Posted on

Uitvoerige praktijktest met de Sirui PH-10 Gimbalhead

Sirui ambassadeur Mike Muizebelt voelde de afgelopen weken de kersverse Sirui PH-10 gimbalhead aan de tand! Hoe bevalt deze nieuwe gimbalhead? Dat lees en zie je in deze blog. ‘De setup draaide ontzettend soepel, zonder enige vorm van hapering of stroefheid.’

Waarom gebruik je een gimbalhead?

Een gimbal head is een accessoire dat je boven op je statief plaatst om je camera en lens in een perfect gebalanceerde positie vast te houden. Met name wildlife- en sportfotografen die werken met zware- en lange objectieven van 300mm of meer, gebruiken dit soort statiefkoppen. Deze grote telefotolenzen zijn lastig om trillingsvrij te bedienen, de lange brandpuntsafstanden versterken de trillingen namelijk; een stabiel platform om vanaf te werken is des te belangrijker.

Veelgebruikte statiefkoppen zijn de balhoofden. Deze werken snel en het wisselen van positie is redelijk eenvoudig. Maar je moet iedere keer als je je camera loslaat, de kop goed vastdraaien. Het grote voordeel van een gimbal is dat je je hele setup los kan laten en deze perfect in positie blijft hangen. Zodra de actie begint, kan je gelijk je camera vastpakken en in een fractie van een seconde ben je weer aan het fotograferen. De vloeiende horizontale en verticale panning mogelijkheden van je gimbal zorgen ervoor dat je je onderwerp makkelijk kan blijven volgen.

Als je je camera goed gebalanceerd uitlijnt op je gimbal zal hij met 1 vinger te bedienen zijn, ongeacht het gewicht van je setup! Geen vermoeidheid in je armen meer na een dag intensief fotograferen.

Een gimbal is niet de meest voordelige ondersteuning voor je lenzen, maar het is een must-have als je met lange telezooms werkt. Je keeper-rate zal er duidelijk door verbeteren!

De Sirui PH-10

Eind juni 2020 ontving ik een exemplaar van de Sirui PH-10 om te testen in het veld. Bij het uitpakken viel me direct op dat hij erg klein en compact is vergeleken met mijn oude Gimbal, een Wimberley WH-200 van inmiddels zo’n 10 jaar oud. Daarnaast werd deze Gimbal ook heel attent geleverd met een medium sized arca swiss plaat zodat je gelijk aan de slag kan gaan, bij veel andere fabrikanten ontbreekt deze extra service en moet je vaak het plaatje er nog los bij bestellen. Maar niet alleen het formaat was een welkome verrassing, door de 10 laags carbon constructie van de Sirui PH-10 was hij aanzienlijk lichter, slechts 938 gram! Mijn oude, zware Gimbal van ruim 1540 gram werd natuurlijk gelijk vervangen.

Gedurende deze test is de gimbal gebruikt op mijn favoriete statief, de Sirui R-4213X. Je schroeft hem boven op het statief en verzekerd hem door het aandraaien van de 3 busjes in de onderkant van je statief basis.

Voor het balanceren van mijn zwaarste setup; een Pentax K-1 met battery grip en de Sigma 500mm f4.5 moest ik de combinatie ver naar voren schuiven in de zogenaamde gimbal cradle, de L-vormige steun aan de onderkant. In deze positie was de balans perfect en de 5 kilo aan gewicht draaide met minimale inspanning rond de horizontale- en verticale draaipunten. Als je hem zelf gaat gebruiken, is het dus van belang dat je je zwaartepunt goed in het midden van de gimbal plaatst voor een perfecte balans. Voor een maximale uitslag gebruik ik deze voet niet in zijn laagste positie, maar op ongeveer 1/3 van onderen, ik krijg dan een maximale verticale uitslag met deze setup.

De Sirui PH-10 is een blijver. Hij is compact en daardoor makkelijk mee te nemen en hij draait ontzettend soepel. Pannen gaat dus probleemloos

Mike Muizebelt

De gimbal is voorzien van 2 forse draaiknoppen die de twee assen vrij geven of juist weer vastzetten. Je kan zelfs de frictie bepalen mocht je hem niet helemaal vrij willen laten draaien. Doordat de knoppen groot zijn, kunnen ze natuurlijk ook makkelijk met handschoenen aan bediend worden.

