Posted on

‘Door gebruik te maken van continulicht ontstaat rust’

‘Knutselen met licht’, daar haalt fotograaf en Ledgo ambassadeur Martin Hogeboom zijn lol uit. Zijn werk kenmerkt zich door een cocktail van mooi licht, onscherpte, knallende kleuren en bijzondere standpunten. Zijn beelden roepen niet zelden een wow-effect op.

Martin fotografeert voornamelijk mensen. In de vorm van portretten bij een interview, reclamefoto’s voor een dienst of een product, modefoto’s, etcetera. Van snelle locatieportretten in reportagestijl tot uitgebreide fotoshoots met veel extra verlichting, styling en beeldbewerking. Wat de opdracht ook is, in iedere situatie wil hij een boeiend beeld maken.

Hiervoor maakt Martin veelvuldig gebruik van flitslicht maar steeds vaker ook van Ledgo continulicht. ‘Werken met flitsers geeft altijd een bepaalde onrust. Door gebruik te maken van continulicht ontstaat rust. Dat biedt mij de kans om me te richten op meer beschouwende fotografie.’

© Fotografie: Martin Hogeboom

Ledgo ambassadeur Martin Hogeboom over continulicht: ‘What you see is what you get’

‘Daarnaast maak ik vaak portretten van mensen die dat niet gewend zijn en het ook eigenlijk helemaal niet zo prettig vinden om voor de camera te staan. Niet zelden krijg ik dan na drie flitsen de vraag ‘of ik al klaar ben…’ Wanneer ik met continulicht werk, krijg ik die vraag bijna nooit. Ook dankzij het feit dat mijn Fujifilm camera’s stil zijn. Die combinatie van continulicht en een stille camera levert kortom een heel fijne en mooie sfeer op.’

‘Bovendien biedt ook continulicht mij de mogelijkheid om allerlei mooie effecten te creëren. En dat is exact waarom ik zo graag met licht werk, vanwege de speciale effecten! Last but not least zie je met het blote oog het effect van de verlichting al, what you see is what you get.’

Martin werkt onder andere met de Ledgo LG-LE60K, een zeer compacte set. Maar ondanks het compacte formaat beschikt elke lamp over een liochtopbrengst van 300 Lux op een afstand van een meter. Deze set bestaat uit vier lampen waar je eenvoudig twee staande striplights van kan maken. Dankzij de smalle constructie en brede belichtingshoek kunnen de lampen direct naast de achtergrond geplaatst worden zodat je een egale belichting zonder hotspots en schaduwwerking krijgt.   

Ook werkt hij veelvuldig met de Ledgo LG-T1440MC Ultra-matte light, een LED-paneel die een zacht, gelijkmatig licht produceert met een kleurtemperatuur van 3200K tot 5600K. Je kunt dit paneel bedienen met DMX of WiFi. Het paneel is slechts 27mm dik en kan dankzij de unieke zwanenhals zowel horizontaal als verticaal op een statief gemonteerd worden. Dit paneel is volledig te dimmen en flikkering vrij. Ook de kleur en de kracht laten zich eenvoudig bepalen. Van dit paneel is binnenkort een nieuwe versie beschikbaar. Deze geeft nog iets meer licht. Bovendien heeft deze een kleurtemperatuur van 2700K tot 7500K.

Beeldmateriaal: © Martin Hogeboom
Meer informatie over Martin vind je hier.

Lees ook: ‘Met de Ledgo E268C Light Kit en een camera kan je de hele wereld rond’

Lees ook: Het Ledgo G160 full color RGB paneel onder de loep