Posted on

Smullen met foodfotograaf en Nanlite ambassadeur Pieter D’Hoop

Het werk van de Belgische foodfotograaf en Nanlite ambassadeur Pieter D’Hoop is een lust voor het oog! En niet alleen voor het oog. Kijk naar zijn beelden, en het water stroomt je door de mond. Hoe gaat Pieter te werk en van welke Nanlite lichtbronnen maakt hij gebruik? Wil jij kans maken op een online meet & greet met Pieter waarbij hij onder andere dieper ingaat op die vragen én op een toffe Nanlite prijs? Lees dan snel verder. 

Maak kans op een online meet & greet met Nanlite ambassadeur Pieter D’Hoop én op een toffe Nanlite prijs

‘Continulicht is de meest eenvoudige manier van belichten wanneer je extra licht nodig hebt,’ verklaard Pieter zijn liefde voor continulicht. ‘What you see is what you get. Hierdoor kan je veel eenvoudiger en sneller de juiste belichting instellen.’

Pieter is gespecialiseerd in foodfotografie. En hoe! Zijn werk kenmerkt zich door een geheel eigen stijl en visie. Een stijl waarbij er veel aandacht is voor details. Kijk naar de beelden van Pieter en het water stroomt je door de mond. Bovendien brengt Pieter niet alleen de gerechten in beeld maar focust hij daarnaast ook op de omgeving. Het restaurant, het interieur, de mensen… Je zou het liefste meteen willen aanschuiven.

De Nanlite projector brengt meer leven in het licht, het biedt een extra dimensie en dus ook meer creativiteit

Pieter D’Hoop

Culinaire fotografie

Hij noemt zichzelf overigens geen foodfotograaf maar spreekt liever van culinaire fotografie. Pieter volgde nimmer een opleiding. Hij is, zoals dat zo mooi heet, een autodidact. Belangstelling voor fotografie had hij altijd al maar rond zijn dertigste realiseerde de oud-docent zich dat hij meer wilde in het leven dan voor de klas staan alleen. Toen hij voor een kennis wat beelden maakte van opgemaakte borden, viel het kwartje. ‘Ik stond met mijn camera voor een bord met geitenkaassalade en had ineens een eureka moment: dit is wat ik leuk vind, dit ga ik doen; foodfotografie!’ Wat spreekt Pieter hier zo in aan? ‘Wanneer je met modellen werkt, moet je ze allerlei instructies geven.  Eten daarentegen ligt daar gewoon. Het babbelt niet en laat mij ongestoord mijn ding doen. Dat vind ik erg prettig.’

Nanlite Projector

Voor de beelden bij deze blog maakte Pieter gebruik van diverse Nanlite Forza lampen, de Forza 200, de Forza 300 en de Forza 60, en, voor de kleuren, van de Nanlite Pavotube 6C II. Daarnaast maakte hij gebruik van de recent gelanceerde Nanlite Projector, de Nanlite Projection Attachment (NL-PJ-FZ60-19). Deze projector is speciaal ontwikkeld voor de Forza 60(B) ‘en geeft je’, zoals Pieter dat omschrijft, ‘als fotograaf nog meer mogelijkheden om het licht te sturen’.

‘Veel meer en beter nog dan met bijvoorbeeld een fresnel en barndoors. Deze tool brengt meer leven in het licht, het biedt een extra dimensie en dus ook meer creativiteit. Vergelijk het maar met het mooie, diffuse licht dat tussen de bladeren van bomen door valt. Daarmee kan je als fotograaf eindeloos spelen. Vooralsnog gebruikte ik de projector alleen voor mijn foodfotografie maar binnenkort ga ik hem ook inzetten voor het schieten van portretten. Ik heb daar al allerlei ideeën bij.’

Pieter was bang dat wanneer hij de Forza 60 samen met de projector naast zijn grotere en krachtigere broers, de Forza 300 en/of Forza 200, zou plaatsen, de kracht van die Forza 300 en Forza 200 de lichtbundel van de Forza 60 volledig zou overklassen. ‘Maar niets bleek minder waar. De Forza 60 bleef moeiteloos overeind in combinatie met die projector. Dat gaf mij de mogelijkheid de 300 en de 200 in te zetten voor het invullicht en de Forza 60 met projector te gebruiken voor die extra dimensie.’  

Werk en werkwijze

Tijdens de online meet & greet gaat Pieter uiteraard dieper op zijn werk en werkwijze in. Op welke wijze gaat hij bijvoorbeeld reflecties tegen? En waarom is snelheid altijd vereist? Natuurlijk is er tijdens die sessie ook alle ruimte om Pieter jouw prangende (technische) vragen te stellen met betrekking tot continulicht. Ook vertelt Pieter je waarom hij graag werkt met de producten van Nanlite.

2020, yakiniku

Wat moet je doen?

Om in aanmerking te komen voor de online meet & greet met Pieter én de toffe Nanlite prijs, de Nanlite Pavotube 6CII, moet je een aantal vragen beantwoorden:

  • Pieter bracht vrij recent samen met een Foodjournalist een boek uit. A, hoe heet dit boek en B, wat is de naam van de Foodjournalist?     
  • Naast Nanlite ambassadeur is Pieter ook ambassadeur van een cameramerk. Welk merk is dit? 

Je kunt jouw antwoorden mailen naar communication@tse-imaging.nl. Je kunt dit uiterlijk doen tot en met vrijdag 22 januari.

De meet & greet met Pieter vindt plaats op vrijdagavond 29 januari om 20.00 uur.