Posted on

Het Hoya polarisatiefilter: Wat doet dit filter en hoe moet je ermee werken?

Het polarisatiefilter is een fantastisch filter. Waarom? Wat doet dit filter en hoe moet je ermee werken?

Het polarisatiefilter wordt gebruikt om reflecties te beïnvloeden en contrasten aan te zetten. Met reflecties krijg je te maken bij glimmende en/of spiegelende oppervlakken. Denk aan water, metaal of glas. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter, kun je zeer verschillende resultaten verkrijgen. Je kunt de spiegeling ermee versterken of juist wegnemen.

Een polarisatiefilter houdt de lichtstralen die in een richting worden weerkaatst tegen, terwijl het de andere lichtstralen juist doorlaat. Wanneer je het filter een kwartslag draait, laat het de lichtstralen uit de eerste richting juist door, terwijl het de andere tegenhoudt. Hierdoor heb je de keuze of je een oppervlak wilt laten spiegelen of juist niet.            

De officiële benaming van het polarisatiefilter is circulaire polarisatie filter, kortweg het CPL filter. Maar aangezien de tegenhanger van het CPL, het lineaire polarisatiefilter, eigenlijk niet meer wordt verkocht – deze werkt namelijk niet in combinatie met autofocus – wordt het circulaire polarisatie filter tegenwoordig ook gewoon ‘polarisatiefilter’ genoemd.

Het (schroefdraad) polarisatiefilter bestaat uit twee ringen waarbij in de voorste het filter zit. Op de achterste ring zit schroefdraad waarmee je het filter op je objectief schroeft, de voorste ring blijft altijd draaibaar. 

Hoe bepaal je het effect?

Als het filter geplaatst is, kijk je door de zoeker en draai je aan het voorste deel van het filter. Op een gegeven moment zie je het beeld (of een deel van het beeld, zoals het wateroppervlak of de blauwe lucht) donkerder worden. Dan heb je het maximale effect. Wanneer je doordraait, is het effect weer weg. Je hoeft met je belichting niets speciaals te doen. De belichtingsmeter van de camera houdt zelf rekening met de nieuwe situatie. Wel moet je, na het bepalen van het voor jou gewenste effect, opnieuw belichten. Het is daarom aan te bevelen eerst de polarisatiefilter goed te zetten, en daarna pas je belichting aan te passen.

Over Hoya

Hoya onderscheidt zich onder andere door het gebruik van meervoudige coatings aan beide zijdes van de filters

De filters van Hoya hebben hun oorsprong in Japan en worden al sinds 1941 geproduceerd. Aangezien Hoya ook producten maakt voor medische toepassingen, werkt het bedrijf met uiterst strenge kwaliteitsregels. Dit resulteert in een breed aanbod van filters met een hoge optische en mechanische kwaliteit. Hoya onderscheidt zich onder andere door het gebruik van meervoudige coatings aan beide zijdes van de filters, uitzonderlijk fijne filtervattingen en versterkte glassoorten. Alle filters worden uitgebreid getest voor de beste resultaten en de hoogst denkbare beeldkwaliteit.