Posted on

Een mooie zomer aan de Zuid-Hollandse kust

Terwijl ik deze post aan het schrijven ben, blader ik door de mappen heen met beelden die ik de voorbije weken gemaakt heb. Het is divers, heel erg divers. Vlammende luchten, serene vergezichten, intieme close-ups van de orchideeën in Meijendel en natuurlijk een aardige selectie aan lightpaint materiaal. Terwijl ik deze beelden nog eens bekijk, besef ik me dat het fotograferen me dit jaar eigenlijk relatief makkelijk af gaat. Ik weet inmiddels wat me persoonlijk aanspreekt en werk redelijk snel naar een mooie compositie en belichting toe. Naast mijn eigen ervaring, helpt goed materiaal daar natuurlijk ook bij.

Pentax 645Z – Sirui R-4213X – Sirui 2 stops soft GND – F18 – 0.6s

Ik werk sinds twee jaar met twee systemen naast elkaar. De fullframe Pentax K-1 is mijn veelzijdige werkpaard en de middenformaat Pentax 645Z zet ik vooral in voor landschapswerk. Het opvallende is dat het gebruik van mijn statieven daar afgelopen jaar in meegegroeid is. Waar ik vroeger van mening was dat zwaar altijd beter was, denk ik daar nu heel anders over.
Het gebruik van mijn statieven is nu aangepast op de situatie waarvoor ik mijn camera’s ga inzetten.

Sirui W-2204

Er staan altijd twee statieven klaar om gebruikt te worden; de Waterproof W-2204 met daarop een K-20II kop. Hier heb ik de middenkolom uitgehaald omdat zijn maximale hoogte al 150cm is. Met kop en camera staat hij voor mijn lengte (186cm) precies goed.
Met een totaal(!) gewicht van nog geen 2 kilo en de rating van het draagvermogen van 18 kilo is dat een perfecte match voor het full-frame systeem.

Pentax K-1 – Siriui W-2204 – Sirui 3 stops hard GND – F 14 – 0.13s

Sirui R-4213X

Voorheen was de R-4213X in combinatie met de K-30II kop mijn meest gebruikte statief. Zwaarder is beter toch? Nee, soms is zwaarder gewoon overkill en zit het statief je meer in de weg dan dat hij je profijt brengt. Het beeld hier boven is gemaakt op zo’n 4 kilometer wandelen vanaf de dichtsbijzijnde weg. Iedere kilo extra tijdens een wandeling met een toch al volle rugzak is er 1 teveel. Als ik hier de R-4213X had meegenomen, was de weegschaal blijven staan op 2.8 kilo. En dat voor dezelfde maximale hoogte van 150cm, met een draagvermogen van 25 kilo.

Nu is middenformaat niet bepaald vergevingsgezind bij beweging en trilling. De minste fout wordt doorgegeven aan de sensor met als resultaat een beeld dat niet perfect scherp is. De R-4213X is dus bij uitstek het statief dat ik pak als niet mobiliteit, maar stabiliteit het meest belangrijke is. Voor die dagen dat ik aan het verkennen ben, is de lichtere W-2204 dus de betere optie. (Voor de langere objectieven vanaf 300mm gebruik ik bij beide systemen overigens ook altijd de R-4213X omdat dit de meest stabiele optie is en het duidelijk betere beelden oplevert)

Pentax 645Z – Sirui W-2204 – F6.3 – 2.1s

Op het strand is overigens de W-2204 de onbetwiste kampioen. Door de combinatie van draagvermogen, maar vooral door zijn uitstekende weerstand tegen het binnendringen van water en zand in zijn sluitingen is het werken met dit statief aan de waterkant vanzelfsprekend.

Nu zal niet iedereen staan te springen om twee statieven in te zetten voor zijn fotografie, maar ik weet zeker dat ik door gericht een mobiliteit- of stabiliteit statief in te zetten, meer heb kunnen focussen op die zaken die belangrijk zijn; belichting en compositie!