Posted on

De onbeperkte mogelijkheden van de Nanlite Projection Attachment

Nanlite ambassadeur Hille Hillinga ging aan de slag met de Nanlite Projection Attachment, de NL-PJ-FZ60-19. Deze projector is speciaal ontwikkeld voor de Nanlite Forza 60(B). ‘Je kan het zo gek niet verzinnen, of het is mogelijk met deze projector.’ 

‘Via de sociale media had ik al heel gave beelden voorbij zien komen die gemaakt waren met de Nanlite projector én met de bijgeleverde gobo’s. Toen ik de projector binnenkreeg, ben ik er dan ook direct mee gaan spelen. Zoals gewoonlijk bij Nanlite, waren de mogelijkheden onbeperkt. Wel ontdekte ik al snel dat de vier bijgeleverde Gobo’s enorm tof zijn voor het creëren van leuke effecten maar ze beperkten mijn eigen creativiteit. De Iris met liefst 18 lamellen spreekt mij persoonlijk dan ook meer aan. Deze biedt je de mogelijkheid om heel mooi met het licht te spelen. Je kan er heel exact de vorm en de grootte van de lichtbundel mee bepalen.’

The sky is the limit

Hille Hillinga over de Nanlite Projcetion Attachment

‘Ik begon met een zelfportret waarbij ik één van de gobo’s gebruikte, die met luxaflex motief. Dat geeft een enorme sfeer in je beeld en is super tof voor bijvoorbeeld portretten met een kop thee of koffie in de hand. Na een uur spelen met de gobo’s, kwam ik uit bij de interne luiken waarbij je de vorm van het licht heel precies kan afstellen. Ik wilde een effect gebruiken zonder dat mijn hele gezicht bedekt zou worden met één patroon. Vervolgens heb ik de lamellen zo afgesteld dat ik een haarscherpe lichtstreep van een cm kreeg. Die liet ik verticaal over één van mijn ogen lopen. In combinatie met twee Nanlite Pavotubes 30c kreeg ik het gewenste resultaat.’

Deze techniek paste Hille ook toe met een lichtstreek van zijn rug tot aan zijn nek. ‘Dat leverde voor mij het dramatische effect op dat ik nog veel vaker bij klussen in alle vormen en maten kan toepassen.’

Verder maakte hij gebruik van de Iris. ‘Hierbij plaatste ik de projector met rood kleurengel achter een wit doek en stelde de Iris in tot het juiste formaat. Aan de voorkant van het doek legde ik op een verhoging aluminiumfolie met daarop een kleine Buddha. Door de precieze afstelling van de projector in combinatie met de sterke Nanlite Forza 60B aan de andere kant van het doek werd het een ondergaande zon met de juiste kleur en weerkaatste het perfect op het aluminiumfolie alsof het de zee was, de Buddha werd een perfect silhouet.’

‘Echt, je kan het zo gek niet verzinnen, of het is mogelijk met deze projector. The sky is the limit. Met de bijgeleverde gelframe kan je bovendien alle kleuren gebruiken voor je creaties. Ik ben nu bezig Gobo’s te laten maken in alle gewenste patronen die ik maar kan verzinnen voor mijn fotografie.  Al met al, weer een enorm gave tool van Nanlite die een verlengstuk is geworden van mijn creativiteit!’