Posted on

Twee jaar fotografie met de Sirui W-2204

Sirui ambassadeur Mike Muizebelt werkt sinds 2018 onder andere met het Sirui W-2204 statief. Statieven uit de W-serie stellen fotografen in staat om ook in extreme situaties en terreinen de best denkbare beelden te kunnen maken. Zo zijn de 4-delige poten van deze statieven afgesloten om het binnendringen van water en vuil tegen te gaan. Mike blikt terug op twee jaar gebruik van het W-2204 statief.

Het is woensdagmiddag, 2 dagen voor mijn vertrek naar Namibië, en ik zit te peinzen welk statief ik zal meenemen. Kies ik voor de Sirui R-4213X, het meest stabiele statief in mijn collectie of voor de alleskunner, de Sirui W-2204?

Een vrijdagochtend, ik ben druk bezig met het klaarzetten van de benodigdheden voor een workshop Lightpainting op het strand. Het is winderig en de zee is naar verwachting onstuimig. Geen omstandigheden die normaal gesproken fijn zijn voor de schroefdraad in je statief. Zonder te aarzelen pak ik de Sirui W-2204…

Maart 2019, de eerste bosanemonen laten zich zien. Ik sta te springen om deze voorjaarsbloeiers vast te leggen en stop mijn macro kit in de fototas. Ik wil wat verder experimenteren met dubbelopnamen. Een stabiel platform is daarvoor essentieel. De Sirui W-2204 biedt wederom uitkomst!

Terugblik op mijn tijd met de Sirui W-2204

Toen ik in 2018 kennis maakte met de W-2204 had hij op papier alles in huis om mijn “alleskunner” te worden. Een werkhoogte, nog zonder de midden kolom, van 147cm, een draagcapaciteit van 18 kilo en door zijn 4 secties ook nog eens compact. De carbon vezels zorgen voor een laag gewicht van slechts 1.7 kilogram en maximale stijfheid. Maar hoe bevalt hij na 2 jaar intensief gebruik?

Betrouwbaarheid van de Sirui W-2204

Als ik op reis ben, is het altijd schipperen met de beschikbare ruimte in mijn tas en het totale gewicht. Hoewel ik altijd reis met meerdere (back-up) camera’s, kan ik me dit met mijn statief niet altijd veroorloven. Ik wil er dus zeker van zijn dat het statief dat meegaat, tijdens de reis geen problemen geeft. Door de gesealde sluitingen van de W-2204 kan zand niet binnendringen in de schroefdraad. Een soepele werking zonder slijtage is hierdoor verzekerd. Inmiddels heeft het statief zo’n 12 weken Afrika overleefd waarbij hij op de wasbordwegen flink door elkaar is geschud en in de zandduinen goed gezandstraald is. Omstandigheden die hij met vlag en wimpel heeft doorstaan.

Goed te reinigen statief

Er zijn inmiddels zo’n zestig strandsessies geweest aan de Hollandse kust in zeer diverse omstandigheden. Herfststormen, valpartijen in de branding, uitglijers op de duinen, ik kreeg het steeds weer voor elkaar om hem flink vies te maken. In het verleden betekende dit vaak dat ik de secties van mijn statieven uit elkaar moest halen, de glijlagers en de schroefdraad moest reinigen, alles droog moest maken voordat ze weer in elkaar gezet werden. Nu zet ik hem buiten in de tuin en spoel hem even af met de tuinslang. Er komt via de bovenkant van de poten nog steeds wat vocht en zand binnen, maar tot dusver volstaan een of maximaal twee grote beurten per jaar. Wat een vooruitgang!

Uniek aan het design van de W-2204 is dat je de poten helemaal kan omklappen

Mike Muizebelt

De W-2204, mijn macro buddy

Hoewel het statief zonder middenkolom een minimale werkhoogte heeft van 15.5 centimeter, zijn er soms situaties waarbij je nog lager wilt werken. Uniek aan het design van de W-2204 is dat je de poten helemaal kan omklappen. Hierdoor hangt de kop als het ware tussen de poten en kan je met behulp van de bijgeleverde middenkolom zelfs tot een paar millimeter boven de grond werken. Ook handig als je op een nat en vochtig strand werkt… Ik ben er ondersteboven van!

Conclusie

De Sirui W-2204 heeft me nog nooit in de steek gelaten en is eigenlijk mijn standaard keuze voor het dagelijkse werk. Er zitten wat deuken en beschadigingen in het aluminium door het intensieve gebruik, maar verder ziet hij er nog prima uit. Er is geen speling ontstaan in de aansluitingen en de secties schuiven nog net zo goed in- en uit elkaar als op dag 1. De K-20 II kop is inmiddels wel vervangen door een iets zwaardere K-30 II omdat ook mijn midden formaat camera, de Pentax 645Z, er af en toe opgezet wordt. Met een adviesprijs van € 419,90 heeft hij bovendien een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Related news

De Sirui RX2 in de praktijk

‘De Sirui RX2 is sterk, compact, super degelijk, dankzij het carbon uiterst licht maar wel erg stabiel en veelzijdig inzetbaar.’