Voordat je begint met fotograferen, stel je je statief natuurlijk zo horizontaal mogelijk op. Op deze manier zal je horizon bij het pannen ook horizontaal blijven. Een andere optie is het losdraaien van de ring waar je lensvoet aan bevestigd is, dan krijg je ineens een 3-weg mogelijkheid tot aanpassen van je compositie.

De Sirui PH-10 als korte telefoto

Mijn eerste volledige shoot met deze setup was niet bepaald standaard. Ik gebruikte hem in combinatie met een 200mm macro lens. Wat was namelijk het geval, de testperiode viel samen met de paartijd van de “vliegende herten”. Deze 8 centimeter grote kevers lopen langs de stammen van voornamelijk eikenbomen omhoog op zoek naar hun partners. Door het gedempte licht en de beweging van deze insecten ontkom je eigenlijk niet aan het gebruik van een statief in deze omstandigheden. De panning mogelijkheden die deze gimbal me gaven, bleek een uitkomst! Vrijwel alle aanpassingen in compositie of het volgen van deze insecten ging zo ontzettend makkelijk, alle tijd voor mij om vooral met het creatieve proces bezig te zijn en niet met het technische proces.

De Sirui PH-10 als lange telefoto

Niet ver van mijn huis ligt een open veld waar rond de ochtend- en avondschemering vaak reeën een kijkje komen nemen. Een kans om deze Gimbal eens te gebruiken met mijn zwaarste combinatie, de K-1 met de 500mm.

Ik had vooraf mijn bedenkingen of deze kleine set dat gewicht wel aankon. Het is niet niks om 5 kilo rond een kleine as te bewegen zonder dat er frictie ontstaat. Frictie die potentieel de soepelheid van het draaien kan beïnvloeden. Niets is minder waar. De setup draaide ontzettend soepel, zonder enige vorm van hapering of stroefheid. Met het draagvermogen zit het dus wel goed, zeker nu de hedendaagse setups aanzienlijk lichter zijn dan mijn setup.

Terwijl ik stond te posten, hoorde ik op 3 meter links van mij wat geritsel in de struiken; een vos was op weg naar het grasveld. Ik kon hem al snel oppikken in mijn zoeker en door de Gimbal kon ik hem probleemloos volgen. Op het moment dat hij even stopte en mijn kant op keek had ik de compositie al helemaal klaar en kon ik een mooi portretje van de vos maken.

Niet veel later kwam er een ree het veld op. En eigenlijk gold hier hetzelfde, het volgen van de ree, in de juiste compositie, was een fluitje van een cent. Omdat ik graag ISO’s zo laag mogelijk houdt valt mijn sluitertijd in dit soort gevallen wat lager uit (ISO 500, 1/50s). Met dit soort brandpuntsafstanden is iedere trilling funest voor een scherp beeld. De PH-10 is door het gebruik van het carbon echter zo stijf dat trillingen minimaal zijn. Het resultaat is een scherp beeld, ook met langere sluitertijden.

Conclusie

De Sirui PH-10 is een blijver, en meer dan dat! Het plezier van het fotograferen met lange objectieven is weer helemaal terug. Hij is compact en daardoor makkelijk mee te nemen, draait ontzettend soepel dus het pannen gaat probleemloos. Door zijn stijfheid is hij nagenoeg trillingsvrij. Je zult wellicht verwachten dat ik als Sirui ambassadeur bevooroordeeld ben, maar niets is minder waar. Veel van mijn feedback wordt ook weer doorgestuurd naar de fabrikant. Mijn taak is het gebruiken, aangeven wat goed is mogelijke verbeterpunten terugkoppelen. In dit geval zijn er ook wel wat verbeterpunten, maar die betreffen niet de gimbal zelf. Hij wordt wel geleverd in een mooie draagtas, maar bij mij gaat hij vaak voor langere tijd niet meer van het statief af. Ik zou dus kiezen voor een gewatteerde sok die ik over de kop kan trekken om hem te beschermen tijdens transport. Het meegeleverde statiefplaatje is een prima service, maar mijn lensvoet is 3 keer zo lang als het plaatje. Ik zou dus liever de keuze hebben voor levering met een korte, medium of lange arca-swiss plaat.

Maar op Mike’s schaal van uitvoering, bruikbaarheid en design krijgt de Sirui PH-10 een dikke 9!

Related news