Posted on

Het polarisatiefilter nader verklaard

Het polarisatiefilter is een fantastisch filter. Waarom? Wat doet dit filter en hoe moet je ermee werken?

Het polarisatiefilter wordt gebruikt om reflecties te beïnvloeden en kleuren/contrasten aan te zetten.

Met reflecties krijg je te maken bij glimmende en/of spiegelende oppervlakken. Denk aan water, metaal of glas. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter, kun je zeer verschillende resultaten verkrijgen. Je kunt de spiegeling ermee versterken of juist wegnemen. Daarnaast kan je door gebruik te maken van het polarisatiefilter, contrasten en kleuren versterken. Denk aan de prachtige herfstkleuren die we nu overal om ons heen zien.    

De herfst stelt een breed palet van kleuren ter beschikking aan de fotograaf. Van dieprood tot heldergeel. Heerlijk! Opgelicht door de zon, krijgt deze kleurenpracht nog een extra oppepper. Helemaal tegen een strakblauwe achtergrond.

Daarnaast kan je door gebruik te maken van het polarisatiefilter, contrasten en kleuren versterken

Toch kan schittering op de bladeren en in de lucht die schitterende kleuren behoorlijk verfletsen. Met een circulair polarisatiefilter (CP) los je dit probleem op en komend de prachtige najaarskleuren tot volle wasdom. Neem dus altijd een CP-filter mee wanneer je er bij ‘het vallen van het blad’ op uitgaat.

Let wel op, een polarisatiefilter heeft niet altijd evenveel effect. Voor wat betreft het intenser maken van de lucht, moet de camera ongeveer een hoek van 90 graden maken met de zon voor een maximaal effect. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, kan je de camera meer horizontaal houden. Bij een zonsondergang, krijg je het polarisatie-effect alleen als je omhoog fotografeert. In het geval van spiegelende oppervlakken, kan je alleen reflectie onderdrukken wanneer je onder een hoek van 30 tot 60 graden op het oppervlak staat met je camera.

Hoe werkt het polarisatiefilter exact?

Een polarisatiefilter houdt de lichtstralen die in een richting worden weerkaatst tegen, terwijl het de andere lichtstralen juist doorlaat. Wanneer je het filter een kwartslag draait, laat het de lichtstralen uit de eerste richting juist door, terwijl het de andere tegenhoudt. Hierdoor heb je de keuze of je een oppervlak wilt laten spiegelen of juist niet.             

De officiële benaming van het polarisatiefilter is overigens circulaire polarisatie filter, kortweg het CPL filter. Maar aangezien de tegenhanger van het CPL, het lineaire polarisatiefilter, eigenlijk niet meer wordt verkocht – deze werkt namelijk niet in combinatie met autofocus – wordt het circulaire polarisatie filter al jaren ook gewoon ‘polarisatiefilter’ genoemd.

Het (schroefdraad) polarisatiefilter bestaat uit twee ringen waarbij in de voorste het filter zit. Op de achterste ring zit schroefdraad waarmee je het filter op je objectief schroeft, de voorste ring blijft altijd draaibaar.  

Hoe bepaal je het effect?

Als het filter geplaatst is, kijk je door de zoeker en draai je aan het voorste deel van het filter. Op een gegeven moment zie je het beeld (of een deel van het beeld, zoals het wateroppervlak of de blauwe lucht) donkerder worden. Dan heb je het maximale effect. Wanneer je doordraait, is het effect weer weg. Je hoeft met je belichting niets speciaals te doen. De belichtingsmeter van de camera houdt zelf rekening met de nieuwe situatie. Wel moet je, na het bepalen van het voor jou gewenste effect, opnieuw belichten. Het is daarom aan te bevelen eerst de polarisatiefilter goed te zetten, en daarna pas je belichting aan te passen.

Sirui filters

Naast hoogwaardige statieven, vervaardigt Sirui ook een betaalbaar en kwalitatief hoogstaand Filterhouder systeem, een professionele oplossing voor het gebruik van 100mm (square) filters. In deze houder passen tot drie verschillende filters. Standaard wordt bij de houder 1 slimline polarisatiefilter, drie adapter-ringen (77mm, 72mm, 67mm) en een fraaie opbergtas meegeleverd. Naast dit systeem biedt Sirui ook een uitgebreide lijn van filters, waaronder grijsverloopfilters. Uiteraard in de diverse varianten. Deze filters zijn stuk voor stuk gemaakt van Schott optisch glas. Kortom, Sirui filters leveren maximale kwaliteit en scherpte.

Lees ook: Het grijsverloopfilter nader verklaard

Beeld: Copyright Remco Stunnenberg

Gear:

Related news

De Sirui RX2 in de praktijk

‘De Sirui RX2 is sterk, compact, super degelijk, dankzij het carbon uiterst licht maar wel erg stabiel en veelzijdig inzetbaar.’