Posted on

Tokina blaast legendarische serie, de SZX, nieuw leven in

Tokina lanceert vandaag een bijzonder objectief, de SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF. Dit is het eerste product in de nieuwe Tokina SZX-serie. De SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF is vanaf 7 augustus verkrijgbaar.

De Tokina SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF is een objectief met een zogenaamd
catadioptrisch ontwerp en een constant diafragma van f/8. Een catadioptrisch systeem is een optisch systeem waarin breking en reflectie in één systeem zijn gecombineerd, gewoonlijk in de vorm van lenzen en gebogen spiegels. Catadioptrische systemen worden gebruikt in focusserende systemen, zoals koplampen, optische telescopen en fotografische teleobjectieven.

We raden het fotografen aan om alle voordelen van dit type objectief te herontdekken door ze te gebruiken met moderne, spiegelloze camera’s

Tokina

Met dit objectief komt Tokina tegemoet aan een toenemende vraag naar compacte en lichtgewicht gear. Zo is de Tokina SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF, met een gewicht van slecht 355 gram, een ideaal objectief voor actieve en reislustige wildlife- en vogelfotografen die het gesleep met grote, zware en peperdure apparatuur beu zijn. Bovendien beschikt dit objectief over een veelzijdig mount systeem. Tokina ontwikkelde naast dit objectief namelijk ook maar liefst vijf adapters: de TA-011 (Nikon F), TA-012 (Canon EOS), TA-013 (Sony E), TA-014 (Fuji X) en de TA-015 (M4/3).

Reflex objectieven

Objectieven van het type Reflex – erg populair in de jaren zeventig en tachtig – worden vanwege het vaste diafragma, de handmatige scherpstelling en het ontbreken van beeldstabilisatie beschouwd als uit de mode. “Maar”, zegt Tokina, “we raden het fotografen aan om alle voordelen van dit type objectief te herontdekken door ze te gebruiken met moderne, spiegelloze camera’s.”  

De optische constructie van de Tokina SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF zorgt voor een heel specifiek en super smooth bokeh, het zogenaamde donut bokeh. Daarnaast is het objectief uitgerust met een zeer soepel werkende scherpstelring. Deze ring maakt het mogelijk om snel en zeer nauwkeurig handmatig scherp te stellen. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 115cm is dit objectief ook uitermate geschikt voor onderwerpen die zeer dichtbij zijn.

Met dank aan de lange brandpuntsafstand van 400mm ben je bovendien in staat beelden te creëren met een fraai compressie-effect. Hoe verder je van je onderwerp staat, hoe dichter de achtergrond bij het onderwerp komt te liggen. Door een telelens te gebruiken en verder van je onderwerp te gaan staan, kun je dus elementen in de foto dichter bij elkaar laten lijken. Door deze compressie kun je composities maken met situaties die er voor het menselijke oog eigenlijk niet zijn of heb je een eenvoudige manier om een niet interessant middelste gedeelte van een landschap bij wijze van spreken ‘over te slaan’.

Solo- en kit pakket

De Tokina SZX Super Tele 400mm f/8 Reflex MF wordt geleverd met een zonnekap. Het objectief heeft een filtermaat van 67mm. Het objectief komt beschikbaar als solo-pakket (zonder montage-adapter) en als kit-pakket (inclusief de montage-adapter).

Over de SZX serie     

Tokina SZ-X210 70-210mm F/4-5.6

In de jaren tachtig verbaasde Tokina de cameramarkt met twee, destijds, baanbrekende objectieven, de SZ-X210 (70-210 mm F4-5.6) en de SZ-X270 (28-70 mm F3.5-4.5), extreem compacte en extreem lichte objectieven in vergelijking met andere zoomobjectieven met dezelfde brandpuntsafstand. Tokina was de eerste objectief-fabrikant die erin slaagde tele- en standaard zoomobjectieven te ontwikkelen met zulke waardevolle voordelen voor de gebruiker. Met respect voor Tokina-ingenieurs uit die tijd, heeft de fabrikant besloten om deze legendarische serie nieuw leven in te blazen met een reeks van opwindende producten met specifieke kenmerken en waardevolle voordelen.

Highlights

 • Extreem compact en licht
 • Super gladde, donut vormige bokeh
 • Zeer nauwkeurig en makkelijk werkzame focusring
 • Super compressie-effect
 • Veelzijdig mount systeem

Specificaties

 • Maximum Aperture f/8
 • Maximum Aperture f/8
 • Format Full Format (24mm x 36mm)
 • Coating Multi-coated
 • Lens Configuration 5 groups, 6 elements
 • Angle of View 6° 8’
 • Minimum Focus Distance 1.15m
 • Macro Ratio 1 : 2.5
 • Filter size (front) 67mm
 • Filter size (rear) 30.5mm
 • Overall length 76.8mm
 • Maximum diameter 74mm
 • Weight (without mount adapter) 355g
 • Hood BH-673

Related news