Posted on

Lightpainten met de Nanguang TRGB1212B

Deze week had ik mijn eerste kennismaking met deze RGB led verlichting van Nanguang. Door de lengte van deze verlichting, 100cm, een erg interessant alternatief voor de kunststof tubes die ik momenteel gebruik. Bij mijn lichtpainting techniek probeer ik zoveel mogelijk het omgevingslicht met het licht van de lichtibron te combineren. Naast ISO en diafragma gebruik ik een traploos instelbare zaklamp in mijn reguliere tubes. De traploze instelmogelijkheid van de TRGB1212B is dus een pré.

Mijn klassieke methode, een frosted tube met sparkler op de top

Hoewel de TRGB1212B wat aan de zware kant is voor lightpainting, heeft hij een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere tubes. Door de lichtintensiteit die hij voort kan brengen, kan je al vroeg in het blauwe uurtje beginnen. Normaal is de lichtopbrengst van een zaklamp niet sterk genoeg om boven het omgevingslicht uit te komen, deze RGB tube haalt dat met gemak. Daarnaast staat iedere kleur tot de beschikking van de fotograaf; koel wit, warm geel en knap rood. Met een draai aan de knoppen heb je een andere look & feel.

Pentax K-1, 24mm, F6.3, Sirui ND64, ISO 100, 3.8 seconden

Met windkracht 6 en veel “oceanspray” was het een uitdaging voor mijn modellen Margreet & Lindy om stil te staan en we hebben derhalve de shoot ik flink ingekort. Maar niet voordat we een aantal beelden met de RGB Cycle op 2 seconden hadden gemaakt. Hierbij draait een kaleidoscoop aan kleuren door de RGB stick en de effecten bij lightpainting zijn zondermeer kleurrijk!

De Nanguang TRGB1212B is een tool die zeker in een plaatsje in mijn uitrusting zou kunnen vinden, maar gezien de eigenschappen van mijn PVC tubes en met name de hanteerbaarheid zal hij ze niet volledig kunnen vervangen.

Pentax K-1, 24mm, F5, ISO 160, 4 seconden

Related news