Posted on

Het grijsverloopfilter nader verklaard

Het grijsverloopfilter is een fantastisch filter. Waarom? Wat doet dit filter en hoe moet je ermee werken?

Een grijsverloopfilter is aan de ene kant een grijsfilter, aan de andere kant een normaal (helder) filter. In het tussenliggende gebied zit een geleidelijke verloop. Dit filter is met name bij landschapsfotografen erg geliefd.

Het grijsverloopfilter, ook wel GND-filter of gradual ND filter genoemd, biedt uitkomst wanneer het contrast in je foto erg groot is. Denk aan een landschap met een mooie lucht erboven. Wanneer je in zo’n geval de belichting afstemt op de voorgrond van het landschap, wordt de rest van de foto veel te donker.

Laat details niet verloren gaan

Je oog is prima in staat om zulke grote contrastverschillen waar te nemen, maar camera’s kunnen hier niet goed mee omgaan. Hierdoor gaan details in de lichte en/of de donkere delen van jouw foto verloren. Met een grijsverloopfilter houd je het licht uit de lichte delen (bijvoorbeeld in de lucht) tegen. Hierdoor kun je langer belichten om voldoende details in de donkere delen (de voorgrond) te krijgen. De felle lucht daarentegen wordt juist donkerder gemaakt, zodat meer detail zichtbaar wordt in de lucht, met name in wolken. De camera zal bovendien ook tot een betere en meer gebalanceerde lichtmeting komen en het landschap komt beter uit.  

Verschillende gradaties

Grijsverloopfilters bestaan in verschillende gradaties, waarmee je bijvoorbeeld 1, 2, of 3 stops licht kunt tegenhouden. Met andere woorden; variërend van een subtiel effect, tot het creëren van dramatische effecten op met name bewolkte luchten. Door gebruik te maken van grijsverloopfilters zet je jouw interpratie en visie op de werkelijkheid kracht bij.

Sirui Filters

Naast hoogwaardige statieven, vervaardigt Sirui ook een betaalbaar en kwalitatief hoogstaand Filter Houder systeem, een professionele oplossing voor het gebruik van 100mm (square) filters. In deze houder passen tot drie verschillende filters. Standaard wordt bij de houder 1 slimline polarisatiefilter, drie adapter-ringen (77mm, 72mm, 67mm) en een fraaie opbergtas meegeleverd. Naast dit systeem biedt Sirui ook een uitgebreide lijn van filters, waaronder grijsverloopfilters. Uiteraard in de diverse varianten. Deze filters zijn stuk voor stuk gemaakt van Schott optisch glas. Kortom, Sirui filters leveren maximale kwaliteit en scherpte.

Meer informatie over het Sirui filtersysteem lees je in deze blog van Landschap- en architectuurfotograaf Danny Tax.

Beeld: Copyright Sirui Ambassadeur Mike Muizebelt