Posted on

Sirui Ambassadeur Martin Podt: ‘nooit geen gehannes met mijn statief’

Statieven zijn al eeuwen oud maar nog altijd onmisbaar binnen de fotografie. En waarom? Die vraag is simpel te beantwoorden. Het gebruik van een statief voorkomt onder andere bewegingsonscherpte. Maar voor welk statief kies je? Sirui Ambassadeur Martin Podt kiest onder andere voor de Sirui R-2214X. Waarom? ‘Omdat betrouwbaarheid, stabiliteit en gebruiksgemak honderd procent op orde zijn bij dit statief.’

Voor Sirui is geen gebied te ruig

Martin Podt
FOREST, Martin Podt, Snow, Winter, fog, frost, morning, tree

Martin werkt inmiddels een dikke twee maanden met de Sirui R-2214X in combinatie met de K20II statiefkop. Samen zijn ze er sindsdien al heel wat opuit geweest. ‘De R-2214X is sterk, compact, super degelijk, dankzij het carbon uiterst licht maar wel erg stabiel en veelzijdig inzetbaar’, vertelt hij. ‘Ook de snelheid waarmee je dit statief neerzet, vind ik echt een pré. Met slechts een kwartslag draai je in één keer alle poten los. Dat vind ik echt fantastisch. Wanneer ik iets zie wat mij fotografisch aanspreekt, wil ik direct aan de slag. Gehannes met het statief kan ik dan niet gebruiken. Daarover hoef ik me bij dit statief nooit zorgen te maken.’

Balhoofd versus geared head

‘En natuurlijk, wat voor jou als fotograaf het beste werkt, hangt af van wat je precies wilt. Zo zie ik tijdens mijn workshops heel wat mensen voorbijkomen die met een geared head werken. Daar kun je inderdaad preciezer mee werken dan met een balhoofd. Maar het werkt wel veel trager. Wanneer je dan te maken hebt met snel veranderende omstandigheden, is de kans groot dat je hét shot mist. Om die reden kies ik voor een balhoofd in plaats van een geared head. Ik hou graag de snelheid erin.’

‘Daar komt bij dat ik regelmatig lange wandelingen maak of de camera mee neem tijdens een tocht op mijn mountainbike, vervolgt Martin. ‘Als ik dan allerlei extra dingen als eten, drinken, kleding meeneem, wil ik dat mijn apparatuur zo licht mogelijk is. In andere gevallen, als ik maar een paar meter hoef te lopen, mag het eventueel allemaal wel iets zwaarder zijn, maar liever niet.’

Ultralichte Sirui T-025SK

FOREST, Martin Podt, Snow, Winter, fog, frost, morning, tree

Om die reden werkt Martin, naast de Sirui R-2214X, ook met het ultralichte Sirui T-025SK statief. Deze is voorzien van het Sirui B-00K balhoofd. ‘Wanneer het waait of wanneer ik werk op een niet vlakke ondergrond en ik ben aan de slag met mijn Sony a7III grijp ik natuurlijk naar de R-2214X. Maar wanneer ik op een rustige dag, in een gebied met een vlakke ondergrond aan de slag ga met mijn lichtgewicht Sony a6500 werkt dat ultralichte statief voor mij ook echt perfect. In dat geval heb ik nog geen twee kilo aan gear bij me. Hoe lekker is dat?’    

‘Kortom, dat wat voor jou het beste werkt, hangt sterk af van jouw wensen en omstandigheden. Iedereen zegt natuurlijk dat wat zij hebben, het beste werkt. En dat kan voor hen ook zo zijn. Maar dat wil niet zeggen dat dat ook voor jou het geval is. En bedenk je dat er nogal wat amateurfotografen zijn die meer met apparatuur bezig lijken te zijn, dan met fotograferen. Het gaat om het uiteindelijke plaatje. Camera en statief zijn in the end hulpmiddelen om te creëren wat jij wilt. Maar wat statieven betreft zweer ik bij de R-2214X en mijn ultralichte T-025SK.’  

Liefde voor het bos

Wat onderwerp betreft heeft Martin een grote voorliefde voor het fotograferen in bossen. ‘Als je kijkt naar de locaties die ik in google maps heb aangestipt waar ik nog eens wil fotograferen… Allemaal bossen! In Nederland maar ook daarbuiten. Vraag me niet waarom, maar tussen de bomen kom ik thuis. Daar vind ik mijn rust en kan ik mijzelf verliezen in het vinden van mooie, aansprekende composities. Op zoek naar orde in de chaos. Dat is mijn passie, dat geeft mij rust.’

Over de Sirui R-2214X

Sirui Reporter R2214X 1
Sirui Reporter R2214X

Dankzij zijn verwijderbare montageplaat onderscheidt dit statief zich van veel andere statieven. Door deze unieke eigenschap kan de montageplaat verwisseld worden voor de 75mm-bowl of de middenkolom. ‘Die meegeleverde middenkolom is heel eenvoudig te verwijderen’, vertelt Martin. ‘Dat is uitermate handig voor fotografen die graag werken vanaf extreem lage standpunten.’ Zo heeft de R-2214X een minimale hoogte van 11,5 centimeter. ‘Maar heb je juist behoefte aan extra lengte, kies dan voor het gebruik van de middenkolom. In dat geval kan je naar een maximale hoogte van 183cm.’  

Draaivergrendeling

De vier pootsecties van de R-2214X zijn voorzien van een draaivergrendeling. Martin: ‘Dankzij dit handige en gebruiksvriendelijke systeem zet je het statief snel en soepel neer.’ De R-2214X heeft bovendien een ingebouwde waterpas waardoor je altijd de juiste positie eenvoudig kunt instellen. De voetjes zijn speciaal ontwikkeld voor werken op verschillende ondergronden. Indien nodig kun je de rubberen voetjes ook eenvoudig verwisselen voor stalen spikes. Martin: ‘Voor Sirui is kortom geen gebied te ruig.’

Meer over Martin lees je hier.

Related news

De Sirui RX2 in de praktijk

‘De Sirui RX2 is sterk, compact, super degelijk, dankzij het carbon uiterst licht maar wel erg stabiel en veelzijdig inzetbaar.’