Posted on

Ellen van den Doel: “de ST124 is mijn nieuwe nummer 1 Sirui statief”

Met de ST-serie, bestaande uit de ST125 en de ST124, verwelkomde Sirui eerder dit jaar een nieuw familielid. De voornaamste kenmerken van deze ST-lijn: super strak, super smal, ongelooflijk stabiel en gemaakt van hoogwaardige én vochtbestendige materialen. Speciaal voor deze lijn is er sinds kort ook een extra korte middenkolom beschikbaar, de ST-Z. Sirui ambassadeur Ellen van den Doel is erg te spreken over deze aanvulling.      

De Sirui ST124 is licht en compact maar staat wel zijn mannetje

Ellen van den Doel

Deze extra korte middenkolom maakt het mogelijk om ook heel laag bij de grond te kunnen werken vanaf de statieven uit deze reeks, het favoriete standpunt van Ellen. ‘Veel mensen werken met hun statief op de hoogste stand, terwijl je beeld vaak veel spannender wordt door juist een (extreem) laag standpunt te kiezen’, verklaart Ellen haar liefde voor lage standpunten. ‘Door te kiezen voor een extreem laag standpunt, kan je dingen die normaal gesproken niet opvallen, juist een glansrol geven in je compositie. Zo kan je op het eerste oog nietige, nietszeggende objecten of vormen betrekken in je voorgrond. Dat brengt bovendien veel meer diepte in je beeld. Een laag standpunt levert kortom een ander en meer verrassend beeld op. Ik ben daarom enorm blij dat dat nu ook met mijn ST124 mogelijk is. Die ST-Z is kortom een waardevolle aanvulling.’

Waterproof

Naast de Sirui ST124 maakt Ellen veel gebruik van de Sirui W-2204. Beide statieven zijn uitgerust met het door Sirui ontwikkelde WPS, Waterproof Sealing System. Dit systeem voorkomt het binnendringen van water, stof en zand in de statiefbenen en scharnieren. Statieven die zijn uitgerust met WPS zijn dus niet alleen waterbestendig maar echt water- stof- en zand-dicht. Dat is exact de reden dat Ellen zo’n grote fan is van dit systeem. Haar favoriete werkterrein is namelijk het strand. Ellen: ‘Ik weet hoe statieven kunnen lijden onder de omstandigheden aan zee. Met deze Sirui statieven heb ik nooit meer problemen. Ik hoef ze niet na iedere strandsessie binnenste buiten te keren en ze blijven mooi en soepel “lopen”.’

Kleine krachtpatser

Ellen typeert de ST124 als “een kleine krachtpatser”. ‘Het is bovendien een echte allrounder. Wat voor type fotograaf je ook bent, je kan hem overal inzetten. Voor landschappen, architectuur, macro… Noem het op. Hij is licht en compact maar staat wel zijn mannetje. Zeker in combinatie met de moderne, spiegelloze systeemcamera’s is dit het ideale statief. Al doet hij ook prima zijn werk met zwaardere combinaties. Ik test momenteel een nieuw Nikon objectief en dat is met een gewicht van 1,36kg bepaald geen vlieggewicht maar ook met die combinatie houdt de ST124 prima stand.’

‘Bij stormachtige zeesessies grijp ik nog altijd naar mijn W-2204’, vervolgt Ellen, ‘maar verder pak ik steeds vaker de ST124. En waarom? De ST124 is ten opzichte van de W-2204 een slag lichter en compacter. En wanneer je, zoals ik, veel loopt, is dat ideaal. Of ik nu in het bos, in de stad of aan het strand fotografeer, ik ben al snel een paar uur op pad. Dan telt iedere gewichtsbesparing. Je kan die ST bovendien ook heel mooi en compact bevestigen aan je rugtas. Het geheel draagt dus niet alleen in gewicht maar ook in omvang heel prettig. Dankzij die korte midden kolom is de ST124 mijn nieuwe nummer 1 Sirui statief.’

Related news

De Sirui RX2 in de praktijk

‘De Sirui RX2 is sterk, compact, super degelijk, dankzij het carbon uiterst licht maar wel erg stabiel en veelzijdig inzetbaar.’