Posted on

Op pad met de Sirui P-326 monopod

Een monopod is een essentieel stuk gereedschap dat eigenlijk iedere fotograaf in zijn/haar bezit zou moeten hebben. Immers, hoe meer stabiliteit hoe scherper het eindresultaat.    

Scherpere foto’s? Daar hebben we toch een statief voor? Absoluut! Het is dan ook goed om te benadrukken dat een monopod niet de vervanger is van je statief. Zo helpt een monopod je niet bij het maken van bijvoorbeeld nachtopnamen (lange(re) sluitertijden) en/of serieopnamen zoals bij HDR-foto’s.

Het verschil

Waar maakt een monopod dan wel het verschil? Denk aan wildlife- en sportfotografie (werken met een lange telelens), reisfotografie (met name als het licht wat minder wordt) en macrofotografie.

Wanneer je een monopod gebruikt is het natuurlijk wel zaak om deze stabiel te houden. Hoe doe je dat? Houdt de bovenkant van je monopod stevig vast, maar niet te vast. Wanneer je je spieren te strak/vast aanspant, veroorzaak je namelijk trillingen. Druk je monopod nu licht naar beneden om hem figuurlijk ‘in-de-grond’ vast te zetten.

Zorg er bij het fotograferen of filmen met je monopod voor dat de beeldstabilisatie van je objectief en camera niet actief zijn

Afgelopen weekeinde gingen we op pad met een 300mm prime objectief met als doel het vastleggen van wildlife en bij voorkeur in beweging. We werden op onze wenken bediend. Zo kwamen we onder andere een zwarte ree tegen, een zeldzaamheid, en verschillende edelherten op een mooi en groot open veld. Dat laatste is ideaal voor het “vangen” van beweging. Daarvoor gebruik je een techniek genaamd pannen. Hierbij trek je de camera mee met het snel bewegende onderwerp, een situatie waarbij het stabiel houden van de camera essentieel is. Daarnaast is het allesbehalve aangenaam om een hele ochtend met een zwaar teleobjectief te sjouwen. Door gebruik te maken van een monopod, kan je dat gewicht ondersteunen.

Beeldstabilisatie

Zorg er bij het fotograferen of filmen met je monopod overigens wel voor dat de beeldstabilisatie van je objectief en camera niet actief zijn. Indien deze wel aan staan, kan dit juist onscherpte in je foto’s veroorzaken. Een actief beeldstabilisatie systeem verwacht namelijk ongewenste bewegingen terwijl deze niet aanwezig zijn bij het gebruik van een monopod (of een statief).

De voordelen van een monopod op een rij;

 • Vervoersgemak en laag gewicht
 • Stabilisatie bij het gebruik van lange teleobjectieven
 • Maakt ook filmen met je camera eenvoudiger en stabieler
 • Snelheid in opzetten

Van welke monopod maakten wij gebruik?

Sirui P326 short
Sirui P326

Wij gingen op pad met de Sirui P-326 Monopod. Deze is met een minimale lengte van 38 centimeter zeer compact. Tóch heeft de Sirui P-326 Monopod een verrassende maximale lengte van 154 centimeter. De P-326 weegt minder dan een halve kilo, maar draagt moeiteloos 10kg. Dit maakte de P-326 ideaal voor sport-, natuur- of evenementenfotografie.

Zoals alle Sirui statieven is ook deze carbon eenpoot binnen nauwkeurige toleranties gemaakt. De zes segmenten met een diameter van 16 tot 32mm sluiten zo naadloos op elkaar aan, dat het in- en uitschuiven uiterst soepel en vloeiend gaat. Alle vijf de draaisluitingen zijn in één greep beet te pakken, zodat het losmaken in gesloten toestand niet meer dan één beweging vraagt.

De belangrijkste kenmerken van de Sirui P-326:

 • Supercompact en tóch een lengte van 154cm
 • Razendsnel opzetten of inschuiven
 • Acht lagen koolstofvezel
 • Siliconen draaisluitingen
 • Tweezijdig te gebruiken cameraschroef (1/4 en 3/8)
 • Materiaal: Carbon
 • Aantal segmenten: 6
 • Lengte ingeschoven: 380mm
 • Lengte uitgeschoven: 1540mm
 • Eigen gewicht: 0,4kg
 • Maximaal draaggewicht: 10kg
 • Grootse beendiameter: 32mm
 • Kleinste beendiameter: 16mm 
 • Levenslange garantie

Related news