Posted on

Sirui ambassadeur Ellen van den Doel legt de Sirui ST-124 onder de loep

Met de introductie van de Sirui ST-125+ST-10 en de ST-124+ST-10, verwelkomde Sirui recent een nieuw familielid. De voornaamste kenmerken van deze ST-lijn: super strak, super smal, ongelooflijk stabiel en gemaakt van hoogwaardige én vochtbestendige materialen. Sirui ambassadeur Ellen van den Doel ging op pad met de ST-124 in combinatie met het ST-10 balhoofd. Hoe is haar dat bevallen?

Het is duidelijk dat dit statief door Sirui ontwikkeld is met het oog op de moderne, lichte systeemcamera. Voor mij, als gebruiker van het Nikon Z systeem, voldoet dit statief dan ook helemaal

Ellen van den Doel
Voor dit beeld maakte Ellen gebruik van de Sirui ST-124 in combinatie met het ST-10 balhoofd

Prachtige landschappen met kleurrijke of juist donkere, dreigende wolkenluchten erboven vormen het handelsmerk van Ellen. Haar favoriete terrein is het strand. Om die reden was Ellen ook erg benieuwd naar de nieuwe ST lijn van Sirui die, net als haar favoriete W-serie – Wave & Wildernis – zand en waterdicht is. Dat danken de statieven uit zowel de W- als deze nieuwe ST lijn aan het door Sirui zelf ontwikkelde Waterproof Sealing System (WPS). Dit systeem voorkomt het binnendringen van water in de statiefbenen en scharnieren. Dat stelt fotografen in staat om ook in extreme situaties en terreinen de best denkbare beelden te maken.

Handige snufjes

Los daarvan zit het Sirui ST-125 statief, boordevol met handige snufjes en functies. Ellen: ‘Neem nu die driehoekige middenkolom. Daardoor kan je dit statief super smal “opvouwen”. Door het gebruik van hoogwaardige materialen is Sirui er weer in geslaagd een erg gebruiksvriendelijk statief te ontwikkelen met een maximale werkhoogte van 158cm, een ongelooflijke stabiliteit én prachtige looks. En nee, dat laatste is niet het belangrijkste, maar het oog wil ook wat. Neem alleen die rubbertjes om de twistlocks. Die zijn echt mooi! Maar het is bovenal een heel mooi compact ding. Met dit statief kan nooit meer iemand klagen over gewicht of compactheid. Je merkt niet eens dat je hem bij je hebt.’

De ST-124 bestaat uit vier secties en is gemaakt van carbonfiber. Hij weegt slechts 1,2 kilo en heeft een draagvermogen van 12 kilo. Ellen: ‘Het is duidelijk dat dit statief door Sirui ontwikkeld is met het oog op de moderne, lichte systeemcamera. Voor mij, als gebruiker van het Nikon Z systeem, voldoet dit statief dan ook helemaal. Hij is absoluut stabiel genoeg. Ook wanneer je hem in zee hebt staan en er komt een golfje aan, blijft hij gewoon staan. En oké, bij windkracht 7 moet je hem wel vasthouden, maar dat geldt echt voor alle statieven in dat soort extreme omstandigheden.’

Super compact

‘Het is kortom een super handig en compact statief’, vervolgt Ellen. ‘Ideaal om mee te nemen op reis of tijdens een wandeling.’

Wel heeft Ellen één puntje van aandacht. Zo heeft ze een voorkeur voor extreem lage standpunten, ook aan zee. Of beter gezegd; ook in zee. Hierbij is en blijft de Sirui W-2204 haar vaste partner in crime. En waarom? ‘De W-2204 wordt geleverd met een korte én een lange middenkolom waarbij ik alleen maar gebruik maak van die korte. Dat is niet alleen stabieler maar maakt het bovendien mogelijk om extreem laag te werken. Overigens kan je bij de ST-124 die middenkolom wel omdraaien om alsnog vanaf lage standpunten te werken, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Dat is perfect voor bijvoorbeeld macrofotografie maar aan zee vind ik dat persoonlijk wat minder prettig werken. Verder is dit statief af en kan ik niet wachten totdat we weer op reis mogen. Dan gaat de Sirui ST-124 zeker mee!’   

Check onderstaande video voor een nadere blik op de Sirui ST-124

Over de ST-10

De super strakke en futuristisch vormgegeven Sirui ST-10 is een een Arca-type compatibel balhoofd met een draagvermogen van 30 kilogram. Dit 85 millimeter hoge balhoofd beschikt over twee inkepingen aan de zijkant. Ellen: ‘Hiermee zet je de camera eenvoudig in portret-stand. Op de basis is een schaalverdeling met indexmarkeringen aangebracht voor nauwkeurig 360 graden pannen. Voor bijvoorbeeld een subtiele aanpassing van de compositie beschikt het hoofd ook nog over een tweede panning knop, de bovenste blauwe knop (zie foto) die het mogelijk maakt alleen de plaat bovenop rond te draaien.’

Meer informatie over Ellen, vind je hier.


Related news