Posted on

Professioneel fotograaf Mike Muizebelt legt de FXlion Nano Two op de pijnbank

Professioneel fotograaf en Sirui ambassadeur Mike Muizebelt vertoeft niet zelden voor langere tijd op plekken waar niet een, twee, drie stroom voorhanden is. Wat dan? De FXLion Nano Two blijkt dé oplossing, zo ontdekte Mike in de praktijk.   

De 98Wh Nano Two-batterij heeft grofweg een capaciteit die zes keer zo groot is als de normale batterijen in onze camera’s. De mogelijkheid om je camera zes keer op te kunnen laden met zo’n kleine batterij, is fantastisch

Mike Muizebelt

‘Veel, zo niet alle hulpmiddelen die we gebruiken bij onze foto- of cinematografie vragen om stroom’, trapt Mike af. ‘Vaak hebben ze een ingebouwde batterij, andere hulpmiddelen maken gebruik van verwisselbare batterijen of externe stroombronnen. Ongetwijfeld hebben we allemaal wel eens een moment gehad dat onze apparatuur zonder stroom zat. Nu is dat voor een studio fotograaf niet zo’n groot probleem, steek de stekker in het stopcontact en je kan gelijk weer doorwerken.’

De echte problemen ontstaan wanneer je, zoals Mike, voor langere tijd in de binnenlanden van Afrika vertoeft. ‘Een week zonder stroom is daar eerder regel dan uitzondering’, vertelt hij. ‘Nu zijn er oplossingen om in de auto apparatuur op te laden, maar gezien de hoeveelheid “stroomvreters” wordt dat een steeds grotere uitdaging. Daarnaast werk ik in Nederland graag met continu licht in de natuur en in het gemiddelde bos is er uiteraard ook geen stroom voorhanden.’

‘Als ik nu even om me heen kijk in mijn kantoor, zie ik een scala aan stroomvreters; een Xiaomi Mi9 telefoon, de Pentax K-1 en Pentax 645Z, een Apple macbook pro, een Garmin 66i, de Sony AX53 videocamera, een Nanlite Forza 60, Nanlite Pavotubes, de DJI Mavic Pro en een MustHD field monitor. Geen wonder dat de stroomvoorziening in het veld al geruime tijd een puzzel  voor me is…’

Milliampère-uur

Om een beter beeld te geven, vertelt Mike kort iets over stroom en de capaciteit van een batterij. ‘De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh. Dat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang – in uren – de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd, zal de batterij eerder leeg zijn. Voorbeeldje: We pakken onze powerbank van 10.000 mAh en die sluiten we aangesloten op een iPhone die 1A (1000mA per uur) vraagt. In dat geval is de batterij na 10 uur volledig leeg. Wil je wetenhoe vaak je je Macbook kan opladen met een volle externe batterij, dan is het noodzakelijk om te weten wat de capaciteit van de ingebouwde batterij is. Zo heeft een Macbook pro 16 inch een batterij van 8000 mAh. We kunnen in theorie de macbook pro dus 1,2 keer opladen met een 10.000 mAh batterij.’

Bovenstaande voorbeelden zijn gebaseerd op pure theorie zonder energieverlies. Mike: ‘Als je de iPhone oplaadt met een externe batterij, zal er energieverlies optreden in de vorm van warmte. Je zal namelijk merken dat de batterij en telefoon warm worden. Dat kost uiteraard energie. Je gaat deze theoretische waarde dus niet halen.’

De eenheid Watt uur (Wh) geeft aan hoeveel energie de accu in totaal kan leveren. Voor eindgebruikers is de geleverde energie het belangrijkst. Verschillende accu’s kun je op basis van hun Wh waarden goed vergelijken. Een 180 Wh accu is de helft van een 360 Wh accu en dus twee keer zo snel leeg.

Mike: ‘Wanneer je de Ah waarde wilt omreken, moet je achter de spanning van de accu komen. De fabrikant geeft dat echter niet altijd op. Wanneer de spanning van een accu 14.8 Volt is en hij 3.378 Ah heeft – dit komt overeen met de Fxlion Nano One – en je vermenigvuldigt de spanning met de Ah waarde, dan krijg je automatisch de Wh waarde. In dit voorbeeld is de capaciteit van de accu dus 14.8 Volt x 3.378 Ah = 50 Wh. Dit komt overeen met de opgegeven waarde van de fabrikant, maar in mijn test zal blijken dat het daadwerkelijke gedrag in de praktijk tussen fabrikanten kan verschillen.’

De Fxlion Nano Two in de praktijk

‘Na een nachtelijke sessie in een Nederlands bos waarbij ik de Nanlite Forza 60 had aangesloten op twee NP-F960 batterijen was hij al na 15 minuten leeg. Mijn backup set gaf een aanzienlijk beter resultaat en haalde maar liefst een uur met vergelijkbare lichtintensiteit. Er is dus wel degelijk verschil in ogenschijnlijk dezelfde energiedragers. De hoogste tijd dus voor een echte test!’

