpen ND-filters enorm om sluitertijden in te stellen die overeenkomen met de framesnelheid, terwijl de gewenste scherptediepte van het beeldmateriaal behouden blijft.

HD MK II IRND8 | VOOR EEN PRACHTIGE VAGE ACHTERGROND
De HD Mk II IRND8 is de perfecte dichtheid voor het creëren van prachtige onscherpe achtergronden in portret- of typische daglichtomstandigheden bij snelle prime-lenzen op bijvoorbeeld F1.2 of F1.4 (bij maximaal diafragma), maar waarvoor een hoge sluitertijd essentieel is. Sommige camera’s hebben een maximale sluitertijd van 1/4000 sec. waardoor je al snel te maken krijgt met overbelichting. Met behulp van het HD MK II IRND8 filter kan de fotograaf alsnog correct belichten met behoud van fraaie onscherpte in de achtergrond.

HD MK II IRND64 | VOOR HET VERVANGEN VAN OBJECTEN EN HET VISUALISEREN VAN BEWEGING
De HD Mk II IRND64 is perfect voor het uitvoeren van motion control of het vervagen van objecten en wordt daarom gebruikt om beweging van bewegende objecten zoals waterstroming, golfbewegingen of bewegende mensen weer te geven. Zonder een ND-filter en met standaard camera-instellingen zou de beweging “stil” lijken op het uiteindelijke beeld. Een vloeiend effect kan worden bereikt door het diafragma te verkleinen tot f/16 of f/22, maar dit kan diffractie veroorzaken waardoor de resolutie en de algehele weergave slecht zijn. Wanneer u fotografeert met snelle prime-lenzen en camera’s met ISO200 als laagste gevoeligheid, is het misschien niet mogelijk om de belichting voldoende te verminderen om een sluitertijd te bereiken die het “waterstromende” effect veroorzaakt. Door het HD Mk II IRND64-filter te gebruiken, is het echter mogelijk om met de juiste f/-waarde te fotograferen om “diffractie” te voorkomen, en het is mogelijk om de belichting te verlagen tot een noodzakelijke sluitertijdwaarde die de beweging kan uitdrukken als “vloeiend”. Sluitertijden kunnen nóg extremer verlengd worden door te kiezen voor de IRND1000.

HD MK II IRND1000 | MAAK UNIEKE BEELDEN
De HD Mk II IRND1000 is perfect voor het fotograferen van “denkbeeldige landschappen” of surrealistische beelden. Met een dichtheid van 1000 – oftewel tegenhouden van 10 stops licht – kun je gemakkelijk een persoon laten “verdwijnen” uit een stadsgezicht, overdag fotograferen met extreem lange belichtingstijden, of time-lapse-video’s maken van bewegende objecten of mensen om een film te maken van fascinerend snelle bewegingsstromen. De combinatie van de ND1000 met de ND64 geeft een dichtheid van ND64000 (maar liefst 16 stops), geschikt om direct tegen de zon in te fotograferen, bijvoorbeeld tijdens een zonsverduistering. Zonder overbelichting, met effen kleuren en behoud van details zoals zwarte vlekken.

IRND-TECHNOLOGIE
HOYA past zijn kenmerkende ACCU-ND-technologie toe op de HD Mk II IRND-serie en garandeert een gelijkmatige lichtreductie over het hele zichtbare lichtspectrum, tot in het hogere IR-spectrum. Dit betekent dat er geen lekkage is van de infrarode band van het lichtspectrum, wat garandeert dat het beeld geen negatieve effecten ondervindt van kleurverschuivingen. ACCU-ND is dé maatstaf voor IR ND-technologie en maakt de HOYA HD Mk II IRND-serie tot marktleider voor hoogwaardige ND-filters.

WATER- EN OLIEAFSTOTENDE ANTI-REFLECTIE MULTI-COATING
De HD MK II IRND serie past een anti-reflectie multi-coating toe die de kans op eventuele reflecties door het filter verkleint. De coating is ook voorzien van water- en olieafstotende eigenschappen waardoor het filter gemakkelijk en stressvrij te reinigen is.

DUN FILTERPROFIEL
De HD Mk II IRND-serie maakt gebruik van ultradunne, lichtgewicht en nauwkeurig vervaardigde aluminium frames, waardoor de kans op vignettering enorm wordt verkleind bij het gebruik van groothoeklenzen. Dat is ook erg handig bij het stapelen van filters, wat dankzij de geïntegreerde filterschroefdraad aan de voorzijde van het profiel gewoon kan.

ULTRADUN LICHTGEWICHT ALUMINIUM

OVER HOYA
HOYA is ‘s werelds grootste fabrikant van optisch glas met wereldwijd een marktaandeel van 50%. Op het gebied van de productie van optisch glas is HOYA exceptioneel en uniek in de wereld. Het levert glas aan de meeste gerenommeerde fabrikanten van optische lenzen in Japan en de rest van de wereld en heeft wereldwijd het grootste aandeel in camerafilters.

Related news