Posted on

Fotografen opgelet! Zonsverduistering op komst

Fotografen opgelet! Donderdag aanstaande, 10 juni 2021, vindt er tussen 11:19 en 13:31 uur een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, een prachtig natuurverschijnsel om te zien én om te fotograferen. Hierbij moet je echter wel gebruik maken van een krachtig grijsfilter. Wij geven je tips, tricks én achtergronden.

De maan schuift op donderdag 10 juni vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de hele verduistering zichtbaar zijn. Wij zien de eclips als een hap die in eerste instantie uit de rechterkant van de zon wordt genomen en steeds groter wordt. Halverwege de verduistering bevindt die hap zich aan de bovenkant, en tegen het einde van de eclips verdwijnt deze aan de linkerkant van de zon. De verduistering duurt bij ons 2,2 uur.

Je ontkomt niet aan het gebruik van een sterk grijsfilter. Denk aan de extreem krachtige Hoya PRO ND 100000

Tijdens het maximum van de eclips, om 12:23 uur, zal 29% van de diameter van de zon, ofwel 17% van haar oppervlakte, bedekt zijn. De zon staat op dat moment 57° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de eclips is in onze streken goed zichtbaar. Aangezien de maan ten noorden langs de zon trekt, wordt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt.

Tips & Tricks

Wil je de gedeeltelijke zonsverduistering niet alleen zien, maar ook fotograferen? Bescherm dan naast je ogen, hiervoor zijn speciale eclipse brillen verkrijgbaar, ook je apparatuur goed én maak gebruik van een krachtig grijsfilter (ND). Om dit prachtige, astronomische natuurverschijnsel goed vast te leggen, is het namelijk noodzakelijk het licht flink te reduceren. Je ontkomt kortom niet aan het gebruik van een sterk ND filter. Denk aan de extreem krachtige Hoya PRO ND 100000. Het stapelen van minder krachtige Hoya PRO ND filters is ook mogelijk (Zie afbeelding).   

Wanneer je gebruik maakt van een grijsfilter, kijk dan nooit door je zoeker naar de zon, maar gebruik je liveview. Het zichtbare licht mag dan sterk gereduceerd worden door het gebruik van een grijsfilter(s), de infrarood-straling wordt echter niet door deze filters tegengehouden en kan je ogen ernstig beschadigen zonder dat je dit direct merkt!

Om diezelfde reden is het ook niet verstandig om je camera te lang rechtstreeks op de zon gericht te houden. Het objectief bundelt het licht van de zon en creëert daardoor veel warmte. Die warmte kan je camera beschadigen. Draai de camera daarom regelmatig weg van de zon, of hang er een doek overheen.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is key bij het fotograferen van dit fascinerende schouwspel. Om je een handje te helpen hebben we een overzicht voor je gemaakt (Zie afbeelding).

Zoals je ziet ben je bij het gebruik van een minder krachtige grijsfilter beperkt in je mogelijkheden. Wij raden je om die reden aan te kiezen voor de krachtige Pro ND 100000, of voor de Hoya Pro ND filter kit. Deze kit bevat drie filters, de Pro ND8, de Pro ND64 en de Pro ND1000. De ND1000 levert je in combinatie met de ND64 minder dan 1 stop verschil in F stop reductie in vergelijking met de ND10000.

Uiteraard kan je na de zonsverduistering ook volop aan de slag met de Hoya ND-filters. Zo biedt het ND 100000 filter je allerlei mogelijkheden voor extreme en creatieve effecten.

Meer over het gebruik van Hoya ND-filters lees je hier.