Posted on

Sirui Ambassadeur Ellen van den Doel over extreem lage standpunten

Sirui ambassadeur Ellen van den Doel schroomt het niet om risico’s te nemen. Zo heeft zij een voorkeur voor extreem lage standpunten, ook aan zee. Of beter gezegd; ook in zee. Hierbij is de Sirui W-2204 haar vaste partner in crime. En dat is niet voor niets. Een blog over kennis van de zee, een goede voorbereiding en goed materiaal. Én heel veel nuttige tips!   

‘Veel mensen werken met hun statief op de hoogste stand, terwijl je beeld niet zelden veel spannender wordt door juist een laag standpunt te kiezen’, verklaart Ellen haar liefde voor lage standpunten.

Wie Ellen volgt op Instagram ziet regelmatig behind the scenes filmpjes voorbijkomen in haar stories waaruit deze liefde blijkt. Filmpjes waarbij haar Sirui W-2204 zo goed als ondergedompeld staat in zee en waarbij je je hart vasthoudt; als dat maar goed gaat met haar Nikon Z6 en dure objectief!   

Ellen moet lachen. ‘Door te kiezen voor een extreem laag standpunt, kan je dingen die normaal gesproken niet opvallen juist een glansrol geven in je compositie. Zo kan je op het eerste oog nietige, nietszeggende objecten of vormen betrekken in je voorgrond. Dat brengt bovendien veel meer diepte in je beeld. Een laag standpunt levert kortom net even een ander en meer verrassend beeld op.’

Uiteraard brengt het werken vanaf dit soort extreem lage standpunten aan/in zee risico’s met zich mee. Want de Sirui W-2204 mag dan prima bestand zijn tegen water, stof, vuil, zand of zout, de meeste objectieven en camera’s zijn dat niet. ‘Ik zoek graag een beetje de risico’s op. En laten we eerlijk zijn, camera’s en objectieven zijn gereedschap, materiaal om mooie beelden mee te maken. En natuurlijk kost het me geld als dat gereedschap “verdrinkt”. Dat probeer ik dus te voorkomen, maar wanneer ik achter mijn camera sta, zit of lig heb ik maar een doel: het perfecte plaatje.’

‘Ik denk dat het scheelt dat ik vlak aan zee woon (Ellen woont in Sommelsdijk) en ook heel vaak aan zee sta’, vervolgt Ellen. ‘Daardoor kan ik de zee goed inschatten. Ik laat me echt niet verassen door het getijde of de golven. Ik ben altijd goed voorbereid en ken de gevaren van de zee. Veel mensen zien het als een groot zwembad, ik weet wel beter. Zoals ik ook het spel van de golven redelijk kan inschatten. Niet iedere golf is even groot, ineens kan er een klapper achteraankomen. Het laat zich raden wat er dan gebeurt met je spullen…’

Het is daarom zaak om camera en statief nooit uit het oog te verliezen, benadrukt Ellen. ‘Van fotografen waarbij het mis ging, hoor ik niet zelden dat ze net even de andere kant opkeken. Dat moet je aan zee, en helemaal wanneer je in zee staat, natuurlijk nooit doen. Zeker bij een krachtige wind en/of een sterke stroming, heb ik altijd mijn handen om het statief heen. Dus mocht hij gaan, dan heb ik hem. Goed opletten en continu de zee in de gaten houden is mijn devies. En niet te vergeten goede kleding. Zo heb ik aan zee eigenlijk altijd een waterpak en hoge, waterdichte laarzen aan. Hoe vaak zie je niet dat mensen zichzelf gaan redden wanneer er plots een hoge golf aankomt? Dan stappen ze naar achteren of opzij om hun kleding maar droog te houden… Het statief laten ze vervolgens staan met alle gevolgen van dien!’

Werken met een statief als de W-2204 is hierbij volgens Ellen ‘een groot voordeel’. Als gezegd is de W serie van Sirui bestand tegen water, stof, vuil, zand en zout. Die W staat niet voor niets voor Wave & Wildernis. Ellen: ‘Met mijn vorige statief werkte ik niet anders. Maar daar is het heel slecht mee afgelopen. Ik ben dan ook echt super blij om te werken met een statief waarbij ik me niet druk hoef te maken over vernietigende elementen als water, zand en zout. Ook als ik “hem” een keer niet schoonmaak na een strandsessie, kan ik er de volgende keer weer gewoon mee aan de slag. Dan loopt alles nog even soepeltjes. Dat moet je met een ander statief echt niet proberen. Die zijn na een extreme sessie aan zee uitgeteld. Daarnaast is de W-2204 licht en compact, maar toch super stabiel, ook bij harde wind. Hij is steady as a rock.’

Ellen @ work. Beeld: Dave Zuuring

Over de Sirui W-2204

Sirui product illustrations illustr 3047
Sirui product illustrations

De Sirui W-2204 is gemaakt van carbon en is belastbaar tot 18 kilogram. Hij weegt slechts 1,7 kilogram. De drie benen kunnen 180 graden vouwen waardoor er in elke stand gefotografeerd kan worden. Door die 180 graden optie is het statief in ingeklapte staat bovendien zeer compact (49 centimeter in lengte). De been secties zijn voorzien van de ergonomische twistlocks voor een optimale vergrendeling en een snelle, comfortabele bediening met koud of nat weer en ze werken zelfs met handschoenen.

Meer over Ellen vind je hier.