Posted on

De Tokina SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF nader uitgelicht

Tokina lanceerde vorig jaar de bijzondere SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF. Met een gewicht van slechts 355 gram is dit objectief ideaal voor actieve en reislustige wildlife- en vogelfotografen die het gesleep met grote, zware en peperdure apparatuur beu zijn.

Bovendien beschikt dit objectief over een veelzijdig mount systeem. Tokina ontwikkelde naast dit objectief namelijk ook maar liefst vijf adapters: de TA-011 (Nikon F), TA-012 (Canon EOS), TA-013 (Sony E), TA-014 (Fuji X) en de TA-015 (M4/3).

Donut bokeh

De optische constructie van de Tokina SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF zorgt voor een heel specifiek en super smooth bokeh, het zogenaamde donut bokeh. Daarnaast is het objectief uitgerust met een zeer soepel werkende scherpstelring. Deze ring maakt het mogelijk om snel en zeer nauwkeurig handmatig scherp te stellen.

Recent lanceerde Tokina een toffe promovideo rondom dit objectief. Het resultaat vind je hieronder.  

We begonnen met de stelling dat dit een bijzonder objectief is. Maar wat maakt de SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF dan zo bijzonder?

Die vraag is snel beantwoord. Het zogenoemde catadioptrische ontwerp en het constante diafragma van f/8 waarover deze lens zijn beschikt, zijn namelijk niet alledaags. Een catadioptrisch systeem is een optisch systeem waarin breking en reflectie in één systeem zijn gecombineerd, gewoonlijk in de vorm van lenzen en gebogen spiegels. Catadioptrische systemen worden gebruikt in focusserende systemen, zoals koplampen, optische telescopen en fotografische teleobjectieven.

Objectieven van het type Reflex – erg populair in de jaren zeventig en tachtig – worden vanwege het vaste diafragma, de handmatige scherpstelling en het ontbreken van beeldstabilisatie beschouwd als uit de mode. “Maar”, zegt Tokina, “we raden het fotografen aan om alle voordelen van dit type objectief te herontdekken door ze te gebruiken met moderne, spiegelloze camera’s.”  

Related news