Posted on

De Sirui ST-124 in de praktijk

Recent lanceerde Sirui een geheel nieuwe lijn, de ST-lijn bestaande uit de ST-124 en de ST-125 en het A-10 balhoofd. De voornaamste kenmerken van deze lijn: super strak, super smal, ongelooflijk stabiel en gemaakt van hoogwaardige én vochtbestendige materialen. Sirui Benelux ambassadeur Mike Muizebelt ging als eerste aan de slag met de ST-124. ‘Een waar meesterstukje van Sirui waar een aantal nieuwe features in terug te vinden zijn. Mooi om te zien dat Sirui blijft innoveren.’

Lees ook: Sirui verwelkomt met ST-lijn een nieuw familielid

Bij het uitpakken valt Mike direct één ding op, de ST-124 is smal, extreem smal zelfs. Dit dankt de ST aan de nieuw ontworpen, driehoekige midden kolom. Door dit ontwerp sluiten de poten zeer strak tegen de midden kolom aan. Mike: ‘Daardoor zit er weinig ruimte tussen de onderdelen. Dat resulteert in een mooi compact design. Hij is zelfs niet veel dikker dan een waterfles.’

De ST-124 waarmee Mike aan de slag ging, is, in vergelijking met de ST-125, in ingeklapte vorm iets minder compact. De ST-124 heeft namelijk een sectie minder, 4 in plaats van de 5 van de ST-125. Hiermee is ook direct de typeaanduiding van beide statieven verklaard. Mike: ‘Fijn dat er direct een alternatief wordt aangeboden voor de fotografen die nog meer compactheid nodig hebben.’  

Beide statieven worden geleverd met een vaste midden kolom. ‘Die draai je binnen  enkele seconden om zodat een laag standpunt bereikt kan worden. Als je het statief in de gebruikelijke oriëntatie gebruikt, komt de haak onder de midden kolom van pas om bijvoorbeeld je fototas aan te hangen. Dit geeft nog net wat extra stabiliteit.’ 

Met het draagvermogen van 12 kilo voor het statief en 30 kilo voor de kop richt Sirui zich met deze combinatie duidelijk op de markt voor de mirrorless camera’s

Mike Muizebelt

‘Nieuw voor Sirui zijn de extra schroefdraden in de zijkant van de top’, vervolgt Mike. ‘Op deze punten kun je een zogenaamde magic arm bevestigen voor extra accessoires als een telefoon-, tablet of paraplu houder. De draaisluitingen van het statief zijn geheel conform de “W” lijn van Sirui afgewerkt met een kunststof ring om water en zand buiten te houden. De stand van de poten kan eenvoudig aangepast worden door de vergrendelingsclips uit te trekken. Ze blijven dan in hun uitgetrokken positie staan totdat je de poten in hun nieuwe stand hebt gezet. En last but not least de rubber voeten, handig op een egale ondergrond, kunnen door eraan te draaien voorzien worden van spikes. Die zijn uitermate handig in de natuur.’

De Sirui ST-124 in het gebruik

‘Normaal gesproken gebruik ik met mijn Pentax Full-frame en middenformaat camera’s de statieven uit de Reporter lijn van Sirui, dus het werken met een compact statief was een verademing voor me. Het statief past makkelijk in de zijkant van mijn fototas en is daardoor makkelijk mee te nemen. Door de draaisluitingen staat hij binnen 10 seconden en ook het weer inschuiven is zo gebeurd.’

‘Met het draagvermogen van 12 kilo voor het statief en 30 kilo voor de kop richt Sirui zich met deze combinatie duidelijk op de markt voor de mirrorless camera’s. Deze zijn vaak wat lichter en hebben niet meer die zware statieven van vroeger nodig. Dat wil niet zeggen dat dit statief niet geschikt is voor de DSLR’s. Verre van. De combinatie van mijn fullframe Pentax K-1 en 24-70/2.8 lens draagt hij met gemak. En als ik gebruik maak van de statiefplaat op mijn 70-200/2.8 zodat de set gebalanceerd is, kan de ST-124 ook met het gewicht van ruim 2.5 kilo goed overweg.’

De pluspunten op een rij:

  • Compact en lichtgewicht
  • Waterproof sluitingen
  • Panoramafunctie in het balhoofd
  • Omkeerbare midden kolom
  • Bevestigingspunten voor accessoires
  • Draaiknoppen voorzien van vleugels
  • Spikes verwerkt in de rubber voetjes
  • Geschikt voor combinaties tot ongeveer 2.5 kilo

Conclusie van Mike

‘Met de ST-124 en de bijbehorende A-10 kop heeft Sirui een innovatief statief ontwikkeld speciaal voor de gebruikers van mirrorless camera’s. Hij is compact, biedt een prima draagvermogen en is zeer gebruiksvriendelijk door zijn nieuwe draaiknoppen. De waterproof sealing van de draaisluitingen is een groot voordeel als je regelmatig in het zand of bij zout water aan het fotograferen bent. Wandel je veel met je fotospullen en wil je toch een hoogwaardig statief met een prima stabiliteit? Dan is dit statief zeker geschikt!’

Meer over Mike vind je hier.