Posted on

Testshoot met de Nanlite Forza 60

Recent ging Ledgo/Nanlite ambassadeur Martin Hogeboom aan de slag met de Nanlite Forza 60 in combinatie met twee Ledgo RGB tubes.     

Het werk van Martin kenmerkt zich door een cocktail van mooi licht, onscherpte, knallende kleuren en bijzondere standpunten. Zijn beelden roepen dan ook niet zelden een wow-effect op. Om dit effect te bereiken, werkt Martin veelvuldig met flitslicht maar ook steeds vaker met continulicht.  

Martin: “Werken met continulicht is anders dan werken met flits. Het nadeel is dat je goed in de gaten moet houden dat je sluitertijd snel genoeg is om bewegingsonscherpte te voorkomen. En dat het vermogen van de LED lampen iets beperkter is dan van flitsers. Maar zolang je binnen fotografeert, loop je niet snel tegen beperkingen aan.”  

In de flow van de shoot

“Het grote voordeel van LED is dat je gelijk ziet wat je doet met het licht”, vervolgt Martin. “Het effect van de verlichting is al zichtbaar voordat je een foto maakt, dus je kunt lekker in de flow van de shoot blijven zonder dat je testfoto’s hoeft te maken zoals bij werken met flitslicht. Als het moet kun je zelfs met een (half-)automatische camera werken.”

Martin typeert de Nanlite Forza 60 als ‘een mooi compact lampje dat lekker makkelijk te bedienen is’.  “Achterop zitten 2 draaiknopjes: 1 om het vermogen in te stellen en 1 voor effecten zoals knipperende en stroboscopische effecten. De witbalans is weliswaar niet instelbaar, maar dat kun je opvangen door er gekleurde gels voor te hangen. Het vermogen is over een mooi bereik traploos regelbaar. Daardoor kun je het licht heel exact doseren. Bovendien is het toereikend om met sluitertijden te werken die snel genoeg zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen.”

“Wat me vooral goed bevalt aan dit setje is dat je er heel intuïtief mee werkt doordat je precies ziet wat je doet met het licht. Door het kleine formaat kun je er makkelijk mee bewegen en ze positioneren waar je wil. Zo blijf je lekker in de flow van je shoot zonder dat allerlei technische zaken in de weg zitten. Precies zoals het moet zijn bij portretfotografie.”

In een heldere en zeer educatieve blog neemt Martin je in woord en beeld stap voor stap mee in het proces van zijn recente shot. Check deze blog hier en geniet van zijn prachtige beelden en doe er vooral ook je voordeel mee!

Over Martin

Martin Hogeboom is specialist in het fotograferen van mensen op locatie. Hij werkt ruim 20 jaar als beroepsfotograaf en zijn werk bestaat uit portret- en reclamefotografie in zowel binnen- als buitenland. Naast zijn commerciële werk doet hij graag eigen projecten, zoals de portretserie Everyday People, het boek “Whisky Rocks!” of de Outdoor Photography Experience.