Posted on

Hoya lanceert nieuwe PROND filters; PROND EX 8, PROND EX 64, PROND EX 1000

Na de recente introducties van het nieuwe variabel ND filter, het Hoya Variable Density II-filter, en nieuwe versies van de HD Nano, HD, UX, Fusion Antistatic en Fusion One series, respectievelijk mark II en Next getiteld, brengt Hoya ook nieuwe versies op de markt van de PROND 8, 64, 1000 en de PROND filter kit, respectievelijk de PROND EX 8, PROND EX 64, PROND EX 1000 en PROND EX filter kit.      

ND grijsfilters zijn bij uitstek geschikt voor fotografen die graag met lange sluitertijden werken. Dat is vooral interessant wanneer er bewegende delen in je beelden voorkomen. Denk aan water of wolken. Maar bijvoorbeeld ook aan een bewegende mensenmassa of een voorbij denderende trein.  

Laten we als concreet voorbeeld nader inzoomen op een waterval. Wanneer je die vastlegt met een langere sluitertijd, krijgt het water een zijdezachte waas. Overdag is dit zo goed als onmogelijk. Door het vele daglicht, krijg je met een lage ISO-waarde en een kleine lensopening nog steeds een relatief korte sluitertijd. Het grijsfilter biedt dan uitkomst. Dit stukje donker glas dat een deel van het licht tegenhoudt, werkt simpel maar zeer effectief. Zie het als een zonnebril voor je objectief. Je maakt de wereld een beetje donkerder, zodat je een langere sluitertijd kunt gebruiken.

PROND EX 8 (3-stops)

Het Hoya PROND EX 8 grijsfilter is ideaal voor overdag fotograferen met lichtsterke objectieven bij een wijd open diafragma, wat perfect is voor portretten met een kleine scherptediepte. Het onderwerp wordt scherp en duidelijk weergegeven op de zachte onscherpe achtergrond.

PROND EX 64 (6-stops)

Het Hoya PROND EX 64 grijsfilter is ideaal om overdag bewegende objecten met een vervaagde beweging vast te leggen, wat niet alleen kan worden gerealiseerd met camera-instellingen. Aanbevolen voor landschappen, stadsfoto’s, video’s en andere fotografische genres.

PROND EX 1000 (10-stops)

Het Hoya PROND EX 1000 grijsfilter is ideaal voor het expressief vastleggen van een onwerkelijke fantasiewereld dankzij de 10-stops vermindering van de hoeveelheid licht. Het wordt op grote schaal gebruikt in zeegezichten om golven te vervagen, straatfotografie om mensenmassabewegingen toe te passen en architectuur om bewegende mensen te wissen.

PROND EX filters bij videoproducties

PROND EX-filters zijn ook bij video-opnamen een onvervangbaar hulpmiddel. Als je bijvoorbeeld filmt met een Sony-camera in de Slog-modus, kan de ISO niet lager worden ingesteld dan 800. Om een natuurlijke beweging te verkrijgen, wordt het aanbevolen de sluitertijd aan te passen aan de framerate-instelling. Overdag zou de PROND EX 8, PROND EX 64, PROND EX 1000 of een combinatie ervan (zoals PROND8 + PROND64) nodig zijn om filmische kwaliteit te bereiken.

Combinaties

De keuze van ND-filters hangt af van welke intenties je hebt om het gewenste effect in je opnamen te bereiken. Als het effect door het een enkel ND-filter niet voldoet aan jouw visie, kan een combinatie van PROND-filters ook handig zijn. De combinatie van een PROND EX 8 en PROND EX 64 geeft bijvoorbeeld het effect dat gelijk is aan een ND500-filter, dat kan worden gebruikt om een onwerkelijke fantasiewereld vast te leggen. De combinatie van PROND EX 8 en PROND EX 1000 geeft het effect dat gelijk is aan een ND8000 grijsfilter, waarmee het oppervlak van de zon kan worden vastgelegd zonder overbelichting met een effen kleur en zichtbaarheid van de zwarte vlekken. Voor dit soort combinaties, is de PROND EX filter kit, bestaande uit de PROND EX 8, PROND EX 64 en de PROND EX 1000 ideaal.

Kenmerken van de Hoya PROND EX filters:

  • Essentieel hulpmiddel voor fotograferen en filmen met lange sluitertijden
  • Meer controle over instellingen en scherptediepte
  • Helder optisch glas voor een optimale beeldkwaliteit
  • Duurzame filterring gemaakt uit één stuk aluminium
  • Metallic coating voor neutrale eigenschappen

Lees hier meer over de recente lancering van het Hoya Variable Density II-filter, en de nieuwe versies van de HD Nano, HD, UX, Fusion Antistatic en Fusion One series, respectievelijk mark II en Next getiteld.  

Related news