Posted on

Nanlite Forza 60: Zoveel licht uit zo’n klein lampje

Nanlite, een brand van moederonderneming Nanguang, lanceerde recent haar eerste professionele serie continu ledverlichting, de Forza serie. Deze unieke serie bevat drie extreem compacte maar zeer krachtige continu ledlampen, de Forza 60, de Forza 300 en de Forza 500. Met de komst van deze serie wordt de droom van foto- en videografen werkelijkheid; super krachtige continu ledlampen in extreem compacte behuizingen.

Ledgo ambassadeur Tom Museeuw ging aan de slag met de Forza 60 en kon amper geloven waartoe deze uiterst compacte lamp in staat is. Deze veelzijdige en flexibele spotlight past in de palm van je hand. Met een gewicht van slechts 0.8 kilo is hij bovendien vederlicht. ‘Maar ondanks die compactheid biedt de Forza 60 in combinatie met de standaard reflector een helderheid van liefst 11950 lux op een meter afstand’, zegt Tom. ‘Bijna niet te bevatten.’

Onwerkelijk

‘Ik haalde hem uit de doos en dacht: “wat moet dit worden?”’, vervolgt Tom. ‘Totdat ik hem aanzette. Zoveel licht uit zo’n klein lampje. De lichtverspreiding van rand tot rand is bovendien heel mooi en egaal. Onwerkelijk bijna. Dankzij die mooie verspreiding kan je prachtig werken met het strijklicht dat de Forza 60 levert.’  

De lichtverspreiding van rand tot rand is heel mooi en egaal

Tom Museeuw

Tom deed een shoot waarbij hij fotografeerde op f/2.8 bij ISO 100 en een sluitertijd van 1/160ste. ‘Bij die instelling zat ik pas op 25 procent van het maximale vermogen van de Forza 60. Moet je nagaan wat hij nog meer in huis heeft…’

Gebruiksgemak

Ook roemt Tom het gebruiksgemak van de Forza 60 en zijn looks. ‘Wat gebruik betreft doet hij mij denken aan Profoto (In situaties waarin Tom flitst, maakt hij gebruik van Profoto). De Forza 60 heeft dezelfde eenvoudige bediening waar Profoto bekend om staat.’  

Professioneel geheel

En met zijn strakke, met carbon afgewerkte looks doet hij zijn Italiaanse naam Forza echt eer aan, oordeelt Tom. ‘Wellicht is dat niet het voornaamste, maar het oog wil ook wat. En ook de tas waarin hij zit is erg fraai en uiterst handzaam. Kortom, alles klopt aan de Forza 60. Een prachtig professioneel geheel voor een zeer betaalbare prijs. Met de komst van deze serie wordt de droom van foto- en videografen inderdaad werkelijkheid. Chapeau!’   

De Nanlite Forza 60 in de praktijk

Tom zette de Nanlite Forza 60 in tijdens een portretsessie met Nanou Philips. Hierbij koos hij bewust voor een honderd procent zwarte achtergrond zodat alle aandacht naar de belichting gaat.

Bovenstaande beelden nader verklaard

Beeld 1 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde front soft frost diffusor in een “clamshell” opstelling met een reflectiepaneel onder om de schaduwen in te vullen. Dit zorgt voor een mooie en zeer egale belichting.

Beeld 2 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde front soft frost diffusor in een “clamshell” opstelling met een refelctiepaneel onder om de schaduwen in te vullen. Dit zorgt voor een mooie en zeer egale belichting.

Beeld 3 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde front heavy frost diffusor, de heavy frost diffusor zorgt ervoor dat het schaduwverloop iets harder is dan bij de soft frost versie. Hierdoor krijg je net een tikkeltje meer karakter in je portret.

Beeld 4 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde front heavy frost diffusor, de heavy frost diffusor zorgt ervoor dat het schaduwverloop iets harder is dan bij de soft frost versie. Hierdoor krijg je net een tikkeltje meer karakter in je portret.

Beeld 5 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde soft frost diffusor en grid. Een grid zorgt ervoor dat je de verspreiding van het licht meer kan richten.

Beeld 6 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde soft frost diffusor en grid. Een grid zorgt ervoor dat je de verspreiding van het licht meer kan richten.

Beeld 7 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde soft frost diffusor en grid. Een grid zorgt ervoor dat je de verspreiding van het licht meer kan richten.

Beeld 8 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde heavy frost diffusor en grid. De plaatsing van het licht in dit beeld zorgt ervoor dat je een mooi accent kan leggen in het oog dat het meest dichtbij is.

Beeld 9 Forza 60 met softbox – met bijgeleverde reflector. Door een reflector op de Forza 60 te gebruiken krijg je een harde lichtbron met een mooie centrale verspreiding van het licht. De positie van de lichtbron in dit beeld creëert een mooi herkenbaar “vlindertje” onder de neus.

Bekijk ook het YouTube kanaal van Nanou.

Wil jij ook dit soort beelden maken? In het najaar geeft Tom workshops in zowel België als Nederland. Tijdens deze workshops leert Tom je de fijne kneepjes van het vak.

Check ook onderstaande youtube video. De Nanlite Forza 60 in de spotlight;

Lees ook: Nanlite: een briljant nieuw LED-merk

Lees ook: Nanlite lanceert Forza serie: Super krachtige continu ledlampen, extreem compacte behuizingen

Related news