Posted on

Nieuw van Nanlite: de FC-300B en FC-500B

De volledig nieuwe Nanlite FC-serie combineert opvallende looks met zeer goede prestaties gebundeld in twee krachtige, lichtgewicht LED-spots. We hebben het over de FC-300B en de FC-500B. Deze serie biedt een nieuw concept qua uiterlijk – niet meer zo donker en ingetogen, maar met meer kleur en interessante lijnen – terwijl het belangrijke Nanlite DNA nog steeds aanwezig is.

De FC-serie LED-spots zijn een nieuwe, interessante optie voor beeldmakers, eigenlijk tussen de bestaande Forza- (high end) en FS- (instap)lijn van Nanlite in. Veel licht voor een aantrekkelijke prijs, ideaal voor fotografie, een thuisstudio, livestreaming en videoproducties on a budget. Kortom: extra opties die betaalbaar zijn en nieuwe mogelijkheden bieden voor content creators om creatief met continulicht aan de slag te gaan, óf het arsenaal aan licht uit te bouwen.

Wat kunnen de FC-300B en FC-500B?

Het vermogen van de twee lampen is respectievelijk 350 Watt en 520 Watt. Voldoende vermogen kun je zeggen, met een indrukwekkende output van 37340 lux (FC-300B met reflector, op 5600K) en 65640 lux (FC-500B met reflector op 5600K) op 1 meter. De FC-300B en 500B hebben een breed kleurtemperatuurbereik van 2700K – 6500K, met twee ingebouwde uitvoermodi. ‘Maximum output’ levert de maximale helderheid binnen de gekozen kleurtemperatuur. De ‘Constant Output’ modus garandeert een consistente helderheid over het gehele CCT-bereik.

Gebaseerd op verschillende tests, waaronder kleurweergave, natuurgetrouwheid en verzadiging, is het kleurreproductievermogen van de FC-300B en 500B uitvoerig geëvalueerd en geoptimaliseerd. Met CRI/TLCI-ratings gemiddeld 96 en 98 respectievelijk bieden de spots een levensechte kleurweergave met behoorlijk nauwkeurige precisie. Het oppervlak van de COB is trouwens uitgerust met een beschermende glaslaag wat de levensduur van je LED-spot zeker ten goede komt.

FC-300B en FC-500B bieden een gebruiksvriendelijke dimmethode om de lichtintensiteit naar je hand te zetten. De FC-500B ondersteunt  zelfs nauwkeurig dimmen in stappen van 0,1%. De overzichtelijke gebruikersinterface met een 2 inch scherm en twee knoppen plus de bediening via twee knoppen maakt deze lampen behoorlijk intuïtief.

De compacte voeding hang je aan de veiligheidsriem en heeft een quick release plate, wat installeren en gebruiken erg makkelijk maakt. De beugel maakt 360° rotatie mogelijk en is voorzien van een traploze vergrendeling aan één kant. De spots hebben allebei ingebouwde 2.4G en bluetooth die bediening via de superhandige Nanlink app mogelijk maken. Dankzij de beschikbaarheid van een bekabelde DMX/RDM-verbinding zijn de FC-300B/500B goed inzetbaar door commerciële en professionele TV- en videoteams die met complexere lichtopstellingen moeten werken.

Beide lampen worden geleverd met Bowens mount en zijn volledig uitwisselbaar met zowel het Bowens als het Nanlite accessoire ecosysteem. Ook is er een parapluhouder voor nog meer flexibiliteit qua lichtoplossingen. De 12 ingebouwde speciale effecten hebben volledig instelbare parameters. De lampen bieden vier slimme ingebouwde ventilatormodi: SMART, VOLLEDIGE SNELHEID, LAGE SNELHEID en UIT. In de SMART-modus bedraagt het gemiddelde geluid maar 23/27 dBA, ideaal en opnamevriendelijk bij studio-opnames zoals een interview of live-uitzending.

Binnenkort op accu

De FC-spots werken op netstroom maar binnenkort komt Nanlite met batterijvoeding voor beeldmakers on the go. Wat ook nieuw is: de zeer goed beschermende foamkoffers die bij de FC-serie worden geleverd zijn door Nanlite volledig nieuw ontworpen om snel en gemakkelijk in- en uit te pakken.

Belangrijkste kenmerken op een rij

 • Nieuw ontwerp Bi-color LED-spot
 • Vermogen van 350W en 520W, krachtige output van 37340 lux op 1 m en 65640 lux@1m (met 45°reflector, 5600K)
 • Groot CCT-bereik van 2700K – 6500K met twee uitvoermodi: maximale en constante output
 • Uitstekende kleurweergave: CRI/TLCI gemiddeld 96/98, TM-30 Rf gemiddeld 95, TM-30 Rg gemiddeld 101/100
 • Eenvoudig dimmen in stappen van 0,1 (alleen FC-500B) en intuïtieve bediening met 2” scherm, 2 knoppen en 2 knoppen UI-ontwerp
 • Meerdere bedieningsmethoden: on-board, afstandsbediening, Nanlink APP en DMX/RDM
 • 12 ingebouwde en aanpasbare speciale effecten
 • Voeding met beveiliging en quick release mechanisme voor eenvoudig ophangen
 • Instelbaar ventilatorbesturingssysteem met 4 modi: SMART, FULL SPEED, LOW SPEED en OFF
 • Bowens-montage met parapluhouder voor eindeloze mogelijkheden qua lichtspreiding
 • Firmware updates via USB-poort

Prijzen en beschikbaarheid

De FC-300B en FC-500B zullen naar verwachting eind september 2023 leverbaar zijn. De adviesprijs van de FC-300B is € 569,- en van de FC-500 € 829,-. Binnenkort komt Nanlite door met de mogelijkheid om beide LED-spots via accu’s te voeden. Hierover later meer.

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons Sales team: +31 (0) 36 5346967 | sales@tse-imaging.nl