Posted on

De avonturen van Sirui ambassadeur Daan Oude Elferink

Fotograaf en Sirui ambassadeur Daan Oude Elferink is altijd op zoek naar de schoonheid van verval. ‘Verval laat de verbeelding spreken’, zegt Daan. ‘Ik leg de schoonheid van het verval vast.’ Zijn foto’s exposeert hij op kunstbeurzen. ‘Ik knijp mezelf geregeld in de arm. Ik reis de wereld rond en mijn werk doet dat ook.’ Wat beweegt hem en hoe gaat hij te werk?  

‘Je staat versteld als je ziet wat mensen achterlaten. Villa’s, nog volledig ingericht, maar alles verborgen onder het stof, theaters en danszalen waar mensen lang geleden heen gingen voor hun plezier en vermaak en kastelen waar het familie-fotoalbum nog onder het stof in de kast staat. Herinneringen van wat ooit was. Hoe leefden deze mensen? Waarom is het verlaten? Wat is er allemaal gebeurd? In de loop der tijd is de natuur het weer aan het overnemen en binnen vergaat alles met het verstrijken van de jaren. Waar je in eerste instantie een puinhoop ziet en de stank van schimmels en verval overheersend is, kun je, als je met andere ogen kijkt, een adembenemende schoonheid vinden.’

Gekkenwerk

In een recent interview met Dagblad De Gelderlander gaat Daan dieper in op zijn werk en zijn avonturen. ‘Onlangs was ik in een verlaten Belgische boerderij’’, vertelt hij in dit artikel, ‘Die bleek niet verlaten. In de woonkamer zat een man voor de tv. Ben ik snel gevlucht.’

Waar je in eerste instantie een puinhoop ziet en de stank van schimmels en verval overheersend is, kun je, als je met andere ogen kijkt, een adembenemende schoonheid vinden.’

Daan Oude Elferink

In Kroatië banjerde hij door een veld met landmijnen om een gestrand vliegtuig te bereiken. ‘Gekkenwerk.’ In een verlaten kapel in Italië tilde hij de bovenkant van een kist op. ‘Zag ik een skelet met een kroontje op het hoofd.’ Eén keer pakte de politie hem met getrokken pistolen op. ‘Ik liet de agenten zien wat ik deed. Ze vonden het geweldig. Mijn intenties zijn nooit verkeerd. Ik forceer niks, maak niets kapot.’

Lees hier het hele verhaal met Daan Oude Elferink in dagblad De Gelderlander. En check ook zeker onderstaande video waarin Daan je meeneemt op avontuur.

Daan werkt standaard met de Sirui RX-5214. Dit statief heeft een draagvermogen van maximaal 30kg en is inzetbaar voor professionele foto- en videodoeleinden, of dit nu in de studio of op locatie is. Het carbonfiber statief is stabiel en heeft een slim ontwerp met anti-slip-voetjes voor extra zekerheid. De rubberen voetjes kunnen worden vervangen met de meegeleverde roestvrijstalen spikes zodat het statief ook prima te gebruiken is op oneffen terrein. Alle informatie over dit statief vind je hier.

Recent vertelde Daan zijn fascinerende en spannende verhalen ook in het radioprogramma Thuis op 5. Terugluisteren? Dat kan hier.