Posted on

Sirui W-2204 – Wind & Wave Proof

De Sirui W-2204 – het ultieme statief voor de outdoor fotograaf?

Het palendorp bij Petten, bij hoog water een fantastische plek om te fotograferen

Ik gebruik nu reeds een jaar de statieven van de Sirui reporter serie en ben uitermate tevreden over deze statievenlijn. De carbon R-2214X werd al snel mijn werkpaard; compact, licht, snel neer te zetten en uiterst stabiel.
Ik ben een echte outdoor fotograaf en kom vaak op plaatsen waar mijn apparatuur flink op de proef wordt gesteld. Sessies met veel stuifzand en stof ik Afrika, binnendringend zeewater tijdens lightpaint workshops of landschaps-sessies aan de kust. Mijn statieven knarsen en piepen al snel onder dit excessieve gebruik. Het is natuurlijk niet iets dat een goede reinigingsbeurt niet kan oplossen, maar we fotograferen nu eenmaal liever dan dat we aan het poetsen zijn….toch? Recentelijk volgde dan ook mijn kennismaking met de Sirui W-2204

De zoektocht naar een goed statief

Ik fotografeer nu ruim 30 jaar en heb reeds een flink aantal statieven voorbij zien komen, van de instapmodellen van Velbon tot de high-end Gitzo’s. Ze hadden allemaal 1 woord gemeen; “te”. Ze waren te zwaar, te duur, te instabiel, te laag, te ingewikkeld om op te zetten, te lang in de transport stand, etc.

De Sirui reporter serie kwam erg dicht in de buurt van het beeld dat ik had voor een ideaal statief, maar het binnendringende stof en water gooide roet in het eten.

De Sirui W-2204: Wind & Wave Proof

Het vinden van een goed statief voor een goede prijs is een nachtmerrie. De markt biedt een breed scala aan producten in alle verschillende prijsniveaus en er zijn ook nog eens veel merken beschikbaar.
Tenzij je persoonlijk een aantal van de merken hebt getest, is het echt moeilijk om te weten wat eigenlijk een goed ontworpen product is voor een eerlijke prijs.
Wanneer je naar het topsegment van de markt gaat, zal iedereen van oudsher  Gitzo noemen als één van de topmerken. Maar als je in de middenklasse merken duikt, wordt het heel snel een ondoorzichtige situatie. Sirui heeft zich gecommitteerd om ook bij de top mee te draaien en door mijn recente ervaringen met de reporter serie weet ik inmiddels dat Sirui met kop en schouders boven de andere merken staat op gebied van bouwkwaliteit, design, prijs en prijs-kwaliteitverhouding.
Mijn ervaring met deze W-2204 bewijst eens te meer dat dit model geen uitzondering vormt op de geweldige kwaliteit van Sirui.

Het statief is een absoluut genot om te gebruiken en het heeft veel handige functies die ik kan waarderen. Ik heb het statief gebruikt in algemene natuur- en landschapsfotografie en het blonk blonk daarin uit. De grootste vraag met betrekking tot dit statief is natuurlijk wat die waterdichte naam associatie inhoudt. Zeggen dat een statief waterbestendig is, kan veel dingen betekenen en het is een van die titels die fabrikanten gemakkelijk kunnen misbruiken in hun advertenties.

Bij Sirui betekent dit dat wanneer de verbindingen worden vergrendeld / vastgedraaid, er geen water meer in de gewrichten of benen komen. Dit is een bijzonder handige functie, aangezien de grootste vijand van elk statief water is dat de gewrichten binnendringt. Als het schoon leidingwater is, dan is er geen probleem, maar als het zeewater of modderig meer- of rivierwater is, zit je in de problemen. De verbindingen van een statief zijn zeer precies afgesteld en wanneer ze in water worden ondergedompeld, vindt de vloeistof zijn weg naar al die kleine onderling verbonden delen. Wanneer het uiteindelijk verdampt, laat het alle zout, zand en, stof achter dat het water bevatte en na verloop van tijd verwoest dit het statief door zich te verzamelen in de gewrichten. Dit statief voorkomt dat dus omdat het water de gewrichten niet kan binnendringen. Als je zoals ik een zeegezicht-fotograaf bent, is dit een onschatbare functie om te hebben.

Ik ben helemaal weg van dit statief. Het aantal functies dat hij heeft en de veelzijdigheid van de W-2204 past perfect bij mijn fotografische stijl. Ik kan hem gebruiken met mijn grotere lenzen bij het fotograferen van dieren in het wild EN het stelt me ​​in staat om landschappen te fotograferen in stromend water zonder bang te zijn het statief te beschadigen. Daarnaast maakt hij extreem lage werkhoeken dicht bij de grond mogelijk en is het statief licht genoeg om te dragen bij het wandelen.

Deze korte review is een samenvatting van de een volledige gebruikerstest die te lezen is op mijn website

Related news