Posted on

Review FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro

Recent lanceerde Tokina het FiRIN 100mm f/2.8 FE 1:1 macro objectief voor Sony systeem camera’s. Europees Sony ambassadeur en fanatiek macrofotograaf Gustav Kiburg nam dit objectief een weekeinde mee naar de Belgische Ardennen en ging daar op zoek naar de Moerasparelmoervlinder. Gustav keerde terug met prachtige, ragscherpe foto’s van deze zeer zeldzame vlinder en met zeer enthousiaste verhalen over het Tokina objectief.

Eerste indruk van het objectief

‘Bij het uitpakken van dit objectief viel mij een ding direct op: de Tokina FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro ziet er fraai en degelijk uit. Bovendien voelt hij ook erg goed. Robuust en toch licht. Ook de mooie, brede scherpstelring sprong meteen in het oog. Deze loopt bovendien mooi en soepel. Hij heeft exact de goede weerstand. Wel miste ik een AF/MF schakelaar op het objectief. Daarover later meer.’ 


‘De Tokina FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro is een topper’

In de praktijk

‘Het allerbelangrijkste is natuurlijk hoe een objectief optisch presteert. Op dat vlak is de Tokina FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro echt grandioos. Ik ben een Pietje precies, maar over de optische prestaties van deze lens ben ik echt te spreken. Dit was mijn eerste ervaring met een Tokina objectief. Ik wist dus niet wat ik kon verwachten op dat vlak. Ik ben er echt van onder de indruk. Ik had ook mijn Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS bij me voor het geval ik de Tokina niets zou vinden, maar die is niet uit mijn tas geweest. Heel eerlijk? Dat had ik niet verwacht. Al bij mijn eerste foto met de Tokina zag ik op het scherm van mijn Sony A7RIII dat het goed zat. Dat scherm liegt nooit. Als het beeld daar goed en scherp is, dan is het ook goed en scherp. De Tokina FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro is kortom een topper. Hij is ragscherp en heeft een mooie en zachte bokeh. Hij doet in mijn beleving niet of nauwelijks onder voor de Sony 90mm macro. Bovendien kan hij tegen een spatje water. Toen ik aan het werk was in de Ardennen, begon het plots te regenen. Dat bleek geen enkel probleem. Ik kon probleemloos door fotograferen. Wel zo prettig wanneer je vlinders fotografeert aangezien die juist langer blijven zitten zodra het nat wordt. Dan wil je dus niet hebben dat je je spullen moet opbergen.’    

Minpuntje

‘Ik heb wel een minpuntje kunnen ontdekken, het ontbreken van een MF/AF schakelaar op het objectief. In het menu van Sony kan je het objectief op manual- of automatische focus zetten, dus in die zin is dat geen probleem. Maar zeker bij macrofotografie waarbij ik altijd manueel scherpstel, vind ik het soms, wanneer “hij” hem niet snel genoeg oppakt, handig om even om te schakelen naar automatische focus om zo een handje te helpen met scherpstellen.  Zodra ik dan de piep hoor, schakel ik terug naar MF en zit ik wat scherpte betreft al heel dicht in de buurt van het punt dat ik scherp wil hebben. Om die reden vind ik een AF/MF schakelaar op het objectief dus wel zo handig. Gelukkig kun je dit bij de Sony camera’s opvangen door bijvoorbeeld de AF/MF functie onder een sneltoets te plaatsen. In die zin zou dit voor mij geen gamebreaker zijn. Dit objectief is bovendien dik 350 euro goedkoper dan de Sony.’ 

Snelheid

‘Geen enkel macro-objectief staat bekend om zijn snelheid, maar deze is behoorlijk snel. Hij doet op dat vlak absoluut niet onder voor de concurrentie. Ook in donkere gebieden focust hij lekker snel.’     

Conclusie

‘Wat betreft scherpte en bokeh geef ik hem net als de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS  een 9. Dat zeg ik puur op gevoel. Labaratoriumtesten geloof ik wel. Ik wil in de praktijk ervaren en bovenal zien dat mijn onderwerpen scherp en mooi gedetailleerd zijn. Vlindertjes lenen zich bij uitstek voor een dergelijke test met al die mooie en frele details. De FiRIN 100mm f/2.8 FE Macro heeft die test met vlag en wimpel doorstaan. Sony heeft een gedegen concurrent aan dit objectief.’

Voordelen

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Uitstekende optische prestaties
  • Goede scherpte
  • Fraai en degelijk
  • Licht

Nadeel

  • Ontbreken van een AF/MF schakelaar

Lees ook: Tokina lanceert FiRIN 100mm f/2.8 FE macro

Related news