‘In 2017 heb ik een Hyper Juice AC-Battery pack gekocht’, vervolgt Mike. ‘Dat is een immense powerbank met naast de gebruikelijke USB-A aansluitingen ook een ingebouwd stopcontact! Tot nu toe was dat mijn back-up stroomvoorziening tijdens mijn safari reizen. Bij de aanschaf van de Nanlite Forza 60 kocht ik de Nanlite Battery Holder for Forza 60. Deze maakt het mogelijk om de Forza 60 op iedere gewenste locatie te gebruiken met 2 NP-F accu’s. Je bevestigt de Forza 60 op de batterijhouder.’

Kleine en veelzijdige krachtpatser

Eind 2020 kwam Fxlion echter op de markt met een Nano Two – 14.8V/98WH V-Lock – batterij. Deze trok direct mijn aandacht vanwege zijn veelzijdigheid. Het is een li-ion accu met V-mount en heeft een capaciteit van 98Wh. Deze accu beschikt over zowel D-tap als USB-uitgangen die je gebruikt om zowel te laden als te ontladen. Het is ‘s werelds kleinste V-lock accu en daarom gemakkelijk mee te nemen op reis. Hij is uniek in zijn soort door zijn USB-C in- en uitgang. Op het blauwe LCD-scherm wordt informatie zoals de laad- of ontlaadtijd weergegeven. De accu heeft een USB A- en USB C-uitgang en een USB C- en micro USB-ingang. Daarnaast is hij compatibel met een V-lock lader en een USB-lader voor je telefoon. Kortom, een kleine en veelzijdige krachtpatser’

De Fxlion Nano Two steekt er met zijn prestatie met kop en schouders bovenuit

Mike Muizebelt

Kenmerken van de test:

  • 2 x NP-F960              7.2V   6600mAh      27.52Wh        270 gram per stuk, ex. houder
  • Hyper Juice AC      220V  26800mAh   100Wh           790 gram, ex lader
  • Fxlion Nano Two    14.8V 6800mAh     98 Wh                        520 gram

Voor deze test heeft Mike de Nanlite Forza 60 op 75% vermogen ingesteld. De temperatuur in de ruimte was gelijk bij alle tests en alle batterijen zijn vlak voor gebruik volledig opgeladen. De tijdmeting is gestopt op het moment dat het licht van de Forza 60 uitging.

Uitkomst:

  • Hyper Juice AC-battery pack:                         46 minuten, 2 geschakelde NP-F 960 batterijen:                50 minuten
  • Fxlion Nano Two:                                                  1 uur en 50 minuten

De conclusie van Mike

‘Het eerste dat opvalt, is dat de Hyper Juice AC ondanks zijn opgegeven grote lading van 26800mAh de slechtste prestatie levert. Wellicht komt dit doordat er een adapter tussen de batterij en de lamp zit, maar ook tijdens mijn reizen was het geen top-performer. Normaal kan ik mijn macbook pro 13inch er krap twee keer mee opladen. Theoretisch zou dit minimaal 3 keer moeten kunnen. De dubbele NP-F960 oplossing geeft een vergelijkbare performance, maar ook dit is een relatief zware set om mee op reis te nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de veelzijdigheid van de Nano Two’s.  De Fxlion Nano Two steekt er met zijn prestatie met kop en schouders bovenuit. Maar liefst 1 uur en 50 minuten in een compacte en een zeer veelzijdige behuizing!’

De lucht in met de Fxlion Nano Two (of One)

Mike: ‘Het is verstandig om vooraf even te controleren bij jouw luchtvaartmaatschappij, maar over het algemeen zal je geen problemen ondervinden bij het reizen met Li-ion batterijen van minder dan 100Wh. Volgens de huidige voorschriften van de TSA is er geen limiet aan het aantal batterijen van minder dan 100Wh, zolang ze voor eigen gebruik zijn. Dus niet voor de handel.’

Maar wat nu als je op locatie toch meer vermogen nodig hebt? Mike: ‘Er zijn verschillende oplossingen op de markt om twee V-mount batterijen tegelijk te laten werken. Fxlion maakt zelf een dubbele batterijplaat waarbij de batterijen tegelijkertijd ontladen. Een ander reisvoordeel is de mogelijkheid om je laptop met USB-C aansluiting rechtstreeks vanaf de batterij te laden. De Nano One geeft de meeste laptops enkele uren extra looptijd. De Nano Two rekt het zelfs uit tot een volledige werkdag.’

