Posted on

Unieke barn find XL met Daan Oude Elferink

Onze Sirui ambassadeur en urbex gigant Daan Oude Elferink kwam onlangs op de MPN fotovakbeurs aan met een bijzonder verhaal. Hij had een telefoontje gekregen om zich te melden bij een paar loodsen in Dordrecht. En wat hij daar zag!

In het donker, onder een dikke laag stof en gruis bleken meer dan 200 klassieke auto’s geparkeerd te staan. Een kolfje naar de hand van deze urbex fotograaf die niets liever doet dan objecten fotograferen die vergeten, achtergelaten of deels vergaan zijn. Daan kreeg als specialist de scoop om als eerste naar binnen te gaan en deze unieke collectie auto’s in hun huidige staat vast te leggen. We kregen kort een indruk van wat hij daar aantrof, maar sinds gisteren is het nieuws officieel naar buiten gekomen. Kijk mee met Daan, zie wat hij zag en spectaculair heeft vastgelegd!

Je kon het deze week niet missen in het nieuws: Galerie Aaldering presenteerde één van de grootste vondsten ooit. Deze enorme ‘barn find’ oftewel schuurvondst bevat maar liefst 230 bijzondere klassiekers van Maserati, Lancia, Ferrari, Alfa Romeo, Jaguar, Aston Martin, BMW, Facel Vega en talloze anderen.

Daan zegt: “Ik kon het niet geloven toen Nico Aaldering contact met me opnam met de vraag of ik interesse had om deze barn find te fotograferen. Hij kende mijn werk en wist dat dit gewoon mijn ding was. Niet precies wetend wat ik kon verwachten, reed ik naar de twee locaties waar de auto’s waren ontdekt: een kerk en een enorme schuur. Toen ik de deuren opendeed, viel mijn mond open. Honderden prachtige auto’s, verstopt in het donker, onder een dikke laag stof en roet van de brand. Met kippenvel en een grote glimlach op mijn gezicht begon ik deze beauties te fotograferen.”

“Ik had zoveel geluk dat ik de auto’s kon fotograferen in de staat zoals ze werden ontdekt.”

Daan Oude Elferink | Daanoe


Deze foto’s van Daan zijn verkrijgbaar als kunst, en als luxe boek van de ‘Palmen collectie’. Bekijk ook zijn laatste boek ‘Travel in Time’ met zijn meest recente, spectaculaire urbex fotowerk. Meer informatie op Daanoe.com

Daan zijn statieven en een tip voor licht

Daan is Sirui ambassadeur en werkt met verschillende Sirui statieven. Eén van zijn favorieten is de Sirui RX-4213. Dit statief heeft een fors draagvermogen en is inzetbaar voor professionele foto- en videodoeleinden, of dit nu in de studio of op locatie is. Het carbonfiber statief is heel stabiel en heeft een slim ontwerp met anti-slip voetjes voor extra zekerheid. De voetjes kunnen worden vervangen met de meegeleverde roestvrijstalen spikes zodat het statief ook prima te gebruiken is op oneffen terrein.

Laatst informeerde Daan bij ons naar draagbaar licht. Niet alleen om te zien waar hij liep in donkere, vervallen panden maar ook om soms iets subtiel uit te lichten. Dat licht moest uiteraard draadloos, zo licht mogelijk en compact zijn. We kwamen uit bij de Nanlite Pavotube II 6C. Die led-lamp past bij elke fotograaf makkelijk in de tas of binnenzak, geeft een dot licht in elke kleur van de regenboog, is eenvoudig en op afstand bestuurbaar met de handige Nanlink app en gaat lang mee op één oplaadbeurt. Leuk feitje: verschillende foto’s van deze collectie auto’s zijn gemaakt met behulp van die handige Pavotube. Tip van Daan: zorg dus dat je die altijd bij je hebt. Dan zit je nooit verlegen om extra licht waar je creatief en precies het verschil mee kunt maken.

De Palmen Collectie

De heer Palmen begon zo’n veertig jaar geleden met het verzamelen van bijzondere klassieke auto’s en huisvestte deze op drie verschillende locaties, twee panden en een kerk. De auto’s zijn in goede staat gestald en hebben de tand des tijds zeer goed doorstaan. De collectie werd door bijna niemand gezien. Zelfs buren op het industrieterrein hadden geen idee wat er binnen te zien was: “We zitten al zo’n vijftien jaar op deze locatie en hebben regelmatig aan de eigenaar gevraagd of we binnen mochten kijken, maar tot een bezichtiging kwam het nooit.” Door omstandigheden kon de heer Palmen zijn collectie niet meer houden en Gallery Aaldering werd onlangs eigenaar van een van de grootste barn find collecties ter wereld, van de afgelopen jaren.

“Het is onwaarschijnlijk dat iemand tijdens zijn leven ooit nog een collectie van dit kaliber en in deze staat terug zal zien.”

Nico Aaldering