Posted on

Anamorphic Revolution 2.0: de Sirui 35mm F/1.8 Anamorphic 1.33x

Na het bewierookte 50mm F/1.8 Anamorphic 1.33X objectief, brengt Sirui opnieuw een bijzonder Anamorphic objectief op de markt, de 35mm F/1.8 Anamorphic 1.33x. Net als zijn voorganger is ook dit objectief speciaal ontwikkeld voor het verkrijgen van een extra breedbeeld bij het maken van filmopnamen.

Anamorfotische objectieven zijn ooit bedacht om de grote filmbreedtes die bioscopen eisten mogelijk te maken. Je kunt een filmbeeld natuurlijk ook breder maken door de boven- en onderkant af te snijden. Dat kost je echter resolutie en levert extra ruis op. Toen bioscopen steeds meer widescreen films gingen draaien, bleek het anamorfotische objectief de oplossing. Een anamorfotisch objectief comprimeert het beeld horizontaal zodat het op een standaard film frame past. Bij projectie wordt het beeld weer uitgepakt waardoor je een extra breedbeeld hebt.

De handmatig in te stellen Sirui 35mm F/1.8 Anamorphic 1.33X is afgezien van de 50mm F/1.8 Anamorphic 1.33X, een van de weinige moderne anamorfotische objectieven voor gebruik op digitale fotocamera’s. Het opnamebeeld wordt horizontaal vergroot met een factor van 33%. Na het ‘ontmorfen’ beschik je over een breed Cinematic 2.4:1 filmbeeld, veel breder dan de standaard 16:9 opnameverhouding.

Door de anamorfotische werking zijn er enkele bijzondere effecten in de opnames te zien. Zo zijn lichtpunten in de onscherpte ovaal in plaats van rond en ontstaan er bij felle lichtbronnen in beeld al snel horizontale lens flares. Deze effecten leveren die specifieke, sfeervolle cinematische look die ook sommige fotografen graag in hun opnames terugzien. Door de komst van de Sirui 50mm en nu dus de 35mm Anamorphic hoeven deze fotografen zich niet meer te behelpen met de slechts schaars verkrijgbare antieke anamorfotische objectieven die met adapters op camera’s worden gemonteerd.

Afgezien van de bijzondere anamorfotische functie is de Sirui 35mm F/1.8 Anamorphic 1.33X een degelijk gebouwde lens met een robuuste behuizing van aircraft grade aluminium. Het optisch ontwerp van 10 elementen van glas van de Duitse glasfabrikant Schott levert een geweldige scherpte waardoor de filmbeelden op groot formaat afgespeeld kunnen worden. Door de hoge lichtsterkte van F/1.8 profiteer je van de door cineasten zo gewaardeerde kleine scherptediepte. De Sirui 35mm F/1.8 is voorzien van een MFT mount. Daarnaast zijn er drie adapters beschikbaar met respectievelijk een Z (Nikon), E (Sony) en EF-M (Canon) mount. Het objectief is kortom zeer breed inzetbaar.   

Deze effecten leveren die specifieke, sfeervolle cinematische look die ook sommige fotografen graag in hun opnames terugzien.

Sirui levert bovendien twee handige (tandwiel)ringen bij het objectief. Dit geeft het objectief niet alleen die typische cinema look, maar maken ook het handmatig focussen veel eenvoudiger.

De Sirui 35mm F/1.8 Anamorphic 1.33x heeft een adviesprijs van 849 euro en komt binnenkort beschikbaar.

We keep U posted!

Specs:

Focal Length: 35mm
Maximum Aperture: F1.8
Minimum Aperture: F16
Lens Structure: 13 Elements in 9 Groups
Aperture Blades: 10
Weight: 700 gram
Shooting Distance: 0.85m- ∞