Posted on

Het Hoya Sparkle Filter in de praktijk

Met het Hoya Sparkle filter, verkrijgbaar in een 4X en 6X variant, creëer je een bijzondere sfeer in jouw beelden. Dit filter maakt van lichtbronnen gemiddeld grote lichtbundels, versterkt deze en laat ze lijken op kleine vonken. Zo ontstaat een magische sfeer: ideaal voor de creatieve fotograaf! Fotograaf Hille Hillinga ging er de voorbije periode mee aan de slag en kwam, als altijd, terug met een reeks heerlijke beelden.     

In bepaalde situaties geeft het Hoya Sparkle filter je net de juiste touch en sfeer. Bij mij zit hij nu standaard in mijn tas

Hille Hillinga

Hille kreeg het Hoya Sparkle filter rond de kerstperiode van 2021 toegestuurd. Aangezien dit filter fraaie sterren creëert van schitteringen en lampjes, een ideale periode om nader kennis te maken met dit filter. Uiteraard komt dit filter overal waar lichtjes zijn tot zijn recht. Denk bijvoorbeeld ook aan het gezellige, kleurrijk verlichte terras van een strandtent of een snelweg na zonsondergang.

Wanneer je met iets nieuws aan de slag gaat, vergt dat in de regel oefening en gewenning, “maar”, zegt Hille, “het duurde niet lang voordat ik in de gaten had hoe dit filter het beste tot zijn recht komt”.

“Waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden, is dat wanneer je met open diafragma schiet er in de voor en achtergrond van je beeld geen sterren ontstaan. In dat geval ontstaat dat effect alleen rond het onderwerp waar je op scherp stelt plus een klein deel daar net voor en achter. Ik vond dat erg fraai, maar wil je juist een maximaal effect, dan is het zaak je diafragma wat verder dicht te draaien. Met andere woorden, hoe hoger je diafragma getal, hoe meer sterretjes je ziet.”

Het duurde niet lang voordat ik in de gaten had hoe het Hoya Sparkle filter het beste tot zijn recht komt

Door aan de voorste ring van het filter zelf te draaien, bepaal je de grootte van de ster(ren). Hille: “Dat is super handig wanneer je een portretshoot hebt met een model die bijvoorbeeld diamanten oorbellen draagt of glitters op haar gezicht heeft. Op die manier bepaal je de omvang van de ster en voorkom je dat de punt/flair van die ster niet over een essentieel onderwerp schijnt.”

Hille gebruikte het filter in verschillende situaties, op diverse objectieven en op verschillende momenten op de dag. Het zal niemand verbazen dat het Sparkle filter het beste tot zijn recht komt in de avonduren. Hille: “Dan zijn de lichtjes ten slotte het meest zichtbaar en dus ook het effect van het filter.”

Het favoriete objectief voor gebruik van dit filter was voor Hille de 70-200mm telelens. Waarom? “Daarmee druk je de lampjes op straat, in de boom, de straatverlichting of welke lampjes dan ook lekker in lagen in elkaar. En natuurlijk kan je het filter ook op een groothoekobjectief gebruiken maar realiseer je dat de sterretjes dan een stuk kleiner worden.”

Slotconclusie

Hille: “Ik vind het Hoya Sparkle een geweldig filter dat ik iedere fotograaf kan aanraden. In bepaalde situaties geeft dit filter je net de juiste touch en sfeer. Bij mij zit hij nu standaard in mijn tas.”

Over het Hoya Sparkle filter

Het Sparkle-effect

Waar conventionele cross filters nog wel eens te lange lichtstralen creëren in je foto met als resultaat een rommelige plaat, zorgt de Hoya Sparkle voor subtiele lichtvonkjes. Lichtbronnen zoals sterren, zonnestralen en weerkaatsend licht op het water worden zacht versterkt, zodat er een goede balans ontstaat tussen de sterkte van de lichtbron en de lengte van de lichtbundels.

Hemelfotografie

Het Hoya Sparkle filter is een must-have wanneer je liefhebber bent van astrofotografie. Het filter zet de heldere sterren om in vier- of zespuntige (4X, 6X) sterren en creëert een betoverend effect in je foto’s.

Zonder lichtbronnen

Wanneer je de Hoya Sparkle gebruikt bij afwezigheid van sterke lichtbronnen, zorgt het filter voor een verzachtend effect en een dromerige sfeer. Dat is ideaal voor portret-, bloemen- en landschapsfotografie.

Draaibaar voorframe

Het Hoya Sparkle filter is voorzien van een draaibaar voorframe. Hiermee wijzig je de hoek van het sterpatroon. Op die manier maak je jouw foto’s persoonlijker!

Vernuftig magneet systeem van Hoya

Met een snelle, simpele klik wisselen van je (Hoya) schroefdraad filter? Dat kan met het vernuftige magneet systeem van Hoya. Dit systeem bestaat uit twee ringen, de Hoya Instant Action Adapter Ring en de Hoya Instant Action Conversion Ring.

Met behulp van deze ringen, die apart verkrijgbaar zijn, bevestig je heel snel en eenvoudig jouw Hoya schroefdraadfilter – dus ook de Hoya Sparkle filters – op je lens door middel van magneetkracht.

De Instant Action Adapter Ring schroef je, zoals je hiernaast ziet, op het objectief. Op de Instant Action Conversion Ring schroef je vervolgens het gewenste schroefdraadfilter. Kortom, de adapter ring is gemaakt voor het objectief, de conversion ring voor de filters.

De stappen op een rij;

  • Schroef de Hoya Instant Action Adapter Ring op je lens.
  • Schroef de Hoya Instant Action Conversion Ring op je schroefdraadfilter
  • Bevestig het filter met een snelle klik op je lens.

Dankzij dit systeem bevestig je kortom in een simpele en snelle handbeweging het gewenste schroefdraadfilter op jouw (gewenste) objectief.

Related news