Posted on

Tom Museeuw over Nanlite Projection Attachment; ‘De katana van de Forza reeks’

Nanlite ambassadeur en portretfotograaf Tom Museeuw ging aan de slag met de Nanlite Projection Attachment, de NL-PJ-FZ60-19. Deze projector is speciaal ontwikkeld voor de Nanlite Forza 60(B).  Tom kwam niet alleen terug met een supergave serie beelden, hij is ook super enthousiast over deze nieuwe tool. ‘Met deze projector kan je het licht heel mooi en precies snijden. Het is de Katana (Samurai Zwaard) van de forza reeks.’

Voor deze prijs zou je kunnen verwachten dat je te maken krijgt met chromatische aberratie in het licht dat je afsnijdt, maar niets van dat

Tom Museeuw

De Nanlite Projection Attachment is volgens Tom een tool ‘die je zin aanwakkert om lekker creatief aan de slag te gaan’. ‘Het zet je aan om toffe, creatieve dingen te gaan doen. Hoe gaaf is dat? Hij is bovendien multi inzetbaar! Bij portretfotografie, foodfotografie, productfotografie, natuurfotografie… De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan er letterlijk highlights mee aanbrengen.’

100% scherpte

‘En ja, met een fresnel kan je iets vergelijkbaars doen, maar dat geeft nooit z’n scherp effect als deze projector. In tegenstelling tot een fresnel kan je met deze projector bovendien ook echt scherpstellen. Daardoor kan je heel mooie, realistische schaduwen creëren. Met een fresnel krijg je nooit 100% scherpe lijnen, met deze reflector ben je wel verzekerd van 100% scherpte. Of je nu een driehoek, een cirkel of wat dan ook creërt, de lijnen tussen licht en schaduw zijn 100% scherp.’

Daardoor kan je er bijvoorbeeld ook als productfotograaf heel mooi en precies je onderwerp mee uitlichten, zegt Tom. ‘Dat heb ik er overigens nog niet mee gedaan, maar ook dat maakt deze tool echt van meerwaarde. Nu heb ik er het tegenovergestelde mee gedaan. Ik ben juist gaan werken met het tegenlicht. Dankzij de projector kon ik de lichtbundel heel mooi accentueren. Dat zie je heel goed terug bij de beelden die ik van bovenaf heb gemaakt. Die laten bovendien zien hoe je aan de hand van deze projector een fraaie, afgeronde bol kan maken. De creatieve mogelijkheden zijn kortom eindeloos.’

Iris Diaphragm

Tom prijst ook de iriscontrole, het zogenoemde Adjustable Iris Diaphragm, én de kleurgelhouder vooraan de projector. ‘Dat voorkomt een hoop gepruts en gerotzooi met gaffertape… En dankzij die Iris Diaphragm heb je maximale controle over het licht en dus over het eindresultaat.’

Is deze projector nieuw? Nee, zeker niet. Er bestaan meer van dit soort oplossingen. ‘Maar’, zegt Tom, ‘die zijn echt fors duurder. Met deze tool haal je voor een kleine 350 euro een prachtige toevoeging voor je Forza 60(B) in huis. Je kan er bijvoorbeeld ook heel mooi slechts een deel van een gezicht of lichaam mee uitlichten. Zoals je er ook heel fraaie accenten in de achtergrond van je beeld mee kan creëren. Ook op dat vlak, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Én, wat ook heel tof is, het geeft ook de mogelijkheid om er bijvoorbeeld alleen een detail mee aan te lichten. Denk aan een juweel, een ring, een hangertje… Zoals je er bij productfotografie een logo of een ander detail mee aan kan lichten. Je kan er kortom heel mooi en subtiel accenten mee maken.’

Robuust

Dan de bouw van de projector. Ook daarover is Tom erg enthousiast. ‘Het is een mooi en robuust ding. Hij voelt degelijk, en werkt zeer nauwkeurig. En, heel belangrijk, hij beschikt over een prachtige lens. Voor deze prijs zou je kunnen verwachten dat je te maken krijgt met chromatische aberratie in het licht dat je afsnijdt, maar niets van dat. Hij geeft een prachtige messcherpe lijn van licht naar schaduw. Hij is zonder te overdrijven zo scherp als een Japans zwaard. Het is bijna letterlijk alsof je met zo’n zwaard een stuk licht afsnijdt. Ik noem hem vanaf nu de Katana van de forza reeks.’

Related news