Posted on

William Rutten onder de indruk van Nanlite Forza serie

“Ze zijn betaalbaar, zeer compact, zien er fraai uit en, het allerbelangrijkste, ze geven een prachtig resultaat.” Aan het woord is pop- en entertainmentfotograaf William Rutten. Hij ging recent aan de slag met de Nanlite Forza 200 en de Nanlite Forza 60B. “De resultaten zijn echt verbluffend.”       

Vorig jaar lanceerde Nanlite haar eerste professionele serie continu ledverlichting, de Forza serie, bestaande uit de Forza 60, de Forza 300 en de Forza 500. Met de komst van deze serie werd de droom van foto- en videografen werkelijkheid; super krachtige continu ledlampen in extreem compacte behuizingen. Met de Forza 200 en de Forza 60B, de bi-color vriant van de al bestaande Forza 60, voegde Nanlite heel recent twee nieuwe leden toe aan de serie. William: “Ik had al veel goede verhalen gehoord over deze reeks en wilde ze nu zelf eens proberen.”

Het allerbeste continulicht voor een betaalbare prijs

William Rutten

Rust en spontaniteit          

Dit deed hij onder andere tijdens een shoot voor Miss Nederland in studio 34X. “Ik kwam daglicht tekort maar in plaats van in te flitsen, besloot ik in deze situtie de Forza 200 in te zetten. De modellen waren jong en nog relatief onervaren. Juist dan werkt continulicht veel prettiger dan flitslicht. Waarom? Wanneer je het niet gewend bent, kan flitslicht erg afleiden. Bij elke flits zie je dan de ogen van het model alle kanten op schieten. Continulicht daarentegen creëert rust op een set. Doordat een model bij gebruik van continulicht niet exact weet wanneer ze gefotografeerd wordt, kan je tussendoor bovendien veel meer spontane beelden schieten. Dat maakt dat je net die ene bijzondere blik, of die ene beweging met een hand over het gezicht kan vangen. Daarnaast kan je ook veel sneller doorschieten. Je hoeft niet steeds een moment te wachten na ieder shot. Je zet je camera op motordrive en gaan. Op die manier schiet je net die andere beelden. Continulicht brengt kortom rust en spontaniteit. Dat zijn voor mij de grootste pluspunten van werken met continulicht.”

De Nanlite Forza lampen zien er mooi en degelijk uit en dat zijn ze ook. En je maakt er prachtige pro beelden mee

Hollywood licht

“Voor veel mensen was goed continulicht lange tijd onbetaalbaar”, vervolgt William. “Met de Forza serie heeft Nanlite een prachtige betaalbare reeks neergezet waarmee je als fotograaf onder andere dat mooie, old school aflopende Hollywood licht in huis haalt. Helemaal in combinatie met een Fresnel is het een heuse Hollywood lamp. Dat type licht spreekt mij enorm aan. Daar kan je waanzinnige portretten mee maken. Terug naar oude tijden.”   

“Ik was die grote, zware en prijzige Hollywood lampen gewend. Wat kwaliteit betreft doet de Forza reeks daar zeker niet voor onder. Ze zien er mooi en degelijk uit en dat zijn ze ook. En je maakt er prachtige pro beelden mee. Door het geringe gewicht neem je ze bovendien gemakkelijk mee. En dat wat je gemakkelijk meeneemt, gebruik je ook. Zeker die Forza 60 is zo licht, flexibel en handzaam… Helemaal in combinatie met een V-lock batterij. Daarmee kan je ze ook buiten heel goed gebruiken om net even dat vullertje dat je voor ogen hebt te geven. En, niet te onderschatten, what you see is what you get. Zo zie je direct de schaduw die je zoekt. Ook dat is een groot voordeel van werken met continulicht. Daardoor weet je exact wat je doet en hoef je niet meer steeds op je scherm te kijken en te corrigeren. Je kan het licht direct goed shapen. Dus zeker ook voor modefotografen is de Forza reeks erg geschikt.”

Eenvoud

Een ander pluspunt is volgens William de eenvoud van de lampen. In zowel gebruik als opbouw. “Je zet ze zo neer, alles wijst voor zich, vergelijkbaar met Apple, plug and play. Er zit geen knopje te veel op. Eentje om de lamp aan en uit te zetten en een knopje voor de lichttemperatuur en het vermogen. That’s it! Ook dat spreekt me erg aan deze lampen aan. Ik zie te veel spullen met te veel knopjes en te veel mogelijkheden. Kijk naar de nieuwste camera’s. Ik moet nu gaan betalen om in 8K te kunnen filmen. Maar ik ga helemaal niet in 8K filmen. Strerker, ik ga helemaal niet filmen. Maar ik moet er wel voor betalen…”

Een probleem dat de Forza serie niet kent. “Ik durf daarom te stellen dat iedere fotograaf met de Forza serie uit de voeten kan. Het zal je bovendien verbazen wat er allemaal mogelijk is met deze lampen. Het enorme vermogen, de vele aansluitopties… Van softboxen tot fresnels en van alles daartussenin. En als ik alleen al naar de power van die Forza 200 kijk, echt gigantisch. En aangezien het relatief betaalbaar is, kun je jouw set ook eenvoudig uitbreiden.”

Conclusie

“Ben je op zoek naar het allerbeste continulicht voor een betaalbare prijs zoek dan niet verder. De Nanlite Forza serie is een prachtige, betaalbare variant voor zowel (semi)prof- als amateurfotografen. We willen allemaal het beste licht… Deze lampen doen niet onder voor veel duurdere varianten. Wanneer je kijkt naar prijs-kwaliteit, kom je kortom snel bij deze reeks uit.”