Maar, ook niet onbelangrijk, kan je ook je (systeem)camera’s van stroom voorzien of opladen met de USB-C van de Nano Two? Mike: ‘Vrijwel alle moderne spiegelloze camera’s zijn voorzien van USB-C-poorten voor stroomvoorziening of het opladen. De nieuwste Sony-camera, zoals de a9 II en de a7S III, kunnen allemaal worden gevoed via USB-C terwijl ze in gebruik zijn, Dat geldt ook voor veel Fuji- en Nikon-camera’s. Als je de camera op een Nano Two-batterij aansluit, verleng je tijd waarmee je kan werken enorm. Ook ontzettend handig als je deze bijvoorbeeld continu gebruikt voor video- of time-lapse- opnamen. Als je de camera tussen de opnames door wilt opladen, kun je de camera gewoon in je cameratas houden en deze indien nodig aansluiten via de USB-C aansluiting.’

De 98Wh Nano Two-batterij heeft grofweg een capaciteit die zes keer zo groot is als de normale batterijen in onze camera’s. De mogelijkheid om je camera zes keer op te kunnen laden met zo’n kleine batterij, is natuurlijk fantastisch. Heb je minder capaciteit nodig? Dan is er de Nano One. De Nano Two heeft zijn plaats in mijn cameratas nu al verdiend en gaat gebruikt worden voor meerdaagse off-grid kampeertrips.’

Hoe laad je de Nano Two of One zelf op?

Mike: ‘Hoewel veel v-mount batterijen meerdere oplaadopties hebben, hebben de Fxlion Nano batterijen de meeste die ik ooit heb gezien. De mogelijkheid om ze op te laden met USB-C laders is vooral handig omdat de meeste mensen al een compatible smartphone-oplader hebben die nu dubbele taken kan uitvoeren. Wie een nieuwere Apple laptop gebruikt, kan met deze batterijen ook gebruik maken van zijn usb-c oplader. Opladen via USB gaat echter niet heel snel – houd er rekening mee dat een volledige lading meer dan 10 uur duurt – maar het is erg handig en bijladen kan natuurlijk altijd.’De mogelijkheid om deze batterijen via USB op te laden is geweldig, maar het gebruik van de D-tap- of v-lock- verbindingen zal echter aanzienlijk sneller zijn’, vervolgt Mike. ‘Denk aan een snelheidswinst van zo’n 5x! Via D-tap laadt mijn volledig lege Nano Two binnen twee uur weer volledig op. Klaar om zijn fantastische werk weer te doen.’ 

Meer over Mike lees je hier.

Kader

Accu’s/batterijen versus kou

In de winter kan het voorkomen dat de batterij sneller leeg lijkt te lopen dan normaal. Hoe kan dat? En is kou schadelijk voor de accu?

Het is niet zo dat de accu daadwerkelijk sneller leeg gaat als het koud is, legde batterijdeskundige Henk Jan Bergveld van de TU Eindhoven recent uit aan NU.nl. Het proces in de batterij dat jouw device van stroom voorziet, werkt wel minder goed door de kou.

Kou heeft – in tegenstelling tot hitte – geen negatieve invloed op het verouderingsproces van de batterij. Dat de spanning in elkaar zakt, zorgt hoogstens voor praktisch ongemak, maar kan verder geen kwaad

Als voorbeeld noemt Bergveld de accu van een smartphone, maar dit verhaal geldt voor alle Lithium-ion accu’s. Dus ook voor de accu in bijvoorbeeld jouw camera of de v-lock batterijen waarmee jij jouw laptop of led-light van stroom voorziet. Bergveld: ‘Iedere device heeft een minimale spanning nodig om te kunnen functioneren. Wanneer de spanning onder een bepaald voltage komt, valt jouw device uit.’

Kou heeft invloed op de elektrische spanning die bij het opladen of ontladen in de accu aanwezig is. Zo haalt een smartphone door middel van elektrochemische reacties energie uit de accu, waarbij elektronen zich via de accu van de negatieve naar de positieve kant verplaatsen. Die reacties verlopen met een bepaalde snelheid. Dit proces gaat langzamer als het koud is. Dat verhoogt de weerstand waarmee de accu zijn opgeslagen elektrische energie aan de smartphone levert.

Het gevolg is dat de spanning in elkaar zakt als de smartphone stroom uit de accu wil trekken. De smartphone wil de stroom eruit trekken, maar dat lukt niet. Het zichtbare gevolg is dat je smartphone een lager batterijpercentage kan weergeven dan daadwerkelijk het geval is. Als de elektrische spanning in de smartphone al vrij laag is, doordat de accu al deels ontladen is, kan de smartphone ook uitvallen. Dat gebeurt als de spanning onder de 2,7 volt duikelt. De smartphone is immers ontworpen om op een accuspanning van tussen de 2,7 en 4,35 volt te werken.

Kou heeft – in tegenstelling tot hitte – overigens geen negatieve invloed op het verouderingsproces van de batterij. Dat de spanning in elkaar zakt, zorgt hoogstens voor praktisch ongemak, maar kan verder geen kwaad.