Posted on

Nanlite ambassadeur Tom Museeuw over zijn favoriete Nanlite lampen en accessoires

Portretfotograaf en Nanlite ambassadeur Tom Museeuw schildert graag met licht. Bij voorkeur met natuurlijk- én continulicht. Ook recent, tijdens een online event van Fujifilm België, maakte hij weer dankbaar gebruik van onder andere de Nanlite Forza 60B en de Nanlite Forza 200. Dat leverde, afgezien van prachtige beelden, een heel toffe en leerzame behind the scenes video op. Naar aanleiding van die video stelden wij Tom nog wat vragen.   

Tot voor kort maakte je regelmatig gebruik van flitslicht, iets wat we je vandaag de dag nog maar zelden zien doen. Wat is de reden Tom?

‘Sinds de komst van Nanlite gebruik ik inderdaad veel vaker continu- dan flitslicht. Dat licht is zo ontzettend mooi. Het sluit bovendien perfect aan bij de what you see is what you get gedachte van het werken met de Fujifilm GFX camera’s.’

Wat zijn jouw favoriete Nanlite lampen en waarom?

‘Allereerst de Nanlite Forza 60B, een zeer compacte 60 watt LED spot met een kleurtemperatuur instelbaar tussen de 2700 en 6500 kelvin. Hij is voorzien van een mini Bowens vatting maar met de optioneel verkrijgbare bowens adapter kan je de meest gangbare Bowens-mount lichtomvormers met de Forza 60 gebruiken. Voor mijn portretten maak ik graag gebruik van de compacte (60 cm) parabolische softbox in combinatie met de grid. Daarmee kan ik de lichtspreiding heel mooi onder controle houden.’

Sinds de komst van Nanlite gebruik ik veel vaker continu- dan flitslicht. Dat licht is zo ontzettend mooi

Tom Museeuw

‘Het voordeel van de Nanlite softboxen is het quick set-up systeem. Ze zijn in een handomdraai klaar voor gebruik. En als ik het licht echt wil vormgeven en naar mijn hand wil zetten, gebruik ik de fresnel lens in combinatie met de barndoors. Én, als het écht precies moet zijn, is de projection attachement mount mijn ultieme accessoire. Daarmee kan ik alle lichtpatronen produceren die ik wens.’

‘Naast die 60B ben ik weg van de Forza 200’, vervolgt Tom. ‘Die is, in vergelijking met de 60B, een heel stuk krachtiger, 200 in plaats van 60 watt, en groter. Ik gebruik deze in situaties waarbij de Forza 60B te weinig vermogen heeft, meestal buiten.’

In de behind the scenes video (scroll verder naar beneden voor de video) zien we hoe Tom de Forza 200 buiten opstelt en door de houten achtergrond van buiten naar binnen laat schijnen. Hierbij maakt hij gebruik van een filter om warm licht te creeëren. Een rookmachine maakt het geheel af. Wie niet beter weet, ziet model Ella badend in zonnig ochtendlicht.

Tom: ‘Voor dat soort shoots is die Forza200 echt fantastisch. Hij heeft een standaardformaat Bowens vatting voor diverse lichtomvormers zoals een 90 cm parabolische softbox die ik zelf veelvuldig gebruik in combinatie met de bijhorende grid. Ook de speciaal voor de Forza 200, 300 en 500 ontworpen Fresnel met Barndoors gebruik ik vaak op deze lamp.’

Fxlion

‘Zowel de Forza 60B als de Forza 200 worden, net als alle lampen in de Forza reeks, geleverd in een stevige draagtas en zijn voorzien van een reflector’, vervolgt Tom. ‘Daarmee kan je het licht mooi bundelen. Daarnaast worden ze geleverd met een 220v netstroom adapter. Zelf maak ik echter liever gebruik van een Fxlion V-lock batterij zoals de Nano Two. Daarmee heb je makkelijk 90 minuten vol vermogen tot je beschikking. Je hebt daarbij wel een extra aansluitkabel nodig om de batterij te koppelen aan de lamp, de D-tap Cable w/DC socket. Op die manier ben je super flexibel en heb je ook geen last van kabels op de grond.’

Meer informatie over het gebruik van Fxlion batterijen in combinatie met de Nanlite Forza reeks vind je hier.

Meer informatie over het online event waarbij Tom onder andere gebruik maakte van de Nanlite Forza 60B en de Nanlite Forza 200 vind je hier.