Posted on

Tokina lanceert met de SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF een nieuw reflex objectief

Na het SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF objectief lanceert Tokina een nieuw objectief in deze lijn, de SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF.  

Met een gewicht van slechts 310 gram is de Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF een ideaal objectief voor actieve en reislustige wildlife- en vogelfotografen die het gesleep met grote, zware en peperdure apparatuur beu zijn. Bovendien beschikt dit objectief, evenals de 400mm variant, over een veelzijdig mount systeem. Tokina ontwikkelde naast deze objectieven namelijk ook maar liefst zes adapters, te weten Nikon Z en F, Canon EF, Sony E, Fujifilm X en M4/3.

Donut bokeh

De optische constructie van de Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF zorgt voor een heel specifiek en super smooth bokeh, het zogenaamde donut bokeh. Daarnaast is het objectief uitgerust met een zeer soepel werkende scherpstelring. Deze ring maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig handmatig scherp te stellen. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 115cm is dit objectief ook uitermate geschikt voor onderwerpen die zeer dichtbij zijn (Macro).

Reflex objectieven

Objectieven van het type Reflex – erg populair in de jaren zeventig en tachtig – worden vanwege het vaste diafragma, de handmatige scherpstelling en het ontbreken van beeldstabilisatie beschouwd als uit de mode. ‘Maar’, zegt Tokina, ‘we raden het fotografen aan om alle voordelen van dit type objectief te herontdekken door ze te gebruiken met moderne, spiegelloze camera’s.’

Met dank aan de lange brandpuntsafstand van 500mm ben je bovendien in staat beelden te creëren met een fraai compressie-effect. Hoe verder je van je onderwerp staat, hoe dichter de achtergrond bij het onderwerp komt te liggen. Door een telelens te gebruiken en verder van je onderwerp te gaan staan, kun je dus elementen in de foto dichter bij elkaar laten lijken. Door deze compressie kun je composities maken met situaties die er voor het menselijke oog eigenlijk niet zijn of heb je een eenvoudige manier om een niet interessant middelste gedeelte van een landschap bij wijze van spreken ‘over te slaan’.

Video

De Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF wordt geleverd met een zonnekap. Het objectief heeft een filtermaat van 72mm. Om een goed beeld te krijgen van dit objectief en de mogelijkheden, is onderstaande video een must. 

De Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF komt halverwege februari beschikbaar.  

Alle USP’s van de Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF op een rij:   

  • Extreem compact en licht
  • Super gladde, donut vormige bokeh
  • Zeer nauwkeurig en makkelijk werkzame focusring
  • Super compressie-effect
  • Veelzijdig mount systeem

